News Flash:

Cresterea TVA, praf in ochi pentru prostime

10 Septembrie 2010
973 Vizualizari | 0 Comentarii
• Cresterea TVA, de la 19 la 24 la suta, nu a adus în vistieria statului banii mult visati de finantisti • La Iasi, cifrele se incapataneaza sa ramana, din toate punctele de vedere, opuse celor prezentate de guvernanti, care se lauda cu cresteri ale incasarilor la buget de 25 la suta • In dreptul incasarilor din TVA, se contureaza inca un mare minus • Cu sau fara majorare, valoarea sumelor incasate de pe urma taxei pe valoare adaugata nu a ajuns, in opt luni, decat la 69 la suta din incasarile anului trecut • Firmele iesene prefera sa nu mai plateasca darile la bugetul asigurarilor sociale, la sanatate si la somaj

Iesenii le-au ras in nas guvernantilor. Cresterea TVA de la 19 la 24 la suta nu a adus în vistieria statului banii mult visati de finantisti. In timp ce premierul Emil Boc se lauda ca majorarea TVA a determinat, în prima luna dupa crestere, încasari la bugetul de stat cu 25 la suta mai mari comparativ cu media veniturilor din lunile anterioare, la Iasi, cifrele sunt, din toate punctele de vedere, opuse celor prezentate de guvernanti. Diferenta dintre lunile iulie si august, in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, a fost aproape nesemnificativa, in timp ce totalul incasarilor pe cele opt luni trecute din 2010 a fost cu mult sub incasarile anului trecut. In dreptul banilor adusi la buget din TVA, in acest an, este trecut, in continuare, un minus de mai bine de 85 milioane lei. Datele Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi arata ca din TVA s-au adus la bugetul statului doar 197 milioane lei, in timp ce, in aceeasi perioada a anului 2009, suma incasata de pe urma taxei era de peste 280 milioane lei. Cu sau fara majorare, banii adunati de pe urma taxei pe valoare adaugata nu au ajuns decat la 69 la suta din incasarile anului trecut. Scaderea la TVA este intrecuta doar de incasarile din impozitul pe venitul microintreprinderilor. Si aici majorarea cotei de impozitare de la 3 la 16 la suta a facut ravagii in randul celor 5 mii de microintreprinderi din judetul Iasi. Dupa ce impozitul aplicat acestora a ajuns la 16 la suta, incasarile au scazut cu aproape 50 la suta, ajungand de la 6,2 milioane lei la doar 3,5.

Datorii in crestere

Per total, incasarile la bugetul general consolidat au avut o scadere de 11 la suta. Cea mai drastica scadere a fost inregistrata la bugetul asigurarilor de somaj, unde minusul a fost de aproape 17 la suta. Cei mai multi bani contribuabilii ieseni i-au virat catre bugetul statului, unde scaderea a fost de doar 9 la suta. Faptul ca firmele iesene fie nu mai au bani, fie nu mai sunt interesate de plata taxelor si impozitelor, cocosate fiind de masurile luate peste noapte, se poate vedea foarte clar si din situatia datoriilor inregistrate la stat. Datele prezentate de Finante arata ca firmele iesene prefera sa nu mai plateasca darile la bugetul asigurarilor sociale, la sanatate si la somaj. Cel mai mare plus in dreptul datoriilor este la bugetul asigurarilor sociale de stat, unde datoriile firmelor au crescut cu 1,2 la suta, ajungand la 257 milioane lei. In momentul de fata, aproape 70 la suta dintre agentii economici ieseni sunt datori la stat. De pe urma acestora, statul ar avea de recuperat peste 850 milioane lei. De asemenea, trebuie precizat faptul ca datoriile agentilor economici catre stat au scazut doar in momentul in care finantistii au facut curatenie in baza de date a institutiei. In schimb, curatenia a adus un plus de cereri de deschidere a procedurii de insolventa pe rolul instantelor de judecata iesene.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2439 (s) | 22 queries | Mysql time :0.134337 (s)