Magazin

Cresteri salariale in 2022: ce angajati sunt vizati

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cresteri salariale in 2022 ce angajati sunt vizati

Un an nou inseamna provocari, obiective si schimbari pe multe planuri. Acest lucru nu se aplica doar la nivel personal, pentru fiecare dintre noi, ci si la nivel social si economic, acolo unde orice modificare influenteaza vietile tuturor.

O prima schimbare care se intampla este cresterea salariului minim pe economie in 2022, veste care nu poate fi decat imbucuratoare pentru cei care primesc pentru serviciile pe care le ofera o astfel de remuneratie.

Cu cat creste salariul minim in 2022

In 2021, salariul minim a fost diferit in functie de categoria de angajati, astfel:

  • 2300 de lei brut (1386 lei net) pentru angajatii fara studii superioare si care nu lucreaza in domeniul constructiilor;
  • 2350 de lei brut (1413 lei net) pentru angajatii cu studii superioare care au cel putin un an vechime in munca;
  • 3000 de lei brut (2362 lei net) pentru angajatii din domeniul constructiilor.

In 2022, salariul minim brut este majorat la 2550 de lei, ceea ce inseamna o suma de 1524 de lei in mana. Asadar, angajatii remunerati cu salariul minim vor primi in mana, in 2022, cu 138 de lei mai mult decat in 2021. Pentru a face simulari ale propriului salariu recomandam utilizarea aplicatiei calculator salariu net.

In ceea ce priveste categoriile avantaje in 2021, lucrurile nu se schimba prea mult. Cei din constructii vor avea acelasi salariu minim garantat de 3000 de lei, in timp ce angajatii cu studii superioare vor avea acelasi salariu minim ca celelalte categorii de angajati, si anume 2550 de lei brut.

Ce este salariul minim pe economie

Salariul minim pe economie reprezinta cel mai mic salariu care poate fi acordat de catre un angajator unui angajat si poate fi considerat un indice al nivelului de trai al tarii in cauza. Desi salariul minim in Romania a crescut constant in ultimii ani, acesta este, in continuare, unul dintre cele mai mici din Europa.

Este important de mentionat si diferenta intre salariul brut si net: in mana angajatului ajunge salariul net, care se obtine dupa ce din salariul brut se scad toate taxele si impozitele care trebuie platite de catre stat: CAS, CASS, impozit pe venit etc.

Nu in toate tarile exista, insa, un salariu minim impus de stat. Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia si Suedia fac parte din aceasta categorie – aici salariile se decid ca urmare a unor discutii intre angajatori si sindicate. Printre tarile cu cele mai mari salarii minime din Uniunea Europeana se numara Olanda si Germania.

 

Adauga un comentariu