Secretele istoriei

Crestinii de rit ortodox il praznuiesc astazi pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Publicat: 23 apr. 2013
Crestinii ortodocsi tin astazi una din cele mai importante sarbatori de peste an, cea a Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Acest sfant este considerat a fi patronul spiritual si protectorul armatei. Sfantul s-a nascut in Capadocia, catre sfarsitul secolului al IV-lea.

Ramas fara tata de la o varsta frageda, se muta impreuna cu mama sa in Palestina, unde parintii sai aveau o mostenire. In timpul imparatului roman Diocletian (284-305-n.r.), s-a inrolat in armata acestuia. In 303, Diocletian a emis un edict de persecutie a crestinilor. Aflat in preajma imparatului, Sfantul Gheorghe isi marturiseste de buna voie credinta in Hristos. Uimit de curajul soldatului sau, Diocletian l-a trimis la inchisoare, unde a fost supus la torturi groaznice pentru a se lepada de Hristos.

Sfantul Gheorghe a dovedit insa o credinta puternica, in toiul chinurilor marturisindu-si dragostea fata de Dumnezeu, incat multi dintre cei ce-l priveau credeau ca numai o putere supranaturala il tine in viata. In cele din urma, nereusind sa-l faca sa renunte la credinta, Diocletian il condamna la moarte prin decapitare, sentinta fiind executata in 23 aprilie 303. Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai indragiti sfinti ai Bisericii, atat in Rasarit, cat si in Apus, fiind un simbol al barbatiei si jertfei pentru Hristos.
In icoane este infatisat calare, purtand o sulita si ucigand un balaur, expresie a unei legende raspandite despre una din ispravile sale dinainte de martiriu. 

Traditii 
De Sfantul Gheorghe exista si cateva traditii. Ziua aceasta este cunoscuta in popor ca San-George. In calendarul popular, San-George este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor, el fiind identificat in Panteonul romanesc cu Cavalerul Trac. In spiritualitatea populara, el este cel de-al doilea stalp calendaristic, alaturi de Sfantul Dumitru sau Samedru. Se spune ca atunci cand se aud primele broaste cantand, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viata, el fiind considerat Cap mare de primavara, inverzitorul intregii naturi, semanatorul tuturor culturilor si inchizatorul anotimpului friguros. Toamna, Samedru, care nu iubeste pomii inverziti, primeste cheia de la San-George pentru a inchide timpul frumos.


loading...

Adauga un comentariu