Local

Creştinii protestează în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru că nu sunt lăsaţi să se roage la racla Sfintei cuvioase Parascheva – LIVE VIDEO / FOTO/ UPDATE

Publicat: 11 oct. 2020
protest Mitropolie
Numeroşi credincioşi s-au adunat şi astăzi în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a-şi arata nemulţumirea faţă de faptul că nu sunt lăsaţi să se roage la racla Sfintei cuvioase Parascheva

O nouă zi de proteste în fața Mitropoliei Iași! Oamenii sunt nemulțumiți că nu sunt lăsați să se roage la racla cu Moaștele Sfintei Parascheva, așa cum obișnuiau an de an.

UPDATE

Numeroşi credincioşi s-au adunat şi astăzi în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a-şi arata nemulţumirea faţă de faptul că nu sunt lăsaţi să se roage la racla Sfintei cuvioase Parascheva.

Este vorba despre numeroşi creştin ortodox veniţi şi în special din în localităţile din judeţul Iaşi şi care nu au în buletin cu domiciliul pe municipiul Iaşi cu care se poate intra în curtea Mitropoliei.

Numeroşi pelerini care au venit la această manifestare nu poartă mască de protecţie în semn de protest faţă de măsurile luate de autorităţi atunci când vine vorba despre manifestări spirituale. Oamenii insistă asupra faptului că în urmă cu doar două săptămâni atunci când au fost organizate alegerile locale şi când politicienii au avut nevoie de voturi nu a fost impusă asemenea restricţie Ba chiar mai mult au fost lăsate în cabinele de vot persoane care aveau temperatură ridicată.

Preasfinţitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord: „Îi invit pe credincioşi să plângă în fata Mitropoliei Iaşi“

Guvernul României a decis că pelerinajul de la moaştele Cuvioasa Parascheva să nu se ţină în acest an, interzicând pelerinilor veniţi din afară localităţii Iaşi să intre în Curtea Mitropoliei. Reacţiile apărute în spaţiul public au fost contradictorii. Preasfinţitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, reacţie dura la decizia autorităţilor de a interzice pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva

Dacă unii dintre creştini considerau că este o decizie bună luată de autorităţi, tot mai multe persoane considera că decizia este una care încalcă drepturile religioase ale creştinilor ordotoxi. După interzicerea, rând pe rând, a împărtăşaniei, a intrării în lacasele de cult dar şi a închiderii bisericilor, o reacţie de ultimă oră a părintelui Macarie explica, în viziunea lui, prigoana prin care trec creştinii în aceste momente.

Preasfinţitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate

Preasfinţitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate, mai ales în contextul în care Biserica a respectat cu sfinţenie toate măsurile sanitare impuse de autorităţi, dar mai ales pe ideea că Biserica s-a implicat activ în cauzele sociale din această perioadă:

”Împreună pătimim, împreună să şi mărturisim!

Biserica neamului nostru a răspuns restricţiilor severe cu care s-a confruntat în această perioadă cu tot binele filantropiei sociale pe care a putut să-l facă. Şi a respectat întocmai toate măsurile şi recomandările legale impuse de autorităţi!

Aceasta să fie, oare, recunoştinţă? „Sechestrarea” poliţienească şi abuziva a sfintelor moaşte ale Cuvioasei Parascheva şi oprirea creştinilor care vor să o cinstească pe motivul derizoriu al domiciliului din buletin? Mai înainte, însă, de a fi cetăţeni ai României cu domiciliul într-un oarecare oraş, suntem cetăţeni ai Ierusalimului ceresc. Iar de drepturile acestei cetăţenii nu ne poate lipsi nicio autoritate lumească.”

Părintele Macarie este alături de toţi credincioşii care au interzis la pelerinaj

În încheierea scrisorii, Părintele Macarie îşi afirmă sprijinul pentru toţi credincioşii care, anul acesta, au avut interzis la pelerinaj. Totuşi, acesta îndeamnă credincioşii să plângă în fata catedralei de la Iaşi, catedrala care este păzită de gardieni. În încheiere acesta îşi afirmă sprijinul către credincioşi:

”Frate şi sora pelerini care ani la rândul aţi avut ca mângâiere cinstirea sfintelor moaşte şi închinarea la Cuvioasa Parascheva, sunt alături de voi şi iau asupră-mi durerea voastră! Vă îmbrăţişez cu rugăciunea!

Fraţilor împreună slujitori ai altarului, care plângeţi acum în fata catedralei din Iaşi păzită de gardieni, împreună pătimesc şi eu cu voi şi îmi cer şi eu iertare de la credincioşi pentru neputinţa de a le păstra acestora bucuria atingerii icoanelor şi sfinţilor. Cu toată inima mea, sunt alături de Părintele Mitropolit Teofan şi de toţi slujitorii altarelor din Moldova.

Stimaţi oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode poliţieneşti, ci se poate combate cu înţelepciune, fără a pune poveri suplimentare pe umerii oamenilor. Suedia, tara în care îşi are sediul Episcopia noastră a Europei de Nord, este o dovadă în acest sens.

Să ne rugăm la Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne dea lumânare, iertare, sănătate şi mântuire!”, este mesajul impresionant al PS Macarie, episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord.

Comentarii
 • Acesti domni si doamne sunt scutiti de purtatul mastii? De format grupuri de persoane? Macarie ala nu instiga la nerespectarea regulilor igienico-sanitare? Pentru ce tot primim mesaje Ro-alert sa purtam masti si lor nu le spune nimeni nimic? Pana cand mai urmarim circul asta ieftin? Chiar nu opreste nimeni manifestarile astea? Iesenii s-au cam saturat de circul asta, aud asta pretutindeni, dar persoanele care sunt responsabile nu fac nimic. Bine ca deschidem spitalul de la Letcani, un sfert din astia de la adunarile lor vor ajunge acolo, restul nu vor avea loc! Stati ca niste oi acolo, nu ati priceput nici pana acum ca Dumnezeu va da libertate, dar nu va indeamna sa fiti prosti. El nu va poate apara de boli, El spera ca voi nu sunteti atat de idioti incat sa va imbolnaviti singuri.

 • Băi oligofrenilor,terminati cu ro alert ul vostru,pișamaș pe voi…mergeți si amendati cretinii,primitivii,din fata mitropoliei,aloooo politia,jandarmeria….

 • Eh. Niște inși care își caută de lucru, poate-poate vor găsi. Nu-i împiedică nimeni să se-nchine, unde vor și cui vor ei. Problema e că vor musai în centru, că n-au mască de protecție și că nu respectă NICI o regulă. Problema e că, în pandemie, biserica ortodoxă ne-a arătat fața hidoasă, pe care a ascuns-o cu grijă până acum. Anume obscurantismul, habotnicia și lipsa de scrupule. Cum i-a atins pandemia la buzunar, cum au călcat toate regulile, legile și cutumele. Începând cu nebunul care s-a apucat să sărbătorească Paștele cu repetiție, continuând cu popicul care umbla cu țuicuțe și gargare cu sare (!) și terminând cu popetele care ne vorbește de… ”sfinți arestați de neomarxiști”. Ce… alea ?!?! În talpa bocancului îi doare pe ăștia de lege, ei pretind că au fir direct cu… Divinitatea. Ce evoluții se conturează de aici e mai mult decât evident.

 • Asta au invatat acesti credinciosi? Ca e in regula sa ii puna in pericol pe toti din jurul lor fara sa le pese? Sa nu ne respecte dreptul la sanatate? Au venit ei sa rupa lanturile din jurul Iasului? Aflati ca nu vrem sa ne rupeti nici un lant! Vrem sa va duceti acasa si sa ne lasati in pace!

 • La toate cate se intampla zilele astea numai niste sonati habotnici care isi fac singuri legea si calca peste ceilalti ne mai lipseau. Pe bune.. Politie mai avem? Le dadeati amenzi zilele trecute celor care nu purtau masca. Astia au voie sa racneasca in centrul orasului si sa isi imprastie plamanii peste tot? Se intind pe jos, pun mainile peste tot, se imbulzesc acolo, nu au nici o minima notiune de igiena. Nu sunt capabili pur si simplu sa inteleaga ca nu le reprima cineva dreptul la rugaciune si ca ceea ce fac ei e mult mai grav. Ei atat stiu ca daca nu te tarasti pe coate si genunchi in curtea bisericii, nu existi. Este fabulos!

 • Ce cauta copiii acolo? Ce cauta copiii la asemenea manifestari? Sa sune cineva de acolo de la fata locului la Urgente la Protectia Copilului 0232983 sa-si miste si aia krul din birouri.

 • in decembrie mergeti la vot in cabinele de votare unde intra toti covid-istii nu e pericol, mergeti dragii mei la vot sa dati papica buna si multa la parlamentari si sa luati covidutul, natie…. desteapta suntem

 • Au,avut tot anul la dispozitie sa vina in grupuri la moastele sfintei cuvioasei Parascheva si nu au venit au avut un an la dispozitie si nu au venit acuma in plina pandemie sau gasit sa vina la Iasi si sa protesteze ca nu ii lasa sa vina la sfintele moaste acum in plina pandemie cind Iasiul este pe locdul 2 in tara la infectari cu COVID 19 sau gasit

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++———————————————————————————————————————————————

 • Cati spalati pe creier pe aici! Acum 2 saptamani rupeati cabinele de vot..de acolo cifra mare de infectati..si nu mai comenta nimeni. Va faceti ca nu vedeti Targurile de la Hala Centrala, Targul de la Sala Polivalenta, aglomeratiile de la Tm, de la metrou, etc. Daca oamenii isi manifesta credinta, gata..sunteti in stare sa i omorati. Cata ura, cata frustrare! Nici voi habar n aveti de ce urati biserica. . Ati dat vreun ban vreodata Bisericii? V a bagat cineva mana in buzunar? Stiti macar ce a facut biaerica in perioada pandemiei? Nici macar nu vreti sa stiti pt ca sunteti prea incrancenati.. Nu stiti decat sa va ascundeti in spatele unui calculator si sa scuipati din voi numai rautate!!! Incuiati va in case daca dârdâiti atata de frica! Mai stati vreo 10 ani pana fuge covidul!! Lasilor!

 • Da’ voi astia care comentati, la ce va duceti si va calcati in picioare si rupeti rafturile pe la Kaufland si va umpleti camarile, temandu va ca veti muri de foame?! Va e frica de foame si de coronavirus.Asta pt ca voi credeti doar in viata voastra biologica si in sfintele voastre mațe. Va mai dati intelectuali, dar nu va diferentiati de niste primate. Oricum veti lua coronavirus. Bine, exista posibilitatea sa va ascundeti in vreun buncar pana la sfarsitul vietii, si atunci poate veti fi feriti😅😅😅

 • Macarie este episcop în Suedia. În acea Suedie fără mască, fără restricții, fără, fără, fără, dar probabil cu un sistem de sănătate foarte bine pus la punct. Ieri statistica oficială indica următoarele: România 282 decedați Covid 19 la milionul de locuitori, Suedia 582. Mai mult decât dublu.

 • Dl. Mihai, cine e spălat pe creier, mă rog? Dumneavoastră, care nu vedeți nimic dincolo de ritualurile creștinești și ce altceva mai ține de acest aspect sau niște oameni care pur și simplu doresc să aibă parte de liniște și siguranță în orașul lor? Și, în mod tipic majorității fanaticilor ortodocși, nu puteți închega o frază fără a jigni. Discriminarea, insultele și, în general, violența aceasta pe care o afișați dvs. și cei asemeni dvs. nu vă pun într-o lumină deloc pozitivă în fața unui om inteligent.

  Veniți cu exemple puerile, că de ce se duce X la Kaufland sau Y cu metroul. Dacă v-ați pune mintea un pic la contribuție, ați găsi foarte ușor răspunsul: din necesitate! Cea mai mare parte a oamenilor care circulă cu metroul, o fac deoarece au obligații profesionale, trebuie să meargă la serviciu pentru a avea o pâine pe masă pentru ei și familiile lor. La Kaufland, la fel, nu se duc de drag și dor, ci pentru a-și asigura strictul necesar. Vă legați de cei care au ieșit o seară, o singură seară, în Timișoara, pentru a sărbători câștigarea alegerilor de către noul primar, dar nu menționați nimic de propagandiștii care deja de 6 luni de zile organizează protestele acelea mizerabile anti-covid din Piața Victoriei. Zilnic! Dar nu e o problemă, mi-am dat seama că îi susțineți. Dar vedeți cum subiectivismul nu vă ajută să vedeți problema fix acolo unde este ea, de fapt? Kaufland, Metrorex și alții nu au făcut campanii anti-covid, prin care să divizeze populația în două tabere („temătorii” și ”negaționiștii”) și să genereze numeroase probleme, printre care și situația de la Sf. Parascheva.

  Nu sunteți o țintă și nici niște victime. Doar încercați să pozați așa. Sunt în țară, ca să dau un exemplu, sute de mii de microbiști care obișnuiau să meargă pe stadion, la meci, pentru a se relaxa și a-și urmări echipa favorită. Îi vedeți pe acești oameni fiind atât de violenți în spațiul public, fie acel spațiu public real sau virtual? Nu! Fiindcă ei au înțeles natura situației, au înțeles că nu sunt niște ținte, ci doar se abate și asupra lor, ca în cazul tuturor, consecința acestei perioade nefaste prin care trece întreaga omenire.

  Sunt atâtea categorii sociale care au enorm de pierdut de pe urma pandemiei. Mult mai mult decât biserica. Și culmea e că în tot acest context, fix unii preoți și enoriași, cât și falșii naționaliști ce își înființează partide peste noapte și cerșesc fonduri doar fiindcă văd că unii naivi pun botul la manipulările lor sunt cei mai agresivi.

  S-a dat un ordin clar: cei din afara Iașului nu pot participa în acest an la acest eveniment! Ați fost înștiințați, oameni buni! Cine s-a încăpățânat să vină în Iași ca să facă scandal la Mitropolie, nu poate nega că informația n-a fost oferită. Orice credincios poate merge la orice altă biserică. Nu îl oprește nimeni. Dar sunt, însă, mii de oameni ce ar dori să poată merge la teatru, la un concert sau la un eveniment sportiv și le este interzis. Nu într-un singur loc (ca la Sf. Parascheva) și nu de o zi-două. Ci de jumătate de an! Și, totuși, acceptă, atât pentru ei, cât și pentru cei din jur. Aceasta este situația. Mai întâi sănătatea și după celelalte.

  Încercați să gândiți și să vedeți și raportați lucrurile și dincolo de obiceiurile pe care le aveți!

Adauga un comentariu