Eveniment-Social

Crestinii sarbatoresc astazi Intampinarea Domnului: traditii si obiceiuri

Publicat: 01 feb. 2016
1

Crestinii ortodocsi si cei catolici praznuiesc astazi Intampinarea Domnului Iisus Hristos, un eveniment major din viata pamânteasca a Mantuitorului. Dupa patruzeci de zile de la nasterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului. Dupa Legea lui Moise (Lev. 12:2-8), femeia care a nascut un prunc de parte barbateasca nu avea voie sa intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu si aducea jertfa Domnului un miel sau un porumbel, pentru sacrificiul purificarii. Preasfânta Fecioara, Maica Domnului, nu avea nevoie de purificare, deoarece ea a nascut fara stricaciune pe Izvorul Curatiei si Sfinteniei.

Sarbatoarea Întâmpinarii Domnului este una din cele mai vechi sarbatori religioase crestine. Crestinii savarsesc slujbe închinate acestei sarbatori, întocmite de sfintii episcopi Metodie din Patara, Chiril al Ierusalimului, Grigorie Teologul, Amfilohie din Iconium, Grigore de Nyssa si Ioan Hrisostom. În ciuda originilor sale antice, aceasta sarbatoare nu a fost praznuita atât de fastuos decât din sec. al VI-lea. Totodata, ziua aceasta este si una plina de traditii si obiceiuri. În traditia populara, sarbatoarea este numita si Ziua Ursului. În multe localitati rurale, si astazi copiii mai sunt unsi cu grasime de urs, procurata de la vânatori. În vremuri îndepartate, acest obicei îl puneau în practica parintii care voiau sa aiba copii puternici si sanatosi, fiind convinsi ca astfel, puterea proverbiala a ursului este daruita pruncilor. De asemenea, copiii sau bolnavii sunt afumati în aceasta zi cu par de urs. Daca în aceasta zi este soare, ursul paraseste bârlogul.

Daca animalul isi vede umbra, el se sperie si intra din nou în bârlog, prevestind astfel prelungirea iernii cu sase saptamâni. Daca în ziua praznicului cerul este înnourat, ursul nu-si vede umbra, el paraseste bârlogul, anticipând apropierea primaverii si încalzirea vremii. În ziua praznicului, este bine ca mamele ai caror copii sunt bolnavi sa daruiasca lucruri de îmbracaminte copiilor saraci. Practicarea acestui ritual aduce bucurii si alunga boala din familiile generoase. 

Comentarii
Adauga un comentariu