Curiozitati

Creta, mai importanta decat vinul?

Publicat: 18 ian. 2012
9

Uneori, distanta pana la o minune e mica. La numai 15 km de Marea Neagra, in localitatea Basarabi Murfatlar, cu peste 1.000 de ani in urma, creta a desenat in stanca-i un complex rupestru, un labirint de incaperi cu mai multe bisericute, un cimitir si chiar vetre de foc, cu povesti scrise intr-o limba care ascunde mister, cu litere grecesti si chirilice, inscriptiile si desenele care orneaza peretii si in prezent, fiind inca nedescifrate. Multe dintre desene, reprezentand cruci, oameni, animale, figuri geometrice, simboluri stranii, si-au mai pierdut din valoare cu trecerea anotimpurilor si vizitatorilor, insa seva de spiritualitate inca mai circula prin aceste locuri.

Constructia pare oarecum desprinsa din neobisnuit, fiind structurata pe trei niveluri si cuprinde trei biserici suprapuse, cu aceeasi tipologie (pronaos, naos, altar si incaperi alaturate), un complex de B-uri – B2, B3, B4- indicat pentru imbogatirea bagajului cultural, de vizitat neaparat daca se ajunge pe meleaguri dobrogene. Cele trei lacasuri comunica intre ele prin intermediul unor galerii, greu de strabatut, traversarea acestora facandu-se prin tavan.

Impunatoare este biserica B4, dimensiunile sale fiind de 7×3,5 m. La intrare in aceasta iti zboara in cale un porumbel urias, sapat pe unul dintre cei trei stalpi ai pronaosului, iar alaturi de acesta se regasesc siluete umane, cruci malteze si dragoni impletiti, de parca ai fi intr-o lume de basm. Intr-un colt al naosului este desenata o figura umana, cu bratele larg deschise, imitand parca o rugaciune, purtand imbracaminte larga, cu cruce desenata pe ea, iar in jurul sau sunt alte cruci si caractere grafice din vechile limbi baltice si scandinave.

Aceste monumente impresioneaza prin reprezentarea arhitecturala si seamana foarte mult cu vestigiile din Cappadochia, iar despre motivele grafice de pe pereti circula vorba ca acestea simbolizeaza aspecte ale vietii spirituale de acum 1200 de ani, trecatorii pe aceste meleaguri scrijelind pe pereti motive marcante pentru existenta lor. Dintre acestea de amintit sunt cizma despre care cei mai multi specialisti spun ca acest semn este un mod de a marca acele locuri sfinte ca fiind identice cu cel de la Sinai, unde Dumnezeu i-a spus lui Moise:”Descalta-te, ca acesta este loc sfant!” Un alt motiv este cel al arcului cu sageata, despre care se presupune ca ar marca alungarea lui Adam din Rai.

Sursa: skytrip.ro

Despre toate aceste simboluri se spune ca duc cu gandul la pelerinaj si ne determina sa credem ca aici ar fi putut exista un asemenea loc de peregrinare pentru crestinii de peste tot. Despre prezentul acestor monumente de valoare nu numai in Romania, ci si in Europa, se poate spune ca adaposteste un viitor incert.

Sursa: skytrip.ro

Adauga un comentariu