Sfatul medicului

Crezi că metabolismul tău este lent? Iată ce afectează câte calorii arzi zilnic

Publicat: 30 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Crezi că metabolismul tău este lent Iată ce afectează câte calorii arzi zilnic
"Metabolismul meu este atât de lent, încât nu voi slăbi niciodată"! Auzim asta frecvent din gura celor care vor sa scape de kilogramele in plus.

„Metabolismul meu este atât de lent, încât nu voi slăbi niciodată”! Auzim asta frecvent din gura celor care vor sa scape de kilogramele in plus.

Când oamenii vorbesc despre un metabolism rapid sau lent, se refera la câte calorii arde corpul lor intr-o zi. Ideea este că cineva cu un metabolism lent nu va consuma aceeași cantitate de energie pentru a face aceeași sarcină ca cineva cu un metabolism rapid.

Dar viteza metabolismului variază atât de mult de la persoană la persoană? Iata ce crede Terezie Tolar-Peterson, profesor asociat al științei alimentelor, nutriției și promovării sănătății, de la Universitatea de Stat din Mississippi!

„Această întrebare este mai dificilă decât s-ar putea părea mai întâi – și oricare ar fi viteza actuală a metabolismului tău, există lucruri care o vor împinge în trepte inferioare sau superioare”, spune cercetatorul.

Nevoile de energie ale corpului

Metabolismul este un termen biologic care se referă la toate reacțiile chimice necesare pentru a menține viața într-un organism. Metabolismul îndeplinește trei joburi principale: transformarea alimentelor în energie, descompunerea alimentelor și eliminarea deșeurilor de azot.

Dacă aveți o viteza a metabolismului, probabil că vă concentrați asupra cantității de energie pe care o obțineți din alimentele pe care le consumați și cât de mult consumă corpul dumneavoastră. Valoarea energetică a unui aliment se măsoară în calorii.

Nevoile calorice pot fi împărțite în două categorii.

Rata metabolică bazală este cantitatea minimă de calorii necesare pentru funcțiile de bază în repaus. Cheltuielile de energie pentru odihnă reprezintă cantitatea de calorii pe care le folosiți în timp ce vă odihniți sau dormiți – aproximativ 60% – 65% din cheltuielile totale de energie, arata Terezie Tolar-Peterson, profesor asociat al științei alimentelor, nutriției și promovării sănătății, de la Universitatea de Stat din Mississippi, potrivit Science Alert.

Nu ține cont de caloriile de care ai avea nevoie pentru a alimenta orice altceva faci – deplasarea sau cheltuielile de energie pentru activitati (25% – 30%), gândit, chiar digerarea mâncarii (5% -10%). Deci cheltuielile totale de energie le combină pe cele două: cheltuielile de energie de repaus plus cheltuielile de energie pentru alte activități.

Necesarul zilnic de aport caloric

Necesarul zilnic estimat de aport caloric pentru o femeie adultă de 57 kg variază între 1.600 și 2.400 de calorii pe zi. Pentru un om de 70 kg, necesarul zilnic de calorii poate varia de la aproximativ 2.000 la 3.000 de calorii pe zi. Asta înseamnă aproximativ 13 calorii pe kilogram de greutate corporală.

În schimb, sugarii ard aproximativ 50 de calorii pe kilogram de greutate pe zi. Această cerință scade continuu pe măsură ce copilul îmbătrânește. Deci sugarii au cel mai rapid metabolism. Această cerință suplimentară de calorii este necesară pentru creștere.

Deci, dacă două femei de aceeași greutate pot avea nevoi calorice care variază cu până la 30%, înseamnă că femeia al cărei corp consumă mai multe calorii are un metabolism mai rapid decât femeia al cărei corp folosește mai puține calorii? Nu neaparat. O femeie ar putea petrece mai mult din zi activă din punct de vedere fizic și, prin urmare, ar avea nevoie de mai multă energie pentru a-și alimenta mersul pe jos și cursul de kickboxing după muncă, de exemplu.

Factori care influențează rata metabolică

Rata metabolică și necesarul de calorii variază de la persoană la persoană, în funcție de factori precum genetica, sexul, vârsta, compoziția corpului și cantitatea de exerciții pe care o faceți.

Starea de sănătate și anumite afecțiuni medicale pot influența, de asemenea, metabolismul. De exemplu, un regulator al metabolismului este glanda tiroidă, situată în partea din față a gâtului chiar sub mărul lui Adam. Cu cât glanda tiroidă a unei persoane produce mai multă tiroxină, cu atât va fi mai mare rata metabolică bazală a persoanei respective.

A avea febră poate afecta și rata metabolică bazală a unei persoane. Pentru fiecare creștere de 0,9 grade Fahrenheit (0,5 C) a temperaturii corporale interne a unei persoane, rata metabolică bazală a acesteia crește cu aproximativ 7%.

Alte afecțiuni medicale care influențează rata metabolică bazală pot include pierderea musculară (atrofie), foamete prelungită, niveluri scăzute de oxigen în corp (hipoxie), tulburări musculare, depresie și diabet.

Iată ce afectează câte calorii arzi zilnic!

Un alt factor important este compoziția corpului. De exemplu, o femeie supraponderală cu o compoziție corporală de 40% grăsime corporală și 75 kg de masă musculară va arde mai puține calorii în timp ce se odihnește decât o femeie cu 30% grăsime corporală și 50 kg de masă musculară; țesutul muscular este mai activ din punct de vedere metabolic decât țesutul adipos din organism.

Acesta este și motivul pentru care rata metabolică bazală scade odată cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, de obicei pierde masa musculară și se câștigă țesut adipos – ceea ce echivalează cu o scădere a ratei metabolice bazale de aproximativ 1 la sută la 2 la sută pe deceniu.

Dacă doriți cu adevărat să dați metabolismului o resetare, cel mai simplu mod este să vă ridicați masa musculară și nivelul de activitate. Prin creșterea masei musculare, veți crește, de asemenea, numărul de bază de calorii necesare pentru menținerea acestor mușchi. În loc să vă plângeți de un metabolism lent, puteți încerca să îl transformați pentru a fi cel puțin mai rapid.

Adauga un comentariu