News Flash:

Crima ecologica pe raul Siret

4 Iunie 2007
5538 Vizualizari | 1 Comentarii
Crima ecologica pe raul Siret
• O firma din Iasi exploateaza in mod barbar sursele de balast si pietris de pe raul Siret • In zona localitatii Halaucesti albia raului Siret a ajuns la terenurile agricole ale taranilor din satul Luncasi, comuna Halaucesti, dupa ce excavatoarele si-au infipt coltii in malurile raului Siret • Reprezentantii firmei sustin ca apa a daramat malul raului si nu utilajele firmei TVI Construct SRL • "Eu nu m-am bagat la nimeni. Utilajele mele sunt pe plaja mea luata in concesiune de la Apele Romane Bacau. Au fost portiuni unde apa a rupt malul si utilajele mele", a sustinut Vali Terciu, fiul patronului de la TVI Construct SRL Iasi • Imaginile insa vorbesc de la sine si contureaza un dezastru pentru habitatul din zona raului Siret de la Halaucesti • Firma TVI Construct exploateaza perimetrul fara autorizatie de la Agentia pentru Protectia Mediului • Garda de Mediu ar trebui sa deschida o ancheta la Halaucesti, referitor la desfasurarea unei activitati cu impact asupra mediului, fara autorizatie


O firma din Iasi exploateaza in mod barbar sursele de balast si pietris de pe raul Siret. In zona localitatii Halaucesti albia raului Siret a ajuns la terenurile agricole ale taranilor din satul Luncasi, comuna Halaucesti, dupa ce excavatoarele si-au infipt coltii in malurile raului Siret. Firma TVI Construct SRL exploateaza perimetrul fara autorizatie de la Agentia pentru Protectia Mediului. "Pentru firma TVI Construct nu s-a aprobat cererea de autorizare. Nu a indeplinit procedura. Noi nu avem ce sa facem in aceasta privinta. Nu am dat aprobare pentru aceasta exploatare pentru ca nu au adus toate actele cerute de noi. Este raspunderea lui iar daca Garda de Mediu face un control acolo, vor fi sanctionati", a sustinut Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi. Reprezentantii firmei care exploateaza perimetrul sustin ca apa a daramat malul raului si nu excavatoarele firmei TVI Construct SRL. "Eu nu m-am bagat la nimeni. Utilajele mele sunt pe plaja mea luata in concesiune de la Apele Romane Bacau. Au fost portiuni unde a rupt apa malul si nu excavatoarele sau utilajele mele", a sustinut Vali Terciu, fiul patronului de la TVI Construct SRL Iasi. Imaginile insa vorbesc de la sine si contureaza un dezastru pentru habitatul din zona raului Siret de la Halaucesti. Exista totodata, parti in care firma lui Vasile Terciu nu are voie sa bage anumite utilaje, cum ar fi draglina, insa partea tehnica este neglijata. Un alt aspect interesant este legat de faptul ca in astfel de lucrari, daca exista eroziune pe un mal, exploatarea se face pe malul opus. Un rol important in monitorizarea lucrarilor ar trebui sa il aiba si Serviciul de Gospodarirea Apelor Pascani, insa inspectorii de aici nu au nici o treaba cu exploatarea salbatica a Siretului. Ultima autorizare efectuata de Directia Ape Siret a fost data pe data de 2 mai 2007, adica la inceputul lunii cand, dupa un studiu zonal efectuat de SC Santedil Proiect SRL Ploiesti, comisia a aprobat planul fara nici o obiectiune.

Infractiune tolerata

Conform articolului 87 din Legea 107/1996, cunoscuta si ca Legea Apelor, cu modificarile ulterioare, nerespectarea prevederilor referitoare la perimetru constituie infractiune. "Extragerea agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apa, canalelor, lacurilor, de pe plaja sau de pe faleza marii, fara aviz sau autorizatie de gospodarire a apelor sau cu nerespectarea prevederilor acestora", este mentionat la alineatul 5 din articolul de lege. Faptul ca exploatarea este facuta in mod necontrolat este dat si de faptul ca, anual, cantitatile exploatate sunt extrem de mari, dar exista indicii conform carora cantitatile scoase sunt mai mari decat cele inregistrate. Si acest lucru este sanctionat de Legea Apelor. "Extragerea agregatelor minerale din rezerve neomologate sau in afara perimetrelor marcate, peste limita cantitatii maxime de 5.000 metri cubi pe an", reprezinta sanctiune conform articolului 87, alineatul 6 din aceeasi lege. In acelasi timp, intr-un raspuns trimis redactiei cotidianului ZIUA de Iasi, Directia Ape Siret Bacau sustine ca in acest an cantitatea pentru care a fost autorizata TVI Construct SRL Iasi este de 100 de mii metri cubi balast. "Ca raspuns la solicitarea dumneavoastra de informatii privind SC TVI Construct Iasi, va transmitem urmatoarele: Societatea TVI Construct Iasi detine autorizatie de exploatare pentru anul 2007 pentru 8 zone din perimetrul Luncasi, aferent comunei Halaucesti. Cantitatea solicitata de catre firma si autorizata de catre Directia Apelor Siret pentru anul 2007 este de 100.000 metri cubi balast. Societatea a detinut autorizatie si in anul 2006 pentru acelasi perimetru. Directia Apelor Siret a emis in 2006 autorizatie de exploatare pentru cantitatea de 70.000 metri cubi, societatea exploatand 63.115 metri cubi. Societatea TVI Construct Iasi detine licenta de exploatare emisa de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale", este mentionat in raspunsul Directiei Ape Siret. Insa situatia din birourile de la Bacau este cu totul alta decat realitatea din teren, unde lucratorii de la TVI Construct SRL Iasi sunt lasati sa isi faca de cap, desi responsabilii institutiei s-au deplasat la fata locului pentru verificari.Raspunsul oficial

Intr-un alt raspuns, Directia Ape Siret sustine ca la Halaucesti se fac, concomitent cu exploatarea, si lucrari de intarire a malurilor de pe raul Siret. Unde anume, este greu de observat. In plus, in raspuns, reprezentantii Directiei Ape Siret sustin ca de vina sunt inundatiile din anul 2006, desi in anumite portiuni lucrarile de pe mal sunt proaspete, fapt care demonstreaza ca exploatarea se face necontrolat. "In zona respectiva, ambele maluri ale raului Siret prezinta eroziuni. Cursul Siretului s-a mutat la viitura din 2006 dinspre malul drept spre malul stang, amplificand eroziunea existenta pe acest mal. Ca urmare, prin actul de reglementare eliberat catre TVI Construct se stabileste o tehnologie de exploatare care sa scoata de sub efectul eroziunii malul stang, fara a periclita insa siguranta malului drept. Ca urmare a acestui fapt, in perimetru se deruleaza activitati de intarire a zonei de protectie pe malul drept, concomitent cu lucrarile de exploatare din perimetru. Zona respectiva nu prezinta alunecari de teren, ci numai eroziuni create de viiturile de pe raul Siret. Pentru exploatarea de nisipuri si pietrisuri nu se incheie cu Directia Apelor Siret contracte de concesiune. Contractul incheiat de Directia Apelor Siret cu societatea TVI Construct Iasi este un contract-abonament pentru exploatarea si utilizarea nisipurilor si pietrisurilor. Pentru aceasta utilizare, beneficiarul plateste catre Directia Apelor Siret o contributie de 3,5 lei fara TVA pe metrul cub de balast extras, conform legii. In ceea ce priveste cantitatea extrasa lunar de societate, in anul 2007 exploatarea a inceput in luna mai si inca nu s-a incheiat procesul verbal privind volumele extrase in aceasta luna; termenul este data de 5 a lunii urmatoare. Pentru cele 8 zone de exploatare, societatea TVI Construct Iasi este titularul unei licente de exploatare aprobata prin hotarare de guvern, eliberata de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. In ceea ce priveste reglementarile pe linie de protectia mediului, nu ne putem pronunta, Agentia de Protectie a Mediului, fiind institutia in drept sa faca constatari in acest sens si sa aplice legislatia ce se impune", a afirmat Tudorita Lungu, director la Directia Ape Siret.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

infractiune tolerata raspunsul oficial
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

anonim  | #13427
stiu organele in drept ca firma TVI-construct iasi balastiera luncasi lucreaza la modificarea cursului riului Siret in dreptul localitati Luncasi pentru a extrage petris si nisip din malul sting al riului Siret exista oaprobare de la garda de mediu pentru dezastrele ecologice care vor avea loc ?????????
ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA FORURILOR COMPETENTE
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012793 (s)