Eveniment-Social

Crima fara criminal la Salubris

Publicat: 05 sept. 2011
1

@ La un an dupa tragedia de la depozitul ecologic din Tutora, cand o femeie a fost calcata de un cilindru compactor, procurorii si institutiile abilitate implicate in caz nu au gasit inca vinovatii @ Rand pe rand, angajatii fiecarei institutii la care a facut plangeri concubinul Elenei Gugiuman si-au declinat competenta in ce priveste anchetarea mortii acesteia @ Ultimele – Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si Avocatul Poporului @ Ovidiu Popa, concubinul Elenei Gugiuman, a reclamat la cele doua institutii ca cercetarile sunt tergiversate de procurori @ Singura rezolutie, emisa de procurorul de caz, arata ca s-a inceput urmarirea penala impotriva SC Salubris SA si a trei angajati ai institutiei

Nimeni nu se face vinovat de moartea femeii calcate anul trecut de un compactor la depozitul ecologic din Tutora. Atat Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, cat si alte institutii sesizate de concubinul Elenei Gugiuman nu au stabilit inca cine trebuie sa plateasca pentru moartea femeii. Mai mult, doua dintre institutiile sesizate si-au declinat recent competenta. Este vorba de Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si Avocatul Poporului. Acestea au confirmat, totusi, intr-o oarecare masura, vina lui Ion Apostol, bazandu-se pe raportul intocmit de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). „Referitor la cauza producerii evenimentului, aceasta a fost stabilita ca fiind deplasarea victimei in zona de pericol din spatele utilajului, in momentul in care aceasta efectua o manevra de mers inapoi. Neconformitatea s-a datorat atat angajatorului, care nu a stabilit si nu a luat toate masurile de securitate si sanatate in munca pentru desfasurarea activitatii la acel moment in deplina securitate, cat si victimei, care desfasura activitatea la momentul producerii evenimentului, fiind in stare avansata de ebrietate (…) Intr-adevar, asa dupa cum mentionati, cu ocazia cercetarii au fost stabilite mai multe neconformitati, pentru care angajatorul SC Salubris SA a fost facut raspunzator si sanctionat in conformitate cu prevederile legale”, se arata in raspunsul celor de la Inspectia Muncii.

Valer Dorneanu arata inspre procurori

O alta institutie sesizata de Ovidiu Popa, Avocatul Poporului, a refuzat sa se ocupe de caz. Vicepresedintele forumului, fostul deputat PSD, Valer Dorneanu, a transmis ca institutia respectiva nu „se poate substitui autoritatilor publice”. Mai mult, el indeamna la rabdare, pentru rezolvarea anchetei „intr-un termen rezonabil”. „Criteriile dupa care se apreciaza termenul rezonabil al unei proceduri penale sunt: complexitatea cauzei, comportamentul reclamantului si cel al autoritatilor competente. Fata de tergiversarea cauzelor care au dus la decesul persoanei la care faceti referire (mama fiicei dumneavoastra), va informam ca aveti posibilitatea sa va adresati procurorului ierarhic superior celui care efectueaza cercetarea. Dat fiind situatia descrisa de dumneavoastra, aveti posibilitatea sa va adresati si Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei”, se arata in raspunsul transmis de Valer Dorneanu lui Ovidiu Popa.

Ce au facut pana acum procurorii

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi au dispus inceperea urmaririi penale impotriva institutiei SC Salubris SA, dar si a altor trei angajati ai institutiei care se fac vinovati de uciderea Elenei Gugiuman. Aceasta a fost calcata de un cilindru compactor in timp ce incerca sa adune niste PET-uri. Sefii Salubris au musamalizat cazul, dand vina pe fosta angajata, pentru ca intrase pe platforma de selectare a gunoaielor in stare de ebrietate. In schimb, procurorii au constatat o serie de nereguli, confirmate mai ales de raportul angajatilor de la ITM. „La data de 11 aprilie 2011, a fost inceputa urmarirea penala in cauza fata de numitii Nastase Ioan, Zavincu Vasile, si fata de SC Salubris SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa. La data de 9 mai 2011, in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitul Dan Calin, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual, prevazut de articolul 289 Cod penal”, se arata in rezolutia procurorului de caz, Elena Catalina Jascanu, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.

Comentarii
Adauga un comentariu