Secretele istoriei

Crimele si violurile comise de soldatii sovietici in Moldova

Publicat: 10 oct. 2013
3
Tarani impuscati pentru o vadra de vin, femei violate, bunuri furate. Sunt doar cateva “fapte de vitejie” comise de ostasii sovietici in 1944-1945 si consemnate in rapoartele NKVD. Informatiile despre crimele, talhariile si jafurile comise de soldatii sovietici la “eliberarea” Basarabiei au fost tinute ascunse , nefiind accesibile pentru cercetare, scrie historia.ro.
Soldatii Armatei Rosii au comis un sir de infractiuni grave chiar in primele zile dupa ce au pasit pe teritoriul Basarabiei, multi scapand fara a fi pedepsiti.
Situatia nu s-a schimbat nici dupa incheierea razboiului, cand Armata Sovietica a ramas in RSS Moldoveneasca. Potrivit unui raport NKVD pana mai ieri secret, timp de o luna si jumatate – intre 15 noiembrie si 31 decembrie 1945 – au fost inregistrate peste 25 de crime savarsite de soldatii si ofiterii sovietici, printre care sapte omucideri, noua jafuri, patru furturi din apartamente, cinci acte de huliganism.
Despre cresterea criminalitatii in randul soldatilor si ofiterilor Armatei Rosii vorbesc si urmatoarele cifre: timp de cinci zile (intre 27 si 31 decembrie 1945), din numarul total de 230 de persoane retinute in Chisinau pentru comiterea unor infractiuni sau incalcarea ordinii publice, 153 (65%) au fost soldati si ofiteri ai Armatei Sovietice.
Se mai consemna ca, in pofida faptului ca statutul militar obliga soldatii si ofiterii sovietici sa acorde ajutor organelor de drept, acestia, in procesul retinerii, opuneau rezistenta fizica si chiar aplicau arma din dotare.
Vinul si covoarele i-au innebunit pe sovietici
Rapoartele venite in adresa Comitetului Central al Partidului Comunist (bolsevic) din RSSM de la filialele NKVD din judete incepand cu aprilie 1944 atestau o continua crestere a infractiunilor comise de militarii sovietici pe teritoriul Basarabiei „eliberate”. Informatiile parca erau stiri de pe front.
+ La 4 aprilie 1944, in curtea unui locuitor al satului Zahoreni, judetul Orhei, au intrat doi soldati sovietici si au solicitat vin. Raspunsul negativ al stapanului i-a infuriat asa de tare incat soldatii l-au impuscat pe fiul stapanului si au plecat.
+ In noaptea de 17 aprilie 1944, sergentul major Isakov si soldatul Kravcenko din regimentul nr. 126, Armata a 4-a, au furat de la locuitorul Melnic din satul Bolohan, jud. Orhei, vaca si doi juncani, pe care ulterior i-au taiat.
+ La 21 aprilie 1944, in ograda locuitorului orasului Soroca A. Gritenco au intrat opt soldati ai unui regiment de tancuri. Ei au solicitat vin. La raspunsul negativ al stapanului, soldatul T. Gomzeakov l-a amenintat si l-a lovit cu arma, apoi militarii l-au legat pe Gritenco si au plecat cu 200 de litri de vin.
+ La 22 aprilie 1944, locotenentul Armatei a 5-a aeropurtate Ciuksin, impreuna cu fruntasul Tkacenko si soldatul Akonov, au perchezitionat nelegitim de trei ori casa cetatencei Leskova din Balti, deposedand-o de zece covoare si alte lucruri.
+ La 25 aprilie 1944, locuitorul L. din satul Musteata, raionul Falesti, a invitat la el in casa doi soldati sovietici, pe care, dupa ce i-a servit cu vin, i-a rugat sa-i omoare pe consatenii lui M. si C., care, chipurile, l-ar fi turnat Sigurantei romane. Solicitarea a fost executata. Soldatii au disparut.
+ 27 aprilie 1944, trei soldati beti au intrat in casa cetateanului Capatana din satul Susleni, judetul Orhei, cerand vin. La refuzul stapanului, acestia au deschis focul din armele din dotare. Capatana a reusit sa scape sarind peste geam. Soldatii au tras cateva rafale dupa el, apoi au sfaramat yala de la beci si au luat sase caldari cu vin.
+ La 1 iulie 1944, la cetateanul Vasile Balan din satul Scorteni, judetul Orhei, au venit trei soldati si au cerut vin. In seara aceleiasi zile, Balan i-a condus la casa Mariei Ursachi. Fiind refuzati de femeie, soldatii, care erau beti, in discutii aprinse l-au impuscat pe Balan si au disparut fara a fi identificati.
+ La 20 septembrie 1944, nu departe de satul Cuhnesti, raionul Balatina, trei localnici au fost jefuiti de doi soldati ai lazaretului veterinar militar dislocat in sat. Au fost identificati de cei jefuiti, dar comandantul lazaretului s-a opus arestului.
Furturi de proportii la ciutulesti
Un alt raport ajuns pe masa secretarului CC al PC (b) din RSSM, unul Salagor, arata ca au avut loc jafuri de proportii in satul Ciutulesti, raionul Floresti.
La 6 mai 1944, un regiment de cazaci (circa 800 de oameni) din componenta Frontului 2 Ucrainean, a intrat in comuna Ciutulesti, judetul Soroca, anuntand ca se opresc aici la popas peste noapte. Soldatii si ofiterii au fost repartizati cate 10-20 la o casa. Spre seara, imbatati de vinul moldovenesc, acestia, folosind armele din dotare, s-au dedat la jafuri.
Astfel, la ora 17.00, un grup de circa 30 de cazaci au luat cu forta de la locuitorul satului Alexei P. Turcan zece puduri de orz, sase de ovas si trei de porumb. La incercarile stapanului de a protesta impotriva ilegalitatii actiunilor, i s-a raspuns: „Inca o vorba si te impuscam”.
O ora mai tarziu, soldatii acestui regiment au tabarat asupra locuitorului Gheorghe Gh. Robu, care isi lucra pamantul, si, amenintandu-l cu arma, i-au luat calul si manzul, disparand.
La ora 22.00, un grup de trei cazaci a navalit in casa cetateanului Gheorghe St. Catruc. Unul dintre soldati l-a amenintat cu arma, ceilalti au intrat in grajd si au luat o oaie. In acelasi timp, alti trei cazaci inarmati au intrat in curtea cetatencei Eugenia Al. Bragari, au impuscat o scroafa, au luat 16 gaini si au plecat.
Alti cinci cazaci, gazduiti de Anastasia I. Cazacu, s-au imbatat si s-au luat la bataie, provocandu-si rani de sabie. Apoi, au smuls un covor de pe perete, au luat o fusta, o bluza si un batic si au disparut. A doua zi dimineata, regimentul de cazaci a plecat nestingherit spre Balti.
Ciutulestenii au reclamat alte 18 cazuri de jaf comise in acea zi de soldatii sovietici. S-a constatat ca in noaptea de pomina cazacii au jefuit taranii din localitate de patru cai, doua junci, doi porci, cinci oi, 1.000 de kilograme de faina si alte bunuri.
La 14 mai 1944, pe teritoriul sectiei experimentale a colegiului din Soroca, aflata in satul Vasilcau, a venit unitatea militara nr.23629 cu un numar de 200 de soldati. Tot aici au fost amplasati si cei 500 de cai ai unitatii. In aceeasi zi, ostasii au luat de la Alexei Lupu, un locuitor al satului, calul cu tot cu caruta, iar un soldat a smuls de pe capetele a doi copii caciulile de oaie de caracul, lasandu-le-o in loc pe a sa.
Dupa orz si orzoaica
In seara aceleiasi zile, capitanul Popov, comandantul unitatii respective, l-a invitat la el pe directorul sectiei experimentale P. Matu si, amenintandu-l cu arma, i-a solicitat jumatate de tona de ovaz, precizand ca are de a face cu cazacii de pe Don. „Rugamintea” a fost indeplinita.
A doua zi, acelasi Popov a solicitat alte sase tone de ovas, insa, la rugamintea lui Matu, cantitatea solicitata a fost inlocuita cu doua tone de orzoaica. Iar seara Popov a dispus confiscarea a 350 de kilograme de cartofi.
La 15 mai, soldatii au mai luat de la baza de selectie un porc, un curcan, au devastat trei stupi de albine si au inlocuit un cal sanatos cu unul bolnav. La 16 mai 1944, unitatea militara nr. 23629 a parasit satul Vasilcau, indreptandu-se spre comuna Cubolta.
Soldatii sovietici impuscau tot ce intalneau in cale
Talhariile si jafurile comise de ostasii sovietici i-au ingrijorat atat de mult pe taranii basarabeni, indeosebi pe cei din satele asezate langa drumurile nationale, incat acestia refuzau sa iasa sa-si lucreze campurile.
Astfel, la 20 mai 1944, locotenentul Enoltev din cadrul diviziei de puscasi numarul 134, Armata a 6-a, amenintandu-l cu arma din dotare, l-a deposedat pe un locuitor al satului Raduleni, Floresti, de doi cai, in timp ce acesta isi lucra ogorul. Unui alt taran, din satul Dubna, ostasul i-a luat ceasul de buzunar.
Intr-un raport al organelor NKVD se mentiona ca zece tarani din satul Marandeni, judetul Balti, au refuzat sa iasa in camp, declarand: „Nu iesim deoarece soldatii sovietici ne iau animalele. Vom lucra pamantul cand armata va pleca mai departe”.
Doar intre 5 si 10 august 1944, de la locuitorii satului Indarapnici, judetul Orhei, ostasii Armatei Rosii au furat 13 animale mari cornute.
Infractorii n-au fost identificati
Rapoartele mentionau ca soldatii sovietici deschideau focul in satele moldovenesti aleatoriu, ranind si ucigand oameni.
Astfel, la 10 aprilie 1944, in urma unui impuscaturi la intamplare, a fost ranit in mana un oarecare Migu, locuitor al satului Bolohan, judetul Orhei, iar la 16 aprilie un soldat a impuscat prin geam in casa cetatencei Stati, din satul Drochia, judetul Balti, omorand-o. In ambele cazuri faptasii nu au fost identificati.
La 8 iulie 1944, un ofiter si doi soldati ai Armatei Sovietice au tras in presedintele sovietului satesc din Cazanesti, judetul Orhei.
Cu tancul dupa vin la Soroca
Cazuri grave de crime au avut loc si in unele sate din judetul Soroca. La 15 iunie 1944, un grup format din 15 tanchisti, din unitatea militara numarul 150, imbarcati pe un tanc, a mers pentru aprovizionare in satul Sestaci, din raionul Cotiujeni.
Ostasii au schimbat haine pe vin. Dupa ce s-au imbatat, au deschis foc aleatoriu, imprastiind cireada satului. In drum spre Soldanesti, au observat o turma de oi pazita de o fetita de zece ani. Au oprit tancul, au luat o oaie si au revenit in unitate.
La 18 iunie 1944, locotenentul Lujanski din aceeasi unitate militara a anuntat echipajele din subordine ca rezervele de produse alimentare s-au terminat, iar doritorii pot pleca dupa noi provizii. Lujanski a preintampinat tanchistii sa nu intreprinda nimic in raza raionului Soldanesti: „In rest, faceti ce vreti, dar fara vin nu va intoarceti”.
Au violat o femeie si i-au golit beciul
Urcati pe un tanc model T-34, 18 tanchisti au mers in satul Cusmirca, raionul Cotiujeni. Aici au facut schimb de haine pe vin si s-au imbatat. Ulterior, cativa dintre soldati au decis sa-si recupereze hainele si au venit cu tancul la poarta unuia dintre locuitorii satului, cetateanul Martin. Aici au tras doua focuri din pusca de pe tanc, daramand cateva acareturi de langa gospodaria taranului. „Eliberatorii” si-au recuperat hainele si au mai luat alte 40 de vedre de vin.
Apoi au mers la Sestaci. La intoarcere militarii beti au daramat cu tancul o cruce mare de piatra, aflata la 15 metri de marginea drumului, au amenintat un cioban cu arma, luandu-i 12 oi. La Sestaci, tanchistii au distrus usa si geamurile casei cetatencei Ionco, i-au spart vesela si au luat un vitel si alte bunuri.
Tot in acest sat „ostasii eliberatori” au violat o femeie in varsta de 55 de ani, dupa care i-au luat din beci un butoi cu vin, doi saci cu faina si doi cu nuci. Un alt locuitor al satului, Martalog, amenintat cu arma, a fost deposedat de un butoi cu vin si alte produse.
Rafuieli cu grenade la nunta
O nunta care a avut loc la 29 septembrie 1944 in satul Sarata Galbena, judetul Tighina, s-a transformat intr-un camp de lupta intre soldatii sovietici.
La petrecere au fost invitati locotenentul Troekurov si soldatul Kraiko, din cadrul unitatii militare dislocate in sat, precum si capitanul de securitate Anufriev. In toiul nuntii au venit alti 12 soldati-tanchisti, care erau in trecere prin localitate, in frunte cu locotenentul Ciriskov. Dupa ce s-a imbatat, Ciriskov s-a dat la sotia unui locuitor, injurand si insultand nuntasii.
Troekurov si Anufriev au incercat sa-l calmeze, insa acesta s-a suparat foc si, profitand de superioritatea numerica, i-a arestat pe cei trei. I-a inchis intr-o odaie, ordonand sa fie impuscati. Un tanchist a tras o rafala, omorandu-l pe unul Kraiko si ranindu-l pe Troekurov. Anufriev si Troekurov au reusit sa fuga pe geam doar dupa ce s-a rasturnat lampa si in incapere s-a facut bezna. Cei doi au fost urmariti de soldatii lui Ciriskov. Acesta a insfacat o grenada antitanc si a vrut s-o arunce in nuntasi, dar a fost oprit de ai sai. Locotenentul Troekurov si capitanul Anufriev au organizat urmarirea grupului de tanchisti, iar in urma schimbului de focuri au mai fost raniti alti patru ostasi, unul dintre care mortal.Adauga un comentariu