National

Crin Antonescu despre candidatura lui Diaconu la europarlamentare: „Se retrage”

Publicat: 13 mart. 2014
1

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca Mircea Diaconu se retrage de pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare din luna mai.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi, la Ramnicu Valcea, ca a luat act de comunicatul ANI in cazul candidaturii lui Mircea Diaconu la europarlamentare si ca liberalii vor proceda in consecinta, urmand ca forma definitiva a listei pentru PE sa fie stabilita de conducerea PNL.

Citeste si MIRCEA DIACONU, ACHITAT in dosarul privind conflictul de interese

„Am vazut comunicatul ANI de ieri, am luat act de acest comunicat si vom proceda in consecinta. Cand se va depune lista si care va fi forma ei definitiva o sa va anuntam, pentru ca aceasta este o decizie pe care o vom lua la nivelul conducerii”, a spus presedintele PNL, raspunzand unei intrebari.

La insistenta jurnalistilor cu privire la situatia lui Diaconu pe lista pentru europarlamentare, Antonescu a replicat: „Nu auziti ce va spun? Se retrage”.

Contactat de MEDIAFAX, Mircea Diaconu a precizat ca nu intentioneaza sa-si retraga candidatura pentru europarlamentare, mentionand ca asteapta o contestatie din partea ANI a candidaturii sale pentru ca instanta sa stabileasca daca poate candida.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, marti seara, la finalul reuniunii conducerii partidului, lista PNL pentru alegerile europene, care cuprinde actualii europarlamentari cu exceptia lui Ovidiu Silaghi, pentru locurile considerate eligibile, alaturi de Mircea Diaconu si Mihai Turcanu.

Lista PNL pentru europarlamentare va fi deschisa de Norica Nicolai, iar pe urmatoarele locuri se vor afla Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renate Weber, Mircea Diaconu, Eduard Hellvig si Mihai Turcanu.

Citeste si ANI: Mircea Diaconu nu poate participa la europarlamentare

Liderul PNL a fost intrebat daca in cazul lui Mircea Diaconu nu exista riscul invalidarii candidaturii. „Vom incerca foarte repede sa depunem aceasta lista (de candidati, n.r.) la BEC, daca sunt probleme de natura juridica se vor opera constestatii, se vor solutiona contestatii (…) Noi consideram ca in situatia domniei sale nu ar trebui sa existe un impediment”, a raspuns Antonescu.

ANI precizeaza ca Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, intrucat prin decizie definitiva s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate si astfel are interdictie de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani, respectiv pana in 19 iunie 2015.

ANI: Interdictia privind candidatura lui Diaconu la PE ramane

Decizia de joi a Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese „nu influenteaza in niciun fel interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European”, a anuntat joi ANI.

„Procesul penal aflat pe rolul instantelor de judecata (privind conflictul de interese – n.r.) nu influenteaza in niciun fel interdictia prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdictia se aplica pe o perioada de trei ani, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu – n.r.), ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa la data de 19 iunie 2012”, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Citeste si Sprijin din Moldova pentru candidatul Forta Civica Iasi la europarlamentare

Precizarile ANI vin dupa ce in spatiul public au fost avansate opinii potrivit carora Mircea Diaconu, in urma achitarii pe fond in procesul privind conflictul de interese, ar putea candida pentru Parlamentul European (PE).
Astfel, ANI subliniaza ca Diaconu ramane cu interdictia urmare a deciziei irevocabile luate de instanta suprema in procesul privind incompatibilitatea.

Premierul Victor Ponta a scris, pe Facebook, ca se bucura dupa decizia Curtii de Apel in cazul lui Mircea Diaconu, mentionand ca il apreciaza ca om si personalitate culturala, ca a lucrat bine cu acesta si ca ii ureaza mult succes in reprezentarea Romaniei in Parlamentul European.

Adauga un comentariu