Stiri si curiozitati

Cristi Borcea, din nou anchetat! „A fost favorizat”. Ce solicitare a primit DNA

Publicat: 04 sept. 2018
3

Liderul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, cere interventia autoritatilor, inclusiv a DNA-ului, pentru a ancheta modul in care Cristi Borcea, fostul actionar dinamovist eliberat pe 2 iulie, a fost favorizat in perioada de detentie.

 "Directorul Marian Dobrica i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de iesire din penitenciar intr-un singur an. Astazi am cerut Ministrului Justitiei sa dispuna verificarea modului in care au fost acordate, in perioada iunie 2017 – iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de iesire din penitenciar pentru detinutul Cristian Borcea si am sesizat Directia Nationala Anticouptie in legatura cu posibile infractiuni de abuz, fals si coruptie in legatura cu favorizarea acestui detinut-vip", a anuntat Sorin Dumitrascu, citat de news.ro.

"Pentru ca aceste recompense sa poata sa fie acordate, ar fi fost necesare cel putin 800 de credite conform Deciziei 433/2016, in sistemul penitenciar acest lucru fiind practic imposibil, in medie detinutii care se implica in activitati sau care lucreaza realizand 60 – 80 de credite intr-un an, in functie de programul individual de educatie si interventie psiho-sociala", a adaugat Dumitrascu.

Borcea ar fi fost nevoit sa incheie 20 de cursuri de calificare sau 10 semestre la nivel universitar. Participarea la 20 – 60 de programe recreative si de asistenta psiho-sociala i-ar fi adus de asemenea aceste credite. 800 de credite ar mai fi putut aduce 40 de luni de munca la un castig mediu de 5 zile/luna, pentru fiecare dintre aceste zile-castig acordandu-se cate 4 credite.

"Sigur, in realitate, detinutul a beneficiat de o combinatie de credite din activitatii recreationale, educative si munca, desi are un istoric de afectiuni medicale pentru care a si fost transportat pentru investigatii la spitale din reteaua Ministerului Sanatatii si chiar a fost cazat in spitale penitenciar, ceea ce nu-l recomanda pentru un astfel de efort intelectual si fizic. In alta ordine de idei, insusi faptul ca in aceasta perioada de 1 an detinutul-vip a beneficiat de 54 de zile de permisie, practic o reducere cu 1/6 a timpului de detentie, face extrem de greu de crezut ca, cel pe care-l descoperim a fi probabil cel mai performant detinut din sistemul penitenciar, sa poata sa obtina acest numar de credite in mod real", a mai spus Dumitrascu.

Cristi Borcea a fost inchis la Penitenciarul Jilava dupa ce a fost condamnat definitiv, in 2014, la sase ani si patru luni de inchisoare cu executare in "Dosarul Transferurilor". Fostul actionar al lui Dinamo a fost eliberat conditionat in luna iulie a acestui an.

Adauga un comentariu