National

Cristian Diaconescu, președintele PMP, despre tensiunile dintre Kiev și Moscova: „Sigur, nu se vor negocia liniile roșii”

Publicat: 07 dec. 2021
Cristian Diaconescu, președintele PMP

În relațiile internaționale orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea, deci faptul că președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, se așază într-un anume tip de dialog este un lucru bun, dar acest lucru nu înseamnă că va pune capăt tensiunilor dintre Kiev și Moscova, a explicat Cristian Diaconescu, actual președinte PMP și fost șef al diplomației române.

Întrebat cum se vede la București clinciul dintre Ucraina și Rusia, fostul ministru a punctat:

„Sunt la un seminar privind relația transatlantică, în Bulgaria. Aici, bulgarii, legat de faptul cum se vede la București, au știut să aducă practic din Turcia până în Statele Unite adjuncți de miniștri, miniștri, oameni din organizații neguvernamentale discutând despre securitatea europeană și transatlantică”.

Întrebat dacă evenimentul de la Sofia are legătură cu tensiunile de la nord-estul României, Cristian Diaconescu a adăugat:

„Da, se discută. Pe de altă parte, discutăm despre un concept strategic al NATO deocamdată. Sunt singurul care vorbesc de bazinul Mării Negre. În rest, se discută despre alte subiecte. Dincolo de acest aspect, (…) da, se fac exerciții, se mobilizează armate pentru a-ți crește capacitatea la masa dialogului, nu spun la negocieri. Trebuie înțeles că în relațiile internaționale orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea, deci faptul că Biden și Putin se așază într-un anume tip de dialog este un lucru bun”.

„Sigur, nu se vor negocia liniile roșii, așa cum ele s-au anunțat public, nu se vor negocia decizii care ulterior ar reprezenta precedente sau elemente de șantaj, dar pe de altă parte în mod clar se va negocia despre o lume viitoare a unui spațiu european extins și în mod categoric americanii, de această parte, vor veni și spre europeni cu o concluziile acestei negocieri. Ce vreau să vă spun este că nu se încheie prin întâlnirea Putin-Biden întregul subiect. Sigur, poate evolua și nu este nicio garanție că evoluția nu neapărat va fi una pozitivă, dar, așa după cum stau lucrurile în acest moment, și mie mi se pare că o intervenție militară generalizată – așa cum s-au generat anumite informații, care nu sunt false, este o chestiune de joc – va putea fi evitată”, a mai spus Cristian Diaconescu.
Adauga un comentariu