Titlurile zilei

Cristian Stanciu acoperă ilegalitățile de la Casa Modei, clădire ultracentrală din Iași! A lucrat fără autorizație și acum vrea să intre în legalitate

Publicat: 06 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cristian Stanciu acoperă ilegalitățile de la Casa Modei clădire ultracentrală din Iași A lucrat fără autorizație și acum vrea să intre în legalitate
Cristian Stanciu, consilier județean Iași, vrea să lucreze legal după ce a transformat Casa Modei pe interior

Inspectorii de control i-au cerut consilierului județean Cristian Stanciu să intre în legalitate, după ce a construit fără autorizație în interiorul clădirii cunoscută sub denumirea de Casa Modei. Afaceristul a cerut recent avize și de la Direcția Județeană pentru Cultură Iași. De mai bine de 9 ani, lucrările din interiorul clădirii sunt executate fără respectarea legii

Probleme de autorizare pentru Cristian Stanciu, consilier județean PSD și patron al Fundației Ecologice Green. În 2010, afaceristul a cumpărat clădirea unde funcționa celebra Casa Modei, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, din muncipiul Iași. La niciun an de la achiziție, Cristian Stanciu a comandat o serie de modificări la structura clădirii, dar fără să aibă o autorizație de construire emisă de Primăria Iași. Atunci a fost amendat și de Poliția Locală. Recent, în clădirea din centrul orașului au fost reluate lucrările. Inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași au verificat șantierul în perioada 19.10.2020 – 28.10.2020.

„La parter, spațiul comercial nu este în funcțiune și nu se execută lucrări de construire. La etajul 1 se execută lucrări de finisaje și refaceri de instalații interioare. Între parter și etaj este executat un planșeu fără autorizație, fapt constatat încă din anul 2011, conform legislației în vigoare, de către Poliția Locală Iași, care a sancționat contravențional proprietarul și a dispus intrarea în legalitate. A fost prezentat certificatul de urbanism, aflat în termenul de valabilitate, expertiza tehnică și contractul de proiectare, iar în urma controlului s-a dispus intrarea în legalitate până la data de 28.04.2021”, se arată în raportul Inspectoratului Județean de Construcții Iași.

Cristian Stanciu cere ajutorul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice

Pe lângă concluziile trase de IJC Iași, prin FEG, consilierul Cristian Stanciu încearcă personal să obțină avizele de intrare în legalitate. Recent, a solicitat o serie de avize din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice organizată la nivelul Direcției Județene pentru Cultură Iași. Solicitarea va fi analizată până cel târziu pe 12.11.2020.

„Intrare în legalitate construire planșeu conform PV nr. 211/24.11.2011, recompartimentări interioare și lucrări de renovare la etajele 1, 3, 5 și 6, scară de acces la terasa existentă”, se arată în ordinea de zi a Comisiei.

Dacă cererea va fi avizată, Cristian Stanciu poate cere la Primăria Iași reautorizarea lucrărilor interioare. Clădirea a fost cumpărată cu un preț modic de la fostele cooperative meșteșugărești. Clădirea ultracentrală a ajuns în portofoliul familiei Stanciu la un preț de sub 1 milion de euro.

Prin FEG au pus mâna pe mai multe spații ale Primăriei

Mai ales în mandatul fostului primar Gheorghe Nichita, FEG era celebră pentru modul în care achiziționa spațiile municipalității. După ce ocupa imobilele câțiva ani în calitate de chiriaș, FEG le achiziționa la un preț derizoriu și le folosea pentru desfășurarea activităților de învățământ. Între timp, Cristian Stanciu s-a lansat și în imobiliare. A reușit să cumpere hotelul Astoria din centrul Iașului, ce aparținea în trecut falimentarului Dănuț Prisecariu. A vrut să cumpere și hotelul Traian, dar după mai multe complicații, obiectivul a ajuns în proprietatea lui Vasile Pușcașu, patronul Motel Bucium. În 2018, Cristian Stanciu a cumpărat și un imobil din Păcurari, cunoscut sub denumirea de Casa Iacob Negruzzi, contra sumei de 350.000 de euro.

Clasat ca monument istoric, Cristian Stanciu a realizat o serie de lucrări fără aprobări. Casa și terenul au fost cumpărate de la Fundația Corona, ultimul proprietar al bunurilor. Clădirea are o suprafață construită de 428 de metri pătrați, iar terenul are o suprafață măsurată de 1.206 metri pătrați. În aceeași zonă, o suprafață de 1.000 de metri pătrați se vinde cu cel puțin 500.000 euro, fără construcția existentă. Acestea sunt doar câteva exemple legate de proprietățile familiei Stanciu.

Adauga un comentariu