Titlurile zilei

Cristian Stanciu, patronul FEG, schimbă din mers un proiect în Tătărași! În loc de cămin pentru tineret, poate răsări chiar un bloc – FOTO

Publicat: 25 iun. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Cristian Stanciu patronul FEG schimbă din mers un proiect în Tătărași În loc de cămin pentru tineret poate răsări chiar un bloc  FOTO
Cristian Stanciu, patrinul FEG, a depus un PUZ la Primări aIași pentru modificarea unui proiect din zona străzii Vasile Lupu, cartierul Tătărași

Cristian Stanciu, patronul FEG, a cerut Primăriei Iași modificarea unui plan urbanistic zonal pentru un proiect din cartierul Tătărași. Prin două din firmele sale, Cristian Stanciu vrea să modifice zona în care va ridica un cămin prin extinderea parcării. Terenul din strada Vasile Lupu are probleme cu pânza freatică din zonă.

Un proiect imobiliar controversat al consilierului județean PSD Cristian Stanciu va fi discutat de municipalitate. Prin firmele FEG SRL și Metcons Top SRL, Stanciu vrea să modifice un plan urbanistic zonal (PUZ) de pe strada Vasile Lupu 26-28, unde ar fi trebuit să se construiască un cămin pentru tineret. Stanciu a depus hârtiile la primărie, urmând ca proiectul să fie pus în dezbatere publică pe data de 6 iulie 2022. Proiectul a fost lăsat în așteptare de familia Stanciu timp de câțiva ani. Terenul este instabil din cauza pânzei freatice din zonă, ceea ce nu l-a oprit pe Cristian Stanciu să construiască. Acum, patronul FEG, ia în calcul să schimbe destinația clădirii.

Cristian Stanciu, patronul FEG, schimbă din mers un proiect în Tătărași

În anul 2009, S.C. FEG SRL şi S.C. Metcons Top SRL au achiziţionat terenul în suprafață de 579 mp. Acesta a făcut obiectul PUZ – Construire imobil locuințe prin demolare imobil existent, aprobat prin HCL nr. 250/29.07.2011. Ulterior, în anul 2011, societăţile au achiziţionat terenul adiacent, în suprafaţă de 278 mp, cumulând astfel o suprafaţă totală de 803 mp.

„În anul 2013, s-a emis Autorizaţia de Construire nr. 735/09.07.2013 pentru construire cămin tineret prin demolare parțială construcție existentă, lucrările de execuţie fiind demarate în data de 01.07.2014. Având în vedere faptul că pe parcursul edificării construcţiei autorizate au apărut elemente noi privind funcţionalitatea şi amenajarea parcelei adiacente celei ce a făcut obiectul PUZ aprobat în anul 2011, s-a decis faptul că, pentru a realiza amenajări aferente construcţiei pe parcela achiziţionată în anul 2011 (parcaje, rampe acces auto la demisolul clădirii, alte amenajări), este necesară reglementarea urbanistică a parcelei respective”, a motivat Stanciu în cererea depusă la primărie.

Și totuși, în același PUZ se arată că imobilul poate fi transformat în altceva, prin „posibilitatea realizării unei reconversii funcționale”.

Probleme cu pânza freatică la terenul lui Stanciu

Terenul cumpărat de Stanciu prin cele două firme avea probleme cu pânza freatică, fapt recunoscut și de acesta. Totuși, Stanciu susține că a rezolvat problema după ce a demolat vechea clădire și s-a apucat de construit imobilul P+2 din strada Vasile Lupu. Prin noul PUZ, Stanciu vrea o nouă extindere în zona frontală a clădirii existente aflată în curs de execuție. Aceasta va fi dublată de amenajări aferente: platforme pentru circulaţii auto şi pietonale. Procentul de ocupare a terenului ar fi de 62 la sută, iar coeficientul de utilizare a terenului ar fi de 32 la sută.

„În prezent, pe zona studiată nu se semnalează riscuri naturale, infiltraţiile din apa freatică descoperite după demararea lucrărilor de construire fiind drenate prin lucrări de specialitate realizate anterior edificării structurii de rezistenţă existent. Amplasamentul studiat nu este supus inundaţiilor sau viiturilor de apă din precipitaţii sau alunecărilor de teren”, se arată în documentația depusă la primărie.

Terenurile cumpărate au fost alipite

În document, Stanciu a arătat că în anul 2021 a fost realizată alipirea terenurilor și, de aceea, s-a ajuns la modificarea PUZ-ulul inițial.

„Prezentul PUZ constă în modificarea celui aprobat iniţial, incluzând în aria de studiu  şi suprafaţa de 278 mp aferentă terenul adiacent, achiziţionat în anul 2011. Suprafața de teren ce face obiectul PUZ este de 789 mp. Prin tema program s-au propus organizarea parcelei existente, cu suprafaţa de 803 mp, în condiţiile în care edificarea obiectivului autorizat prin autorizaţia de construire nr. 735/2013 îşi urmează cursul, autorizația de construire respectivă fiind în perioada de valabilitate la data întocmirii prezentei documentații, stabilirea modului de acces pe parcelă şi circulaţiile în cadrul zonei studiate, ţinând seama de destinaţia propusă pe amplasament, în corelare cu vecinătăţile imediate existente, în noile condiţii funcţionale”, mai susține Stanciu în hârtiile depuse la primărie.

Cristian Stanciu păstrează secretul

Cristian Stanciu este unul din cei mai bogați politicieni din Iași, FEG fiind o entitate care s-a lipit la proiecte europene. Contactat telefonic, Cristian Stanciu a recunoscut că ia în calcul să schimbe destinația clădirii, însă nu a spus și în ce mod intenționează să folosească terenul din strada Vasile Lupu.

„Nu știu, sunt mai multe funcțiuni aprobate prin PUZ. Deocamdată, păstrăm funcțiunea de cămin pentru tineret, dar vom vedea pe parcurs. Nu este exclus să schimbăm destinația, sunt și alte funcțiuni pe care le luăm în calcul”, a spus Cristian Stanciu despre proiectul din Tătărași.

Comentarii
Adauga un comentariu