Titlurile zilei

Cristian Stanciu, patronul Fundației Ecologice Green, lucrează fără autorizație în centrul Iașului! Clădirea luată de la Primărie este transformată pe ascuns. Plătește lunar o chirie ridicolă, de 579 de lei, pentru un imobil cât o vilă de lux – FOTO

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cristian Stanciu patronul Fundației Ecologice Green lucrează fără autorizație în centrul Iașului Clădirea luată de la Primărie este transformată pe ascuns. Plătește lunar o chirie ridicolă de 579 de lei pentru un imobil cât o vilă de lux - FOTO
Pe strada Cuza Vodă din Iași, Cristian Stanciu și-a permis să lucreze fără autorizație de construire

Autoritățile locale sunt sfidate de Cristian Stanciu, patronul Fundației Ecologice Green. Deși plătește o chirie ridicolă la Primăria Iași, afaceristul a comandat lucrări de modificare a podului, fără autorizație de construire. Deține doar un certificat de urbanism emis în luna mai a anului 2020. Nu este la prima ilegalitate de acest fel

Cristian Stanciu, patronul Fundației Ecologice Green (FEG), și consilier județean din partea Partidului Social Democrat (PSD) Iași, sfidează autoritățile locale. Totul se întâmplă în clădirea de pe strada Cuza Vodă, nr.1, deținută de Primăria Iași. Aici este sediul principal al FEG. În luna mai 2020, Cristian Stanciu a obținut un certificat de urbanism pentru realizarea mai multor lucrări în podul clădirii, ce constau în recompartimentări și alte modificări de funcțiune. În ultimele săptămâni, lucrările au avut un ritm accelerat.

Însă execuția nu a fost autorizată de Primăria Iași. De fapt, Cristian Stanciu a ignorat legislația în vigoare, dar nu este la prima abatere. Pentru modificările aduse în incinta imobilului trebuia solicitată o autorizație de construire. Dar, după o simplă consultare a listei de autorizații de pe site-ul Primăriei Iași, s-a ajuns la concluzia că patornul FEG nu a reușit să obțină avizele necesare. Acesta riscă să fie amendat pentru lucrările ilegale din clădire, cum s-a mai întâmplat și în trecut.

”Pentru orice modificare trebuie autorizație de construire, nu este suficient cerificatul de urbanism, chiar dacă este vorba despre un pod. Autorizația, chiar dacă este pentru o lucrare minoră, obligatoriu trebuie să apară pe site-ul instituției”, spun surse de la Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Iași.

De precizat că, pentru extinderea unui banal balcon la parterul unui bloc, este nevoie de autorizație de construire.

Cristian Stanciu se bate cu pumnii în piept că lucrează legal

Contactat telefonic de reporterii BZI, Cristian Stanciu s-a lăudat că are autorizație de construire, dar nu a pus la dispoziție documentația, în condițiile în care pe site-ul Primăriei nu a fost publicată o astfel de informație.

”Asta este preocuparea dumneavoastră? Eu am autorizație de construcție. Vedeți de alte autorizații de construcție”, a precizat Cristian Stanciu, patronul FEG.

Din informațiile deținute de BZI, Cristian Stanciu a contactat o firmă de construcții pentru realizarea lucrărilor, dar plata s-a făcut la negru. Astfel, nu există facturi care să ateste că FEG a comandat lucrări de construcție. La aceste acuzații, consilierul județean PSD nu a mai oferit explicații. În edițiile trecute ale BZI, a fost prezentată lista clădirilor din Iași ocupate de FEG, aflate în proprietatea Primăriei, pentru care fundația plătește chirii infime sau deloc.

Chirie ridicolă pentru clădirea din strada Cuza Vodă – 579 de lei

FEG folosește clădirea din centrul Iașului de aproape 22 de ani. Conform Hotărârii de Consiliu Local nr.235/28.08.2020, s-a atribuit direct către FEG spațiul de 159,45 de metri pătrați. Oficial, FEG arată că este o organizație non-profit, deși încasează sume importante din formarea cursanților pentru mai multe meserii. Sub umbrela acestei activități folosește clădirea municipalității. Culmea, Crsitian Stanciu plătește și o chirie lunară ridicolă, de 579 de lei. Contractul cu Primăria Iași a expirat pe data de 31.12.2021, dar reprezentanții Primăriei au arătat că aceste tip de înțelegere se prelungește automat.

Asociațiile sau fundațiile care folosesc spațiile Primăriei Iași trebuie să depună o cerere pentru semnarea actului adițional, să depună un raport de activitate și să arate că au respectat termenii contractului, adică nu au subînchiriat imobilele altor entități. Deocamdată, actele adiționale nu au fost semnate. Cristian Stanciu a fost amendat și în București, acolo unde a modificat o clădire fără autorizație de construire.

A lucrat fără autorizație de construire la ”Casa Modei”

În 2010, afaceristul a cumpărat clădirea unde funcționa celebra ”Casa Modei”, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, din muncipiul Iași. La niciun an de la achiziție, Cristian Stanciu a comandat o serie de modificări la structura clădirii, dar fără să aibă o autorizație de construire emisă de Primăria Iași. Atunci a fost amendat și de Poliția Locală. Recent, în clădirea din centrul orașului au fost reluate lucrările. Inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași au verificat șantierul în perioada 19.10.2020 – 28.10.2020. La finalul anului 2020 a reluat lucrările, dar tot fără avizele necesare.

”La etajul 1 se execută lucrări de finisaje și refaceri de instalații interioare. Între parter și etaj este executat un planșeu fără autorizație, fapt constatat încă din anul 2011, conform legislației în vigoare, de către Poliția Locală Iași, care a sancționat contravențional proprietarul și a dispus intrarea în legalitate. Au fost prezentate certificatul de urbanism, aflat în termenul de valabilitate, expertiza tehnică și contractul de proiectare, iar în urma controlului s-a dispus intrarea în legalitate”, se arată în raportul Inspectoratului Județean de Construcții Iași din acea perioadă.

Nici până acum nu a intrat în legalitate proiectul lui Cristian Stanciu. Averea lui Cristian Stanciu este formată din mai multe imobile, printre care ”Casa Modei”, Hotelul ”Studis”, dar și televiziunea ”Tele’M”. Totodată, deține Clubul ”Master”, din Tudor Vladimirescu, dar și Hotelul ”Astoria” din centrul orașului. Nu în ultimul rând, consilierul județean are calitatea de asociat în mai multe societăți.

Adauga un comentariu