Secretele istoriei

Cristofor Columb si legenda aurului din El Dorado

Publicat: 31 ian. 2014
Se spune ca, la fel ca alchimistii, care tot incercau sa fabrice aur in laborator, tot aurul a fost cel care l-a calauzit pe Cristofor Columb in calatoriile sale. Astfel, in cea de-a treia calatorie a sa, acesta debarca pe pamantul american, la gurile fluviului Orinoc, acolo unde, dupa vreo 40 de ani, in anul 1538, se naste legenda lui “El Dorado”.
Cel care a nascocit aceasta poveste este locotenentul Orellana. Acesta spunea ca a descoperit, dincolo de gurile fluviului Orinoc, un adevarat imperiu, numit Marele Moxo, imperiu intemeiat de Gasear, fiul lui Antabalippa, ultimul rege din Peru. Acest locotenent povestea despre capitala acestui imperiu, Manoa, ca ar fi fost plina de palate invelite in aur. Mai spunea despre rege ca zilnic isi acoperea tot corpul cu praf de aur, iar seara il indeparta, spalandu-se intr-un lac.

Vezi si Calatoriile lui Cristofor Columb, din timpul vietii, dar si dupa moarte 

In urma povestirii locotenentului Orellana, o multime de oameni au plecat in expeditii, visand la acel aur, insa neavand nici o indicatie precisa, scrie bsg.ro.
Cartea “El Dorado” a fost scrisa de Walter Raleigh, un aventurier englez care, ca multi altii, a plecat in cautarea faimosului oras de aur. Despre Raleigh se spune ca “pretuia aurul mai mult decat constiinta lui”. El pleaca din Anglia cu cinci corabii si cauta aur la gurile fluviului Orinoc, dar ce gaseste el va fi doar cupru, si ala in cantitate mica.  Intors acasa, el publica intai cartea “Descoperirea bogatului si intinsului imperiu al Guyanei si al marelui oras de aur Manoa”, dupa care e inchis, fiind acuzat de complot impotriva regelui. Aici, in inchisoare scrie cartea “El Dorado”, care il incanta pe rege. Regele il elibereaza si il trimite in alta expeditie, cu o caravana de 12 vase si 3000 de marinari, pentru a cuceri “El Dorado”.
Acesta a jefuit tot ce i-a iesit in cale, a debarcat la varsarea fluviului Orinoc, apoi a urcat pe fluviul Amazon dar tot nu a gasit orasul de aur. Pe rand, era parasit de marinari, care nu mai voiau sa atace, plecandu-i apoi, una cate una, si corabiile.

Vezi si Cinci expeditii faimoase  

Constrans de echipaj sa se intoarca in Anglia, acesta a fost in cele din urma condamnat la moarte si decapitat in anul 1618.
S-a ajuns la concluzia ca “El Dorado” nu exista, insa si acum unii mai cred si mai cauta “tara aurului”.


loading...

Adauga un comentariu