National

Cristoiu: „Dacian Ciolos n-are timp sa se uite la televizor pentru a vedea ce acuzatii se aduc Codrutei Kovesi. Asta deoarece e ocupat sa se uite la Codruta Kovesi ! Ca sa vada cit de verticala si principiala e!”

Publicat: 21 oct. 2016
1

„Ca jurnalist si de televiziune am luat interviuri la zeci de persoane si personalitati.
Dincolo de ceea ce se vede la televizor, un interviu poate fi pentru un jurnalist o placere sau o corvoada.

Din acest punct de vedere, imi amintesc cu incintare de interviurile luate lui Traian Basescu, cel mai bun interlocutor pe care l-am avut vreodata (pot scrie un studiu despre felul diabolic in care Traian Basescu face fata oricarei intrebari, fie aceasta si incomoda), lui Crin Antonescu (unul dintre putinii nostri politicieni cu viziune asupra lumii), lui Victor Ponta (dupa ce a picat din functii), Elenei Udrea (cind n-a fost obosita), Elenei Basescu.

Imi amintesc insa cu spaima si de interviuri dupa care am simtit nevoia sa dorm doua zile in sir, atit de mare a fost consumul de nervi la aceste interviuri,  pe parcursul carora ma intrebam nelinistit de ce nu se mai termina.

N-o sa uit in veci interviul cu fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceanu, de pe vremea cind acesta era premier. Pentru fiecare interviu ma pregatesc minutios. Inainte de a dialoga cu presedintele sirian Assad, am vazut pe Internet toate interviurile date de el televiziunilor straine, astfel ca stiam, de exemplu, ca nu va raspunde in veci la intrebarea cum a cunoscut-o pe nevasta-sa.

Dupa ce citesc cam tot ce a aparut despre viitorul interlocutor, imi pregatesc un numar de intrebari. Pe parcursul interviului apar noi si noi intrebari, din raspunsurile interlocutorului. Exista riscul sa uiti intrebarile pregatite dinainte. De aceea, eu le bat la calculator si le tin in fata pe parcursul interviului. Pentru fosta doamna Tariceanu pregatisem 30 de intrebari. Socoteam ca pe parcursul unei ore abia daca voi reusi sa dau gata 10. Spre uluirea mea, dupa un sfert de ora, epuizasem toate intrebarile. La toate doamna raspunsese cu da si nu.

Interlocutorul laconic nu e insa cea mai mare pacoste pentru un autor de interviuri. Pentru mine cel putin cea mai mare pacoste e interlocutorul care vorbeste fara sa spuna nimic. Unii fac asta pentru ca n-au o gindire originala, altii pentru a o scalda.

Din acest punct de vedere, pentru mine cel putin pe primul loc se situeaza Ion Iliescu, iar pe locul al doilea, Mircea Geoana.

Cel putin pina  joi seara.

De joi seara, pe primul si pe al doilea loc il pun pe Dacian Ciolos.

Joi seara, am citit interviul acordat de Dacian Ciolos lui Dan Tapalaga si Cristian Pantazi de la Hotnews.

Nu stiu cum s-au simtit ei dupa acest interviu.

Eu in locul lor m-as fi simtit atit de disperat c-am pierdut timpul, incit as fi luat-o prin Bucuresti pe unde as fi vazut cu ochii numai sa ma duc cit mai departe si cit mai repede de locul interviului.

Una din marile probleme intens discutate in ultima vreme e cea despre relatia dintre Dacian Ciolos si PNL.
Aceasta relatie ar fi clara daca am sti ce va face Dacian Ciolos in campania electorala a PNL.

Cei doi jurnalisti l-au intrebat asta. A avut loc urmatorul dialog, halucinant prin insitentele jurnalistilor de a afla ceva si prin stradaniile lui Dacian Ciolos de a nu spune nimic:

„Dan Tapalaga: Campaniile electorale sunt despre emotie, mai putin despre ratiune, din pacate. Veti merge la mitingurile electorale, de pilda la cel anuntat de PNL?

Dacian Ciolos: Nu stiu, o sa vad care e scopul, care sunt obiectivele unei astfel de intalniri. E normal sa existe locuri in care sa transmiti niste mesaje oamenilor. Am spus insa ca, nefiind candidat la alegeri, nu o sa particip la campania electorala ca un politician candidat, insa mi se pare normal sa folosesc anumite instrumente pentru a putea transmite mesaje sau pentru a raspunde la anumite intrebari.

Dan Tapalaga: Deci inteleg ca raspunsul e da, la unele mitinguri veti merge?
   
Dacian Ciolos: O sa evit sa ma implic in campania electorala. Campania e a partidelor si cred ca e important sa existe aceasta delimitare. Nu vreau sa las ambiguitate in atitudinea mea. Vreau sa fiu sincer, direct, sa fac ce spun si nu altceva si sa nu fac anumite compromisuri doar de dragul cuiva sau unui mod de-a face lucrurile. Haideti sa facem asta pentru ca asa se face. Eu cred ca e important sa facem lucrurile asa cum le simtim. Deci o sa vad in functie de cazuri, dar, de principiu, nu intentionez sa ma implic in campanie, cu atat mai mult cu cat mai trebuie sa guvernam, mai avem lucruri de facut pana la sfarsitul mandatului acestui guvern.”

Reprezentind opinia publica, cei doi jurnalisti vor sa afle un lucru simplu.

Daca Dacian Ciolos va participa sau nu la mitingurile electorale ale PNL.

Intrebarea cere un raspuns  clar :
Da, voi participa sau, nu, nu voi participa, n-am ce cauta ca premier al unui Guvern tehnocrat la un miting electoral.

Dvs ce-ati inteles din cele doua raspunsuri ale lui Dacian Ciolos date in urma unor intrebari care marturisesc  intentia omeneasca de a afla totusi un raspuns precis ?

Vine vorba despre  o alta problema intens dezbatuta in ultimul timp: Daca Dacian Ciolos va intra sau nu intr-un partid.

Are loc urmatorul dialog :

Cristian Pantazi: Va tenteaza ca dupa alegeri sa intrati intr-un partid?
   
Dacian Ciolos: Nu mi-am pus problema si n-o sa intru intr-un partid de dragul de a intra. Trebuie sa simt aceasta adeziune la un grup, la o structura care are anumite obiective, e un instrument care sa ma ajute sa-mi duc la indeplinire niste obiective alaturi de altii. Dar nu o sa fac lucrul acesta pentru a avea o functie.

Dan Tapalaga: Cand veti lua o decizie in sensul asta?
   
Dacian Ciolos: Cand va veni vremea. Nu vreau sa discutam in jurul acestui subiect pentru ca nu cred ca acesta e obiectul discutiei acum si ce-i intereseaza pe oameni. ”

Dvs ce-ati inteles?

Va intra Dacian Ciolos intr-un partid?

Din cite se vede Dacian Ciolos e moartea interviului  nu numai prin enorma disponibilitate de a vorbi fara a spune nimic, dar si prin capacitatea- unica in  felul ei in vremurile politice din urma- de a se contrazice cu deplina seninatate de la un cuvint la altul.

Despre Codruta Kovesi are loc urmatorul dialog :

Cristian Pantazi: Cum vedeti dumneavoastra ce i se intampla doamnei Kovesi – scandalul cucuveaua mov, acuzatiile de plagiat, acuzatiile de prietenie cu Sebastian Ghita?
   
Dacian Ciolos: Le vad cu tristete, pentru ca doamna Kovesi este o persoana angajata in a face ca o institutie, parte a sistemului judiciar, sa functioneze. O institutie care a obtinut si obtine rezultate. O persoana pe care o vad verticala si ferma in aplicarea unor principii si a unor valori. Ar fi pacat ca functionarea unei astfel de institutii sa fie afectata de atacuri la persoana, pe care unii, probabil in disperare de cauza, le pun in scena.

Cristian Pantazi: Este o campanie mediatica?

Dacian Ciolos: Nu stiu, dumneavoastra vedeti altceva? Eu vad ceea ce mi se prezinta. Nu cunosc detaliile, nu am timp sa ma uit la televizor, dar vad o campanie disperata.”

Sa reamintim ca in spatiul public i-au fost aduse Codrutei Kovesi acuzatii precise, unele dintre ele luind forma unor sesizari adresate unor institutii: cea despre plagiat, adresata CNATDCU, cea despre masluirea Raportului Comisiei tehnice, adresate Parchetului General.

Dacian Ciolos e premierul Romaniei.

Campania de publicitate (il vom vinde ca pe popcorn, zicea batrinul Kennedy despre fiul sau, John Kennedy) face mare caz de verticalitatea lui Dacian Ciolos.

Se vede din aceste raspunsuri altceva decit ploconirea in fata Codrutei Kovesi ?

S-o luam pe indelete :

– In cea mai deplina trezie a mintii (era prea de dimineata sa credem ca bause), Dacian Ciolos sustine ca vede acuzatiile cu tristete, deoarece Codruta Kovesi e angajata in buna functionare a unei institutii din sistemul judiciar.  Sint false acuzatiile de plagiat si de dat in barci cu Sebastian Ghita din simplul fapt ca Codruta Kovesi e sefa DNA?
   
– Acuzatiile, etichetate drept atacuri la persoana – despre Plagiat a facut o sesizare o prestigioasa organizatie universitara! sint identificate periculos cu puneri la indoiala ale DNA.
   
– Pe Codruta Kovesi Dacian Ciolos o vede verticala si ferma in aplicarea unor principii. Acuzatiile le vede insa drept o campanie disperata. Asta desi n-are timp sa se uite la televizor, unde se prezinta acuzatiile.

Ati priceput ? Dacian Ciolos n-are timp sa se uite la televizor pentru a vedea ce acuzatii se aduc Codrutei Kovesi. Asta deoarece el e ocupat sa se uite la Codruta Kovesi!” incheie jurnalistul Ion Cristoiu.

Adauga un comentariu