National

Cristoiu – PRU: Dupa Explozia mediatica de acum o luna n-a ramas nici macar cenusa

Publicat: 11 oct. 2016
1

„Era pe vremea exploziei mediatice a Partidului Romania Unita. Scriam despre asta in Evenimentul zilei din 5 septembrie 2016, sub titlul Deocamdata Victor Ponta face doar publicitate la produsul PRU

Nu l-a cumparat, totusi:

„De la un moment dat insa, mai precis din 25 august 2016, acest partid mic, ramas la marginea scenei politice, daca nu chiar pe cale sa cada de pe ea in anonimat, a devenit brusc vedeta.

In citeva zile, despre PRU se scrie, dar mai ales se vorbeste la televiziuni mai mult decit partidul lui Marian Munteanu intr-o luna sau decit USR intr-o jumatate de an.

Cauza acestei propulsari in prim-planul atentiei publice nu sta intr-o schimbare spectaculoasa a locului PRU in sondaje sau intr-o pozitie de rasunet asumata de aceasta formatiune fata de vreun cliseu al Romaniei babuinizate.

Cauza trebuie cautata in anunturile succesive ale unor parlamentari din toate partidele, dar mai ales din PSD, ca trec in Partidul Romania Unita.”

De precizat :

Ma autocitez dupa toate regulile stiintifice, ca sa nu se creada ca ma autoplagiez, precum Codruta Kovesi.

Discutind la B1tv, intr-o marti seara, in partea a doua a emisiunii Dosar de politician, despre toate cele, Silviu Manastire a vrut sa afle ce parere am despre Breaking news-ul acestor zile:

Explozia mediatica a PRU.

Am raspuns apelind la o comparatie.

Chestia cu comparatia am invatat-o de la Camil Petrescu.

Incredintat ca procesele psihologice complicate vor fi greu de inteles de cititorul neinitiat, el le compara, uneori pe spatii mari, cu alte procese, familiare cititorului.

In cazul PRU, am apelat la un proces tipic presei.

E vorba de relansarea unui ziar.

Din experienta mea de gazetar nascocitor de gazete, stiu ca relansarea are drept etapa obligatorie atragerea unor nume celebre. Timp de citeva zile presa e alimentata cu stiri despre succesiunea de lovituri date de noua conducere prin acceptul unor vedete de a colabora sau de a lucra in redactie, nu de putine ori, prin plecarea de la publicatii prestigioase.

Din aceasta pregatire de artilerie fac parte si stirile strecurate in presa despre banii investiti in relansare, despre aparatura noua, despre sediul aratos, ba chiar si despre citeva tensiuni interne, stiri indispensabile intr-o presa ahtiata dupa certuri, dupa dueluri.

Aceasta e insa doar o etapa.

O data incheiata vine proba de foc a ziarului:

Aparitia pe piata.

Oricit de mare ar fi fost taraboiul mediatic, daca ziarul nu e infinit mai bun decit cel dinainte, daca dezamageste prin raportare la asteptarile create tocmai de campania de publicitate, in scurt timp el se prabuseste, nu de putine ori sub nivelul anterior relansarii.

Partidul Romania Unita a strabatut deja etapa pregatirii publicitare.

S-au inscris in partid nume sonore, au aparut in presa stiri despre el intr-o saptamina cit altadata intr-un an.

A venit momentul ca Partidul Romania Unita sa treaca la ceea ce in cazul unui ziar e aparitia pe piata in noua formula:

La confruntarea cu viata.

De ce ar trebui sa tina seama PRU daca vrea sa devina ceea ce se vrea:

Partidul nationalist exagerat (nu-i spun extremist, deoarece asta e scuipatul pe care i-l pun pe frunte adversarii), partidul de care Romania are nevoie fie si pentru ca prin disparitia lui Vadim Tudor electoratul nationalist exagerat, activ si la noi, nu numai in Franta sau in Germania, are nevoie de o expresie politica. Desi astfel de partide nu ajung niciodata sa guverneze, totusi, in lumea moderna ele sint absolut necesare pentru sanatatea natiunii:

1. Scot la lumina un electorat care e mult mai periculos in obscuritate decit in prim plan. Acest electorat e satisfacut prin existenta unui partid in care-si regaseste punctele de vedere, obisnuit interzise in spatiul public.

2. Se constituie intr-o forta de presiune pentru partidele traditionale, cele care evita pozitiile nationaliste din spaima ca-n actuala conjunctura internationala nu vor pune mina in veci pe guvernare daca nu sint corecte politiceste.

3. Face mai interesanta democratia prin evitarea situatiilor antidemocratice ale unanimitatii ivite din cenzura consensului.

Una dintre conditiile fundamentale ale nationalismului e cultura. Un partid nationalist fara oameni de cultura recunoscuti pentru angajarea lor in cultivarea istoriei nationale e greu de conceput. Vadim Tudor nu numai ca era el un om de cultura, dar pe deasupra, mai adusese si multi oameni de cultura in partid.

Are PRU astfel de oameni?

Nici vorba.

Un partid nationalist exagerat se confrunta cu una dintre cele mai viclene instrumente democratice:

Boicotul presei.

Asta obliga pe liderii nationalisti sa puna la cale vorbe si fapte senzationale, contrariante, sfidatoare, pentru ca presa sa le preia din nevoia de senzational chiar daca nu-i simpatizeaza.

Are PRU asemenea strategie?

Gesturile si vorbele lui Bogdan Diaconu de pina acum s-au inscris in aceasta strategie a spargerii blocadei mediatice. Mare lucru nu i-a iesit, deoarece partidului i-au lipsit alti lideri scandalosi, carismatici, care sa provoace stiri prin originalitatile lor.

Noile achizitii ale partidului nu sint menite sa contribuie la acest necesar avantaj. Parlamentarii trecuti la PRU sint nume necunoscute si in general expresii ale cuminteniei pamintului natal. Campania privindu-l pe Victor Ponta face si mai dificila ipostaza de partid nationalist exagerat. Victor Ponta n-are cele doua caracteristici ale nationalistilor mari:

Posomorala si lipsa crunta de umor.

De ce sint acestea caracteristicile marilor nationalisti?

Pentru ca teoretic nationalistul poarta povara tragediei care e destinul poporului sau in Istorie.

Pentru ca teoretic nationalistul e devorat de un Ideal care nu-i ingaduie sa glumeasca.

A trecut mai mult de o luna de zile de la explozia mediatica PRU.

N-am vazut nici un semn din care sa inteleg ca partidul e pe cale sa treaca la fapte.

Altfel spus, nici acum n-a aparut ziarul in forma sa noua, anuntata cu surle si tulnice.” incheie jurnalistul Ion Cristoiu.

Adauga un comentariu