Economic Local

Criteriile de autorizare pentru stupinele de elită și de multiplicare pentru apicultorii din Iași. Agenția Județeană în Zootehnie verifică ieșenii care vor solicita autorizațiile

Publicat: 23 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criteriile de autorizare pentru stupinele de elită și de multiplicare pentru apicultorii din Iași. Agenția Județeană în Zootehnie verifică ieșenii care vor solicita autorizațiile

Apicultorii din Iași care vor să își autorizeze exploatațiile trebuie să dețină cel puțin 150 de familii de albine, înscrise în registrul agricol și identificate. Specialiștii din cadrul Agenției Județene în Zootehnie Iași vor verifica apicultorii din Iași care au obținut autorizațiile.

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene în Zootehnie Iași, pentru a fi autorizate ca stupine de elită, stupinele trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Apicultorul trebuie să dețină cel puțin 150 de familii de albine, înscrise în registrul agricol și identificate conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor. De asemenea, trebuie să dețină autorizație sanitar-veterinară, din care să reiasă că familiile de albine sunt indemne de boli contagioase și potențial transmisibile. De asemenea, deținătorul stupinei de elită trebuie să fie sau să aibă specialist angajat, respectiv inginer zootehnist, prin contract de muncă sau contract de colaborare, care să fie implicat direct în activitatea de selecție și ameliorare. Stuparul trebuie să aibă un contract de colaborare cu un medic veterinar, cu respectarea legislației în vigoare.

Criteriile de autorizare pentru stupinele de elită și de multiplicare trebuie respectate

Apicultorii din Iași trebuie să transmită către Agenția Județeană în Zootehnie modul în care va realiza împerecherea controlată, respectiv prin stație de împerechere apicolă controlată și/sau însămânțare artificială. În cazul împerecherii în stația de împerechere apicolă controlată, apicultorul transmite coordonatele G.P.S. ale stației de împerechere unde se vor realiza împerecherile naturale controlate, precum și perioada de timp în care aceasta va fi funcțională, respectiv data când vor fi duse primele nuclee de împerechere și crescătorii de trântori și data când vor fi readuse pe vatra permanentă.

În stupinele de elită din Iași vor fi angajați specialiști care să realizeze însămânțarea artificială

În cazul însămânțării artificiale, apicultorii din Iași trebuie să dețină aparat de însămânțare artificială, tub de dioxid de carbon și stereomicroscop. Deținătorul stupinei de elită are un operator calificat care să presteze însămânțarea artificială în calitate de angajat cu contract de muncă sau pe baza unui contract de colaborare, conform legislației în vigoare. Familiile de albine vor fi selectate în funcție de vitalitate, respectiv rezistența la iernare și boli. Verificarea se va face toamna și primăvara de către Agenția Județeană în Zootehnie Iași.

Agenția Județeană în Zootehnie va verifica autorizațiile ieșenilor pentru stupinele de elită

Apicultorii din Iași cu stupinele de elită și de multiplicare vor fi verificați de specialiștii în zootehnie. După verificarea îndeplinirii condițiilor impuse de lege, Agenția Județeană în Zootehnie va notifica în scris autoritățile administrației publice locale și autoritățile silvice care dețin sau administrează terenuri aflate în raza de izolare a stațiilor de împerechere. Primarii vor fi informați despre faptul că în raza de izolare nu pot funcționa alte stupine. În urma verificării stupinelor autorizate și constatării nerespectării cel puțin a unuia dintre criteriile de autorizare sau a unei obligații prevăzute în lista criteriilor de autorizare, Agenția notifică deținătorul stupinei de elită/stupinei de multiplicare despre neregula constatată și perioada de timp în care trebuie să se conformeze.

Apicultorii din Iași primesc autorizație doar dacă respectă criteriile impuse pentru stupinele de elită și de multiplicare

În cazul în care apicultorii nu respectă indicațiile specialiștilor, Agenția Județeană în Zootehnie Iași va retrage autorizarea stupinei de elită/stupinei de multiplicare, iar timp de 2 ani de la retragere apicultorul nu mai poate solicita o nouă autorizare. La nivelul județului Iași sunt 12 apicultori cu stupine de elită. În prezent, la Iași se derulează Programul Național Apicol.
Apicultorii pot să obțină sume importante pentru creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești. Cererile se depun online la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași, până la sfârșitul lunii august.

Adauga un comentariu