Scriitori

Critica literara si eseistica a lui Edgar Allan Poe

Publicat: 23 iul. 2014
3
Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809, Boston/Massachusetts – d. 7 octombrie 1849, Baltimore/Maryland), scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastica. A dus o viata de boem si a sfarsit tragic in mizerie, opium si alcoolism, dar tocmai din acest infern al existentei sale s-au nascut multe dintre creatiile ce aveau sa impuna literaturii universale norme de evaluare estetica necunoscute pana atunci.

Vezi si Cei mai misteriosi oameni din istorie
In cei patruzeci de ani ai unei vieti halucinante, scriitorul a izbutit sa publice multe volume de versuri, de proza, estetica si teorie literara, facand dovada unei forte de creatie extraordinare.

Vezi si Ultimele cuvinte ale unor scriitori celebri 

Publicatiile de critica literara ale lui Edgar Allan Poe se caracterizeaza printr-o profunda cunoastere a literaturii, prin spirit sarcastic, simt ascutit in receptarea adevaratelor valori creative. Scrierile sale teoretice, in special conceptia sa asupra stilului de nuvele scurte, s-au bucurat inca din timpul vietii de o atentie si pretuire deosebita si au exercitat o influenta puternica asupra generatiilor ulterioare de prozatori. Cu „Filosofia creatiei poetice” (The Philosophy of Composition, 1846) sau „Principiul poetic” (The Poetic Principle, 1850) s-a facut inceputul teoriilor literaturii moderne.
Adauga un comentariu