News Flash:

Criza carbunelui se acutizeaza

16 August 2008
2087 Vizualizari | 2 Comentarii
Reprezentantii CET Iasi SA anunta printr-un comunicat de presa ca problema achizitiei carbunelui pentru sezonul rece 2008 - 2009 a ramas din nou fara un rezultat concret. Dintre cele cinci firme care au cumparat caietul de sarcini, doar doua s-au prezentat ieri la sediul furnizorului de caldura pentru a face oferte de pret. Astfel, dintre firmele care au achizitionat caietul de sarcini, respectiv Mechel International Holdings AG Bacau, Doriasi SRL Bacau, Asociatia SC Unicom Top Energy SA Bucuresti si Unicom Holdings SA, respectiv SC Smadu Trans SRL Voila din judetul Brasov, au depus oferte tehnice doar ultimele doua. Conform comunicatului emis de CET Iasi SA, societatea SC Smadu Trans SRL Voila din judetul Brasov a fost descalificata, deoarece nu avea dosarul complet. Oferta financiara primita de la Asociatia SC Unicom Top Energy SA Bucuresti, singura firma ramasa in cursa, a fost de 324 dolari pe tona. Asociatia SC Unicom Top Energy SA Bucuresti nu a acceptat negocierea pretului. "Concluziile acestei proceduri vor fi supuse dezbaterii in Consiliul de Administratie al SC CET Iasi SA de luna aceasta. Alaturi de Adunarea Generala a Actionarilor, acesta va lua o decizie finala. Conducerea SC CET Iasi SA continua sa caute si alte modalitati de aprovizionare a centralei cu huila energetica", a precizat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al CET Iasi SA. Furnizorul iesean de agent termic a anulat licitatia de luna trecuta din Suceava pentru achizitia a 225.000 tone de huila energetic. SC Unicom Holding SRL, singura firma care s-a prezentat in faza de deschidere a ofertelor, a cerut un pret de 326 dolari pe tona, mult peste estimarile administratiei iesene. CET Iasi SA trebuie sa cumpere trei loturi a cate 75.000 tone carbune pentru incalzirea locuintelor iesene racordate la sistemul central de termoficare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Ionescu  | #40933
Este regretabil ca sunt postate numai dialoguri politice suburbane si nu sunt prezentate sugestii sau observatii pertinente.
Orice s-ar spune, sistemul cel mai eficient este sistemul centralizat cel putin la nivel de scara,bloc,cartier sau oras.
Dar acest lucru nu se poate realiza daca nu se complecteaza cu alte masuri care numai se discuta,si anume:
1,Reabilitarea termica a blocurilor
- elaborat auditul energetic, intocmirea proiectului de reabilitare in sistem care sa elimine divergentele consumator- furni-
zori- colacatari. Se reduce consumul de energie termica cu 30%.Resursele financiare se pot asigura prin accesarea fondurilor europene- exista macar un proiect in derulare?
2. Rebilitarea sistemului de distributie pentru reducerea la minim a pierderilor.
3. Respectarea Legii 372 care prevede intocmirea de studii de fezabilitate pentru utilizare resurselor regenerabile la constructii noi cu suprafete mai mari de 100 mp.
Numai constructiile noi ,Kaufland, Selgros, Bila , etc puteau sa asigure energie termica pentru 5000 apartamente si de ce nu si electrica.
4. Mansardarea blocurilor sa se aprobe numai in conditiile reabilitarii anvelopei sic el putin realizarea unor coloane de distributie pe casa scarii a apei reci,calde,energie termica la nivelul pentru toate apartamentele de pe scara, intrucit numai centralizat pe scara ,bloc ,ansambluri de blocuri se poate produce energie termica si racier la preturi reduse.
5. Aplicarea tehnologiilor noi gen pompe de caldura ( vezi relatarile despre blocul ridicat in comuna Sancraiu de Mures,)
-nu este necesara forarea de puturi sau cimpuri de captare sunt pompe tip aer/apa care functioneaza pina la +20 grade C, sau din sursa care este sub nasul nostru - reteaua bublica stradala de apa potabila- care devine si mai potabila prin racirea acesteia.
-La un bloc de 30 apartamente se poate monta o pompa de caldura de 100 kw care poate asigura fara probleme apa calda si partial pentru incalzire in cazul unor temperaturi exterioare sub -15 grade Celsius, la pretul de 165 lei / Gcal
6. Grupuri de cogenerare cu motoare termicepe gaze naturale la nivel de bloc sau cvartal
7. Grupuri de cogenerare la nivel de bloc sau cvartal cu pile de combustie pe gaze naturale.
8. energia solara gen clasic cu panouri solare sau cu captare prin cimpuri incluse in peretii exteriori si cuplate cu pompa de caldura.
9. mai sunt si alte posibilitati, dar este nevoe de analiza sitemelor pentru alegerea celei mai viabile de catre birouri specializate la nivel municipal si judetean care sa stabileasca cel putin modele de proiecte pentru accesare fonduri europene , intrucit avizatorii cer respectarea tipicariei, astfel o sa treaca vremea si o sa se piarda aceasta posibilitate.
Aceasta activitate ar trebui sa fie sustinuta si de federatia asociatiilor de proprietari care probabil are filiala si in municipiul Iasi
Nu in ultimul rind trebue respectat regulamentul furnizarii energie termice care trebuie sa prevada limite maxime de facturare la blocurile cu repartitoare functie de temperaturile exterioare, si aplicarea unui program care sa respecte realitatea de functionare a instalatiilor.
Locatarii ar trebui sa stie ca pentru nefunctionarea unor parti din instalatii ca urmare a unor defectiuni sau modificari aduse de cei debransati pot solicita modificarea elementelor de calcul de facturare a energiei termice.
Trebue asigurat prin taxe de mediu si alte resurse fonduri pentru realizarea de distributii pe orizuntala pentru cei ramasi - instalatii care trebuiesc proiectate pentru toti locatarii , debransati sau nu.
La montarea repartitoarelor trebue efectuata echilibrarea hidraulica intrucit si legea vorbeste:
Actul normativ prin care este apreciat dezechilibrul hidraulic produs de catre cei care inchid robinetele caloriferelor a aparut inca din 2003. Hotarirea de Guvern nr. 400/2003 arata la art. 42, al. 3, ca "modificarile instalatiilor de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu poate fi facuta numai pe baza referatului tehnic de specialitate, emis de furnizorul de utilitati, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective". Mai deprate, la articolul 24, din Anexa 3, se arata ca "in cadrul echilibrarii hidraulice sint obligatorii verificarea si, eventual, inlocuirea , impreuna cu furnizorul de energie termica, a diafragmei de pe bransamentul termic sau montarea regulatoarelor de presiune, astfel incit cu robinetele de reglaj montate pe corpurile de incalzire deschise complet si cu vanele de separare de la bransamentul termic deschise complet sa se asigure debitul termic nominal prin corpurile de incalzire, indiferent de variatiile de debit si de presiune din reteaua de distributie". In concluzie, dezechilibrul hidraulic se produce automat, in cazul inchiderii caloriferelor prin robineti, cu ocazia montarii repartitoarelor de costuri, aceasta constituind tot o modificare a instalatiei de incalzire fata de proiectul initial
In concluzie cine are cap sa gindeasca , cine are ochi sa citeasca si cine nu e surd sa auda.
Nelutzu  | #40934
Nus tiu cand o sa inteleaga si domnii de la primarie ca nu pretul conteaza ci capacitatea calorica a carbunelui. Cu un muncitor pus director care nu stie decat sa linga clantele de la primarie ce poti sa ceri de la tovarsii din primarie...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1428 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025579 (s)