News Flash:

Criza de la Nectar Pascani continua

28 August 2000
1305 Vizualizari | 0 Comentarii
•Zaharul romanesc solicita subventii pentru supravietuire •Cheltuielile anuale pentru un hectar cultivat cu sfecla de zahar se ridica la peste sapte milioane de lei •Firmele straine nu sunt interesate de societatea pascaneana

Chiar daca Consiliul de Administratie al societatii Nectar Pascani a anuntat ca fabrica va ramane inchisa, Directia Teritoriala Iasi a Fondului Proprietatii de Stat considera ca problema nu este inca rezolvata. Cesionarea pachetului majoritar de actiuni catre PAS sau catre un alt investitor interesat este departe de a fi o solutie, din cauza datoriilor foarte mari pe care le are societatea si, in principal, din cauza politicii Guvernului in privinta importurilor de zahar.

Negocieri deocamdata esuate

Dupa ce negocierile de la Bucuresti intre patronatul si sindicatul fabricii de zahar de la Pascani au esuat, se discuta tot mai des despre cesiunea actiunilor pe care European Drinks le detine la Nectar, fapt agreat de conducerea firmei oradene. "Din pacate, nici cesiunea actiunilor nu poate fi facuta usor. In cazul in care PAS-ul ar dori sa preia aceste actiuni, fiecare salariat ar trebui sa plateasca - doar pentru avans - zece milioane de lei. La acestia se adauga restul de plata de pana la opt miliarde lei si datoriile societatii - de 62 de miliarde lei", a declarat Ioana Dornescu, directorul FPS Iasi.
Directorul Paul Stefanescu a incercat contactarea unor investitori, fiind luata legatura cu doua firme straine. "Este vorba de firma franceza SDA si germanii de la Feifer und Pflangen. Ambele societati s-au aratat interesate de preluarea fabricii de la Pascani, insa, totodata, s-au interesat si de politica vamala a Romaniei, in ceea ce priveste importurile de zahar", a mai spus seful FPS Iasi.
Firma franceza SDA, dupa cateva incercari nereusite de a investi in Romania, a ajuns sa controleze 55% din piata de zahar a Cehiei. Firma germana Feifer und Pflangen controleaza doua fabrici in Romania, cele de la Oradea si Carei, aceasta din urma lucrand, insa, la o capacitate foarte mica. In aceste conditii, cum preluarea actiunilor de catre PAS pare imposibila, iar cesiunea catre o firma din exterior pare improbabila, singura solutie ar ramane tot European Drinks, care este singura firma romaneasca ce mai controleaza doua fabrici de zahar, cea de la Pascani si cea de la Bot, din judetul Timis.

Statul ar trebui sa acorde subventii producatorilor

Fabrica de zahar de la Pascani are o capacitate de productie de 40.000 de tone pe an, ca si cea de la Bot, insa ambele nu prea lucreaza. Directorul FPS Iasi explica aceasta situatie prin preturile cu care intra zaharul din Ungaria si din Republica Moldova. "In Ungaria, productia de zahar este 40% subventionata de catre stat, astfel ca pretul cu care intra un kilogram de zahar in Romania este de 7.000-7.500 de lei", a precizat Ioana Dornescu. Potrivit unui comunicat al Consiliului de Administratie al SC Nectar Pascani, la reactualizarea calculatiilor de pret pentru producerea de zahar alb s-a obtinut un cost de 9.902 lei kilogramul pentru zaharul alb obtinut din sfecla de zahar, 8.834 de lei kilogramul pentru zaharul alb obtinut din sfecla de zahar si zahar brut, in vreme ce costul de procesare al zaharului brut pentru terti este de 55 de dolari tona. In concluzie, "este imposibila reluarea activitatii in aceasta perioada, tinand cont ca zaharul alb se vinde la pretul de 8.000 - 8.500 de lei kilogramul, plus TVA. Aceasta situatie critica in care s-a ajuns este generata de lipsa protectiei industriei zaharului in Romania. Criza de la Nectar SA Pascani nu este singulara. Ea s-a repetat pe parcursul anilor '90 de nenumarate ori; din fabricile de zahar existente in Romania in 1989, acum functioneaza mai putin de o treime", se arata in comunicat. Mai precis, din 33 de fabrici mai functioneaza doar patru.

Masuri extreme pentru salvare

Singura solutie pare a fi ca premierul sa initieze legi pentru protectia producatorilor interni. "Numai in acest mod s-ar mai putea salva industria zaharului, cat si ramura agricola care o sprijina", a punctat Ioana Dornescu.
In opinia proprietarului fabricii pascanene, European Drinks, printre masurile ce vor trebui luate se numara subventionarea costurilor la sfecla de zahar, care este o planta tehnica si implica costuri suplimentare comparativ cu culturile de cereale. Aceste subventii ar putea fi primite de catre cultivatori prin intermediul fabricilor de zahar, care au cheltuieli mult anticipate pentru pregatirea culturilor de sfecla de zahar. O a doua masura ce se impune a fi luata se refera la importurile de zahar alb din Republica Moldova, la care ar trebui aplicate taxe vamale, precum si excluderea, limitarea acordarii de contingente pentru importurile de zahar alb. Totodata, se impune garantarea unui pret minim al zaharului la nivel national, practica intalnita in Comunitatea Europeana. Potrivit aceluiasi comunicat, "aceasta masura ar da posibilitatea producatorilor de zahar alb, exclusiv din sfecla de zahar, sa produca cu un profit minim. Va reamintim ca inca exista producatori de zahar alb in Romania care au capacitati de productie adaptate procesarii zaharului brut".
Interesant este faptul ca, fara subventii, zaharul din Ungaria ar fi mai scump decat cel produs in Romania. Fara subventia de 40% acordata de stat, pretul ar sari la 12.500 de lei kilogramul, adica cu peste 3.000 de lei pe kilogram mai mult decat pretul din Romania. Cu toate acestea, Ungaria exporta zahar, chiar daca importa sfecla de zahar sau zahar brut pentru a-l produce.
Mihai ANDREI
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1986 (s) | 22 queries | Mysql time :0.061807 (s)