Eveniment-Social

Criza de manuale scolare in librariile iesene

Publicat: 22 aug. 2012
1

@ Desi pana la inceputul anului scolar mai sunt doar doua saptamani, librariile iesene pun la dispozitia parintilor doar cateva manuale pentru scolari @ Astfel, parintii sunt nevoiti sa astepte pana la sfarsitul lunii august sau chiar dupa 10 septembrie pentru a achizitiona manualele necesare pentru studiul elevilor

Parintii precauti care vor ca pruncii lor sa fie pregatiti pentru noul an scolar in ceea ce priveste manualele de unde vor invata, au luat deja cu asalt librariile din oras. In momentul in care acestia ajung in librarii, raman dezamagiti cand primesc raspunsuri negative din partea librarului, in ceea ce priveste oferta de manuale scolare. Cei mai multi dintre ei vor carti pentru clasele a III-a sau a IV-a.
Rafturile sunt aproape goale, iar cele cateva carti pe care le gasesc nu sunt folositoare pentru ca profesorii cer ca elevii sa aiba manuale de la alte edituri care sunt considerate mai bune pentru studiul celor mici. In momentul de fata, doar cartile editate de catre Marcela Penes sau Euristica pot fi gasite in librarii, caietelele de vacanta de matematica sau de romana dar si acestea in cantitati foarte mici. Preturile acestora sunt cuprinse intre 5 lei pentru o culegere si 20-30 de lei pentru un manual scolar, caietele speciale costa 14 lei, iar seturile de doua carti, in jur de 18 lei. Parintii sunt interesati sa achizitioneze manualele pentru ca noul an scolar se apropie si spera ca daca vor cumpara acum aceste manuale, vor face economii, in conditiile in care cerinta pentru manuale este mare, iar unii parinti ar da oricat pentru ca elevii sa aiba cartile. Astfel, proprietarii librariilor pot scoate un profit din aceste strategii de marketing.
Librarii sustin ca abia la sfarsitul lunii vor primi manualele. „Veniti joia sau vinerea viitoare ca primim carti si abia atunci putem sta de vorba”, a spus un librar. Desi unii parinti s-au aprovizionat cu manuale chiar de vara trecuta, tot nu sunt suficiente pentru inceputul noului an scolar. „In principiu, unii parinti sunt precauti si achizitioneaza cartile pentru copiii care trec in clasa a VI-a sau a VII-a la sfarsitul anului scolar trecut. Cele pentru clasele mici abia saptamana viitoare le primim de la editurile All si Corint”, a spus Florina Roca, librar.
Multe dintre librarii se aprovizioneaza cu manualele chiar si in septembrie, dupa data de 10. „Am mai facut comenzi si pentru alte carti la editura Corint, Humanitas, All, dar primim de acum si chiar in luna septembrie”, a spus Lacramioara Zahareanu, librar.

Adauga un comentariu