Sanatate

Criza de spasmofilie. În ce constă, din ce cauză apare și cum se tratează?

Publicat: 27 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criza de spasmofilie. În ce constă din ce cauză apare și cum se tratează
Foarte importantă este determinarea cauzei care a condus la apariția simptomelor de spasmofilie, deoarece tratamentul diferă în funcție de problema existentă.

Criza de spasmofilie este destul de frecventă în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. Iată în ce constă o astfel de criză, din ce cauză apare și cum se tratează.

Spasmofilia reprezintă o tulburare, care se manifestă prin: amorțeli sau „furnicături” la nivelul mâinilor sau picioarelor și în jurul gurii sau la nivelul limbii, tremor al mâinilor, dureri de cap, transpirații reci, anxietate, palpitații, înțepături în piept, lipsă de aer, senzație de nod în gât, oftat frecvent și, în unele cazuri, leșin.

Deși simptomele pot părea îngrijorătoare, acestea nu sunt periculoase și, de cele mai multe ori, sunt provocate chiar de persoana care se confruntă cu spasmofilie. Astfel de manifestări reprezintă un motiv frecvent pentru care este solicitat serviciul de Urgențe.

De regulă, simptomele sunt interpretate greșit, punându-se diagnosticul de hipocalcemie, chiar dacă nu există o lipsă de calciu și sunt tratate ca atare.

o femeie în cămașă albă, care suferă de spasmofilie
Deși simptomele pot părea îngrijorătoare, acestea nu sunt periculoase și, de cele mai multe ori, sunt provocate chiar de persoana care se confruntă cu spasmofilie.

Din ce cauză apare criza de spasmofilie?

Criza de spasmofilie este determinată de atacul de panică, criza de isterie, stresul, extenuarea fizică și psihică, hipocalcemia, hipomagneziemia și hipoglicemia. De asemenea, se consideră că și tulburările de somn, care sunt responsabile pentru astenie şi distonie neurovegetativă, ar putea reprezenta un factor în apariţia cazurilor de spasmofilie.

Foarte importantă este determinarea cauzei care a condus la apariția simptomelor de spasmofilie, deoarece tratamentul diferă în funcție de problema existentă.

De obicei, atunci când există suspiciunea de spasmofilie, medicii recomandă următoarele analize de sânge: Calcemie (totală, ionică), Magneziemie, fosfatemie, fosfataza alcalină, ionograma sangvină, parathormon, glicemie, examen coproparazitolologic (trei probe succesive). În funcție de necesitățile individuale ale fiecărui caz în parte, la aceste analize mai pot fi adăugate și altele.

o femeie cu durere de cap
Criza de spasmofilie este determinată de atacul de panică, criza de isterie, stresul, extenuarea fizică și psihică, hipocalcemia, hipomagneziemia și hipoglicemia.

Cum se manifestă o criză de spasmofilie și ce măsuri se iau în acest sens?

Criza de spasmofilie se manifestă asemenea unui atac de panică și apare la persoanele care nu reușesc să facă față stresului de zi cu zi. Cele mai întâlnite simptome sunt: senzație de neliniște, anxietate, frică nejustificată, agitație, nod în gât, palpitații, tremurături ale mâinilor, lipsă de aer sau leșin. Acestea apar pe fondul unor probleme în familie, examene, probleme de sănătate, probleme profesionale, stres la locul de muncă sau probleme legale.

Criza de spasmofilie apare brusc, nu durează mult și dispare spontan sau după administrarea unor medicamente anxiolitice ușoare sau a unui pahar cu apă. În acele momente, se recomandă și consumul unor alimente dulci. Criza se repetă ori de câte ori cauza reapare.

În cazul în care spasmofilia este cauzată de hipocalcemie, își fac simțită prezența oboseala nejustificată, crampele musculare, semnul Cwosteck (contracţia muşchiului orbicular al buzei la percuţia obrazului) și semnul Trousseau (apariţia “mâinii de mamos” la menţinerea manşetei de tensiometru la nivelul braţului peste 2 minute). Lipsa de calciu se tratează cu suplimente și cu o dietă bogată în alimente, care conțin calciu (lactate, semințe de susan etc.)

Hipocalcemiile persistente pot genera modificări la nivelul unghiilor și părului, în sensul că devin mai fragile, se rup cu ușurință, dar și anxietate, depresie, osteomalacie, rahitism sau osteoporoză. Dacă hipocalcemia este severă, se ajunge la tetanie (stare patologică manifestată prin contracţii musculare spasmodice şi înţepenirea membrelor).

De mare ajutor în spasmofilie sunt și ședințele de psihoterapie. Acestea îl pot ajuta pe pacient să treacă mai ușor peste ceea ce i se întâmplă și să își gestioneze mai bine emoțiile, pentru a preveni reapariția simptomelor.

două femei care gestionează o criză de spasmofilie
Criza de spasmofilie apare brusc, nu durează mult și dispare spontan sau după administrarea unor medicamente anxiolitice ușoare sau a unui pahar cu apă.
Adauga un comentariu