Economic Local

Criza de vanilie scumpeste inghetata, racoritoarele, parfumurile si prajiturile

Publicat: 09 apr. 2012
1
Inghetata s-ar putea scumpi cu 10% in aceasta vara, din cauza crizei inregistrate la nivel global la culturile de vanilie, atentioneaza specialistii.
Totodata, scumpiri sunt preconizate si la alte categorii de produse de patiserie si cofetarie, bauturi racoritoare, dar si in parfumerie si in industria farmaceutica, noteaza ziare.com.
Expertii avertizeaza ca pretul vaniliei este pe cale sa explodeze, in contextul in care se asteapta un deficit al acestui produs pe piata.
Recoltele extrem de slabe in doua in cele trei tari cu traditie in producerea acestui condiment, accentuata de golirea stocurilor existente de catre speculantii in cautarea profiturilor, au dus la un val de majorari pe piata de vanilie.
In doar doua luni, preturile au crescut cu aproximativ 20%, majorare care va afecta mii de producatori de alimente si bauturi, inclusiv producatorii de inghetata.
In plus, specialistii estimeaza ca pretul va continua sa creasca, lucru care ar duce si la scumpirea produselor care contin vanilie. In acest fel, inghetata ar putea fi cu 10% mai scumpa in aceasta vara.
Vanilia neagra este cultivata in doar cateva tari din lume, astfel ca pretul variaza in functie de recolte. Vanilia este a doua cea mai scumpa mirodenie, dupa sofran.
Adauga un comentariu