News Flash:

Criza din agricultura nu da semne ca s-ar apropia de final

18 Octombrie 1999
1111 Vizualizari | 0 Comentarii
•Produsele romanesti tind sa faca loc din ce in ce mai mult celor din import •Acest lucru se intimpla in ciuda preturilor mai ridicate ale concurentilor din Vest

Statisticile saraciei

Piata produselor alimentare din Romania a ajuns locul unor aprigi dispute intre produsele autohtone si cele din import. "Batalia" tinde sa fie cistigata, in cele din urma, de import. Fiind in joc in special interesele unor importatori "strategici" (atrasi de o piata cifrata, doar in Iasi, la sute de miliarde de lei lunar), productia interna a scazut spectaculos. Pentru judetul Iasi datele statistice sint clare: productia de piine, ulei comestibil, lapte de consum, brinzeturi sau carne de pasare sint in scadere constanta. Acestea sint completate de scaderea efectivelor de animale, in principal la carnea de porc. Fata de 1998, pe primele opt luni ale anului in curs efectivele de animale in judetul Iasi au scazut cu 4,3 mii de capete bovine, 49,7 mii de capete porcine si 17,3 mii de capete ovine si caprine, productia de lapte de vaca scazind cu 17,5 mii de hectolitri, iar cea de oua cu 11,6 milioane de bucati.

Agricultura: costuri ridicate, performante reduse

Toate acestea, adaugate la scaderea permanenta a suprafetei de exploatare agricola, dau o imagine extrem de pesimista asupra agriculturii romanesti.
Una din principalele probleme ale economiei romanesti este cea a costurilor ridicate de productie, care in general depasesc preturile de desfacere practicate in alte tari.
Daca in Romania se produc in medie, 3.000 de kilograme de porumb la hectar, pentru a da doar un exemplu, in tarile foste socialiste productia se ridica pina la 7-8.000 de kilograme, in conditiile in care se folosesc utilaje agricole de ultima ora, precum si soiuri performante. Este drept, s-a incercat si la noi introducerea de utilaje agricole de ultima generatie, care, odata introduse in tara, au fost lasate la bunul plac al unor particulari, de a hotari cine si cum va beneficia de astfel de masini moderne. "Este inadmisibil ca utilaje achizitionate de stat, pentru care s-au oferit garantii guvernamentale, sa fie lasate in administrarea unei societati particulare", a precizat Gheorghe Aioanei, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara a judetului Iasi, cel care dorea pentru agricultorii particulari din judet utilaje mai mult decit necesare pentru revigorarea agriculturii. Acestea se adauga la lipsa de interes a unor agricultori particulari pentru terenurile aflate in proprietate, suprafete foarte mari de teren raminind necultivate. Numai in luna august a acestui an, Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara a dictat 28 de penalizari inginerilor din cadrul Drectiilor Agricole din teritoriu, pentru necomunicarea situatiei reale existente in comunele judetului Iasi.

Solutia: creditele externe

In plus, derularea extrem de greoaie a procesului de eliberare a titlurilor de proprietate face ca interesul unor proprietari sa scada pentru anumite suprafete. "In actuala criza a agriculturii romanesti, nu ne putem permite sa lasam suprafete de teren nelucrate", preciza Gheorghe Aioanei. Unica solutie o reprezinta, in opinia directorului general al DGAIA, finantarile externe, chiar in acest moment fiind in derulare Programul Special Pregatitor (SPP) al carui rol este de a sprijini investitiile in dezvoltarea rurala si agricultura. Beneficiind de un buget de 3,125 milioane de EURO, acest program se adreseaza in principal producatorilor agricoli, dar si institutiilor publice din mediul rural, fiind incluse finantari pentru modernizarea drumurilor sau a sistemelor de furnizare a apei potabile.
In consecinta, pe piata produselor alimentare din Romania se intilnesc situatii dintre cele mai curioase, in care se comercializeaza mere din import (care ajung pina la 15 - 16.000 de lei kilogramul), desi livezile din Romania erau recunoscute pentru productia de mere. Iar aceste exemple se pot prelungi la nesfirsit ele intilnindu-se, din pacate, si in cazul multor alimente de baza.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1360 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013565 (s)