International

Criza imigrantilor. Vicepremierul polonez: Germania nu ar trebui sa dea lectii de solidaritate

Publicat: 08 sept. 2015
1

Vicepremierul polonez Tomasz Siemoniak a raspuns marti criticilor care se fac auzite tot mai des dinspre Germania si care vizeaza tarile din Europa de Est, acuzate ca nu se implica suficient in criza refugiatilor, cerand Berlinului sa nu dea lectii de solidaritate si criticand totodata raspunsurile „rapide si ad hoc” la aceasta criza.

Germania n-ar trebui sa ne dea lectii de solidaritate„, a spus Siemoniak pentru postul de televiziune TVN24, justificand totodata atitudinea Poloniei fata de criza refugiatilor, pe care o considera „impregnata de solidaritate si in cautarea unei solutii originale, de vreme ce deciziile rapide si ad hoc nu rezolva problema”.

Citeste si Criza imigrantilor: Ministrul ungar al Apararii si-a dat demisia

„Nu se pune problema sa primim zeci de mii de refugiati care vor sa vina in Europa, pentru ca Europa nu are capacitatea” de a-i primi, a adaugat Siemoniak, care crede ca oficialitatile europene ar trebui sa incerce sa solutioneze situatia din Siria, Irak, Somalia, Libia sau Afganistan in loc sa se gandeasca la cum sa franeze fluxul de refugiati si imigranti sau la cote de repartizare a acestora.

Citeste si Veste socanta pentru studenti. Cum i-ar putea afecta criza refugiatilor

Polonia nu este de acord cu impunerea de cote obligatorii de refugiati pentru fiecare stat membru al UE, iar Tomasz Siemoniak a amintit marti ca a impune unei tari un anumit numar obligatoriu de persoane pe care sa le primeasca „este un drum care nu duce nicaieri, pentru ca in momentul in care (o tara) va accepta un prim grup, va sosi al doilea, si apoi al treilea si tot asa”.

Citeste si Presedintele Consiliului European: „Este inceputul unui exod”

Referitor la posibilitatea ca Polonia sa accepte intre 10.000 si 12.000 de refugiati, cifra vehiculata recent de presa, care cita surse europene, Siemoniak a spus ca „executivul polonez nu va face nimic care sa afecteze in vreun fel securitatea si stabilitatea tarii”. Pana acum, Varsovia s-a angajat sa primeasca 2.000 de refugiati.

Adauga un comentariu