Magazin

Criza in Ucraina. Cu cat erau platiti cei 33 de rusi care au murit pe aeroportul din Donetk luptand de partea rebelilor

Publicat: 01 iun. 2014
1
Sase rebeli din Donetk au fost ucisi in urma unor lupte in zona aeroportului, in timp ce insurgentii au recunoscut ca printre ei se afla si militanti veniti din Rusia, platiti cu 100 de dolari pe saptamana, pentru tigari.
Liderul separatist Denis Pushilin a declarat ca sase rebeli au fost ucisi duminica, in urma unor noi lupte care au avut loc in zona aeroportului din Donetk, in timp ce incercau sa recupereze trupurile camarazilor cazuti in luptele din zilele anterioare potrivit Reuters. „Au murit incercand sa-i aduca pe baietii nostri inapoi”, a spus Pushilin.
Lupte violente, rapiri si demersuri diplomatice. Intre aceste coordonate continua sa se zbata Ucraina, la o saptamna de la alegerile prezidentiale castigate de miliardarul Petro Poroshenko.
Acesta urmeaza sa se intalneasca miercuri cu presedintele american, semn clar ca Occidentul il sprijina. Pe de alta parte, in timp ce NATO confirma ca Moscova incepe sa-si retraga trupele de la granita cu Ucraina, separatistii din estul tarii recunosc ca printre ei se afla si multi cetateni rusi. Casa Alba a anuntat ca Barack Obama il va intalni miercuri, in Polonia, pe Petro Poroshenko, noul presedinte al Ucrainei. Intrevederea va avea loc chiar inainte ca Poroshenko sa fie investit in functie. Obama va avea astfel prilejul sa-i transmita direct presedintelui ales angajamentul Statelor Unite fata de Ucraina.
Eforturile diplomatice intervin in contextul in care, de o saptamana, in estul acestei tari au loc confruntari teribile intre insurgentii prorusi si armata ucraineana. Lunea trecuta, luptele pentru controlul aeroportului din Donetk s-au soldat cu 70 de morti din randul rebelilor. In schimb, joi, separatistii au doborit un elicopter ucrainean, langa Slaviansk, ucigand 12 militari si un general.
Acum insa, insurgentii au recunoscut ceva – ce pana de curand negau cu indaratnicie. „Poate e un semn de disperare din partea separatistilor, dupa ce apelurile lor adresate Moscovei pentru asistenta militara au ramas fara raspuns. Faptul este ca au decis sa admita ca barbatii scosi in aceste sicrie sunt de fapt cetateni rusi, 33 la numar”, a informat corespondentul CNN, Nick Paton Walsh.
„Au venit sa ajute la constituirea Republicii Populare din Donetk. Sunt voluntari, care primesc doar 100 de dolari pe saptamana pentru tigari. Vin din Cecenia, Moscova….”, a spus un barbat.
Trupurile acestora vor fi trimise in Rusia. Unul dintre actele de represiune ale rebelilor este sa captureze occidentali. Joi seara, OSCE a pierdut legatura cu inca o misiune de observatori, langa Luhansk. O alta este retinuta de rebeli la Donetsk de pe 26 mai.
Ministerul de Externe de la Bucuresti a anuntat ca niciunul dintre cei 8 observatori OSCE retinuti de rebelii pro-rusi nu este cetatean roman.
Adauga un comentariu