National

Criza politica din Romania a blocat aderarea la Schengen – sursa diplomatica

Publicat: 18 sept. 2012
1

Indoielile cu privire la vointa Guvernului roman de a respecta statul de drept, manifestate in special de Germania, Olanda si Belgia, au constrans presedintia cipriota a UE sa anuleze o reuniune consacrata aderarii la Schengen, a declarat astazi o sursa diplomatica de la Bruxelles, citata de agentia de stiri Mediafax.

„Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei tari – Germania, Olanda si Belgia – au anuntat ca se opun acestei aderari din cauza situatiei politice din Romania”, a explicat un diplomat.

„Agenda a devenit inconsistenta si dintr-o data nimic nu mai justifica reuniunea ministrilor”, a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea ministrilor Justitiei prevazuta pentru ziua urmatoare a fost, de asemenea, anulata.

Presedintia cipriota a anuntat saptamana trecuta anularea celor doua reuniuni, dar nu a comunicat acest lucru presei.

Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei a fost prevazuta pentru urmatoarea reuniune a ministrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar „subiectul nu este inca definitivat si nu va fi luata nicio decizie pana anul urmator”, a marturisit un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Sustinerea acestei aderari in cadrul Comisiei Europene este din ce in ce mai discreta si nimeni nu mai pledeaza de acum pentru accelerarea luarii de decizii, a subliniat el.

Aderarea Bulgariei este legata de cea a Romaniei, iar Sofia este, in consecinta, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucurestiului.

Comentarii
  • Un pretext josnic folosit de europeni sa ne jumuleasca bine fara sa primim nimic la scimb!!daca nu era asta gaseau altceva ca n a plouat in tara nostra!!!rusine Europa!!

Adauga un comentariu