Economic Local

Criza uleiului de masline loveste puternic

Publicat: 28 mai 2012
1
Spania, Italia si Grecia, tari care se lupta deja cu o criza financiara de proportii, sunt cuprinse de o noua criza, cea a uleiului de masline, scrie ziare.com.
Pretul uleiului de masline, un aliment de baza in dieta mediteraneana, a ajuns la minimul ultimilor 10 ani, in conditiile in care consumul a scazut din cauza crizei economice, si Spania are o productie record de masline, scrie CNN.
Criza este atat de acuta incat UE a fost fortata sa intervina pentru a reduce surplusul. UE este ingrijorata, in plus, de veniturile in scadere ale cultivatorilor de maslini din mediul rural.
„Piata este in criza serioasa. Aceasta cultura este vitala pentru principalele tari producatoare, pentru mentinerea slujbelor din mediul rural”, a explicat Pekka Pesonen, seful sindicatului agricol Copa-Cogeca de la Bruxelles.
UE a incercat sa reduca surplusul platind companiile sa faca stocuri de ulei, insa aceasta actiune, spun sindicalistii, a plafonat preturile.
Pretul uleiului extravirgin de masline a scazut, luna aceasta, pana la 2.900 de dolari per tona, cel mai redus din 2002 incoace. 
Uleiul de masline sufera si in fata competitiei uleiurilor vegetale, mai ieftine. Mai mult, Spania va consuma anul acesta la fel de mult ulei de masline cat a consumat in 2002, iar in Italia si Grecia se va consuma cat in 1995. 
Comentarii
  • nu mai scrieti asemenea stupidagini,in -italia toti consuma ulei de masline ,si nu sunt in situatia de a nu.ai putea permite sa consume ulei ,daca italienii ajung la acest punct inseamna ca toata europa moare de foame italenii nu asteapata ziua de salar ca sa faca cumparaturi,

Adauga un comentariu