Local

Criză uriașă de sânge la Iași! Zeci de intervenții chirurgicale au fost amânate, iar pacienții suferă zile întregi până se găsește câte o soluție

Publicat: 08 iul. 2021
Prof. dr. Ovidiu Alexa, șeful clinicii de ortopedie, și clădirea Spitalului
Prof. dr. Ovidiu Alexa vorbește despre criza acută de sânge la Spitalul "Sfântul Spiridon"

Situație fără precedent la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile dim cauza lipsei de sânge. Medicii fac apeluri disperate către populație deoarece viața pacienților din secțiile chirurgie, ortopedie, gastroenterologie, hematologie, dar și din celelalte secții stă în mâinile lor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani

Zilnic, numeroase operații de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași sunt amânate din cauza lipsei acute de sânge. Pacienții stau cu fracturi și câte 3-4 zile până sunt operați. Medicii ieșeni fac eforturi disperate pentru a găsi sânge și apelează la toate variantele posibile. Timpul de așteptare este mare, iar perioada de suferință a pacienților se prelungește.

„Ne confruntăm cu o gravă criză de sânge și din această cauză se amână zilnic numeroase intervenții ortopedice. În loc de o zi, două, care este termenul normal de făcut o operație la o fractură, la aproape toți pacienții care necesită sânge, se lungește la 3-4 zile. Toată această situație este atât în defavoarea pacienților, cât și a personalului medical. Ne rugăm de toată lumea să doneze, dar fără rezultat. De ani de zile ne confruntăm cu această problemă, nu ne este străină. Din lipsa sângelui, operațiile sunt amânate câteva zile, pentru că nu poți să stai cu o fractură mai mult de o săptămână. Până într-un final se găsește, cu greu, cu multe telefoane date, dar se rezolvă. În 3-4 zile apare ceva, dar greu. Rugăm și familiile să doneze”, a declarat prof. dr. Ovidiu Alexa, șeful clinicii de ortopedie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”.

De Ziua mondială a donatorului de sânge, Societatea Studenților Mediciniști din Iași a organizat la Centrul de Transfuzii Iași prima ediție a unei campanii de convingere și informare a ieșenilor cu privire la donațiile de sânge.

„Aproximativ doi pacienți sunt amânați în fiecare zi”

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, explică lipsa acută de sânge. Spitalele ieșene cresc sprijinul tuturor județelor din Moldova. Clinicile care au cea mai mare nevoie de sânge sunt: chirurgie, ortopedie, gastroenterologie și hematologie.

„Ca în fiecare vară obișnuită și, iată, că 2021 este dintr-un punct de vedere o vară obișnuită. Numărul donatorilor a scăzut, în condițiile în care necesarul de sânge este foarte mare. Avem nevoie mare de sânge pentru traumatisme și ieri a fost un caz cu traumatism toracic sever, necesitând intervenție chirurgicală și intervenție de sânge în ATI și în timpul intervenției. Este nevoie de sânge la chirurgie, ortopedie, gastroenterologie, hematologie, dar și în alte secții. În această situație, o parte din intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Aproximativ doi pacienți, în fiecare zi, sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale.

În condițiile acestea, nu se începe intervenția chirurgicală și mă refer la intervenții chirurgicale mari, care au nevoie de câteva unități de sânge și sunt amânate o zi, două, trei, până se găsește o soluție. Se aduce sânge din toate județele Moldovei, s-a adus sânge și la clinica de chirurgie plastică și arsuri, unde primim pacienți din toată țara, și atunci când a venit un pacient din Târgu Mureș, s-a cerut sânge și de acolo. Și totuși nu este suficient. Numărul donatorilor trebuie să fie mai mare și în aceste luni de vară”, a spus prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Apel disperat al medicilor ieșeni

Stocurile de sânge sunt în continuare insuficiente! Centrul Regional de Transfuzii Sanguine se confruntă cu o criză acută de sânge, iar tratamentele și operațiile sunt programate în funcție de existența acestuia. Conducerea CRTS și medicii ieșeni fac un apel disperat către ieșeni. Spitalele ieșene cer zilnic cantități mari de sânge, iar la centrul de transfuzii nu sunt donatori. S-a făcut apel la donatori, la domiciliu, dar în zadar. Majoritatea persoanelor care donează sunt rude sau apropiați ai pacienților.

„Apelul nostru este să nu uite că există oameni care au nevoie de sânge. Unii cu afecțiuni severe cunoscute, care au o scădere importantă de hemoglobină, alții care, pur și simplu, în plină sănătate, prezintă o hemoragie acută, traumatică sau non-traumatică și a căror viață poate fi pusă în pericol de lipsa sângelui. Sunt situații în care echipa medicală în urgență, în chirurgie, în ATI nu poate face nimic dacă nu oferă o cantitate de sânge pacientului. Ieșenii, moldovenii sunt invitați să doneze”, a mai precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Comentarii
 • Nu mai donam sangili pentru romani pana nu faceti iar 500 lei punga cum a dat primaru nostru iubit chirica traiiar copcii si la cat mai multi vili

 • serios???? mergeti la centrul de donare sa vedeti cata aroganta,nesimtire din partea personalului medical!! se misca de parca ar merge pe un teren minat,timpul trece,leafa merge……
  am facut comparatia cu centrul de donare din cluj ,cuvintele sunt inutile!!!!!

 • La Centrul de Donare din Iasi este o mare bătaie de joc…ești tratat precum un cerșetor…și ne mai miram ca nu avem donatori…am donat,când am avut ocazia in București…sincer nu exista termen de comparație…RUȘINE!!!

 • La Centrul de Donare din Iasi este o mare bătaie de joc…ești tratat precum un cerșetor…și ne mai miram ca nu avem donatori…am donat,când am avut ocazia in București…sincer nu exista termen de comparație…RUȘINE!!!

 • La Centrul de donare din Iasi este o mare bătaie de joc…m-am simțit tratată precum o cerșetoare,deși eu cu tichetele primite cumpăr alimente și le donez și pe acelea…donez sânge de 2 ori pe an,din spirit civic,dar nu o mai fac demult la Iasi…nimeni nu ia nici o măsura…RUȘINE!!!

 • Poate soluția ar fi înființarea de centre mici de donare, în spitale, sub directa coordonare a medicilor disperați ca nu pot face operații. Oare ei știu cum sunt alungați, jigniți și descurajați donatorii? Iar aspectul de anii 80, al Centrului de donare, te face sa te întrebi dacă ești în siguranță din toate punctele de vedere, ca posibil donator.

 • Are dreptate ”ali”.. am fost si eu la donare, si de sange si de plasma..exista o donsoara” de varsta lu’ bunica..medic..care mereu gaseste noduri in papura, niste babe..care au impresia ca iti fac nu stiu ce favoruri..ca vii si donezi, in general de la intrare de la fisier pana ce termini..e o experienta neplacuta..
  Rusine sa va fie! siva mai plangeti ca nu sunt donatori!

Adauga un comentariu