International

Croatii despre aderarea la UE: Am ajuns la o petrecere unde jumate sunt beti, iar jumate au plecat

Publicat: 18 ian. 2012
Croatia va intra in Uniunea Europeana de la 1 iulie, insa aderarea nu mai starneste mare entuziasm in randul croatilor. E ca si cum ai ajunge la o petrecere la 2 dimineata, cand jumatate din invitati sunt beti, iar cealalta a plecat deja acasa, spun croatii inaintea referendumului de sambata care, cel mai probabil, va consfinti aderarea.
New York Times scrie despre povestea lui Zoran Sluga, un mic fermier din nordul tarii, care creste pasari. Micul sau business va deveni dintr-o data foarte complicat. Custile sale de pasari nu respecta normele europene, iar dupa aderare pe piata croata vor avea acces nelimitat ouale italiene, mai ieftine. Întreaga viata a lui Sluga va fi afectata, posibil decisiv. „Vedeti ce se intampla in Grecia. Au primit miliarde de la UE si nu a mers”, spune fermierul incercand sa inteleaga scopul aderarii tarii sale la Uniune.
Uniunea insasi s-a schimbat mult in cei zece ani de cand Croatia a aplicat pentru aderare. Ceea ce era odata masa bogatilor – si firesc, toata lumea vroia sa se infrupte – nu mai inseamna astazi o garantie a prosperitatii. Criza datoriilor suverane a dus cateva tari membre in pragul falimentului si ameninta sa distruga unitatea blocului. Totusi, cele mai recente sondaje arata ca populatia croata va vota „Da” la referendumul de sambata, desi in ultimele saptamani se poate constata o scadere destul de abrupta a numarului celor care sustin aderarea. Pana si premierul Zoran Milanovic nu mai este foarte fervent in discursurile de sustinere ale aderarii. Printre argumentele sale sunt accesul la o piata de 500 de milioane de consumatori si ajutorarele de integrare de circa 2 mld. euro pe an, cel putin in urmatorii doi ani. De asemenea, finalizarea reformei sistemului juridic ar putea fi un plus important.
Si premierul, la fel ca multi croati, inteleg insa ca trebuie sa-si potoleasca entuziasmul. Aderarea nu garanteaza succesul, iar eforturile de a rezista intr-un mediu extrem de competitiv cum este UE vor fi dureroase. Mai mult, sustin criticii, evenimentele recente arata ca in UE deciziile sunt luate de Germania si Franta, iar Croatia, cu o populatie de doar 4,5 mil. locuitori, nu va avea niciun cuvant de spus. Momentul aderarii este prost si pentru ca urmeaza probabil decontarea de catre intreaga Uniune a notei de plata pentru excesele Greciei si a altora, excese cu care croatii nu au nici in clin, nici in maneca. Si afluxul de imigranti non-europenei ar putea creste, avand in vedere lungimea coastei croate. „În Parlamentul european vom avea 12 membri din 740, in Consiliul de ministri, 7 voturi din 350. Vom fi o eroare statistica. Cui o sa-i pese de ce cred croatii?”, spune Marjan Bosnjak, secretarul Consiliului pentru Croatia, o asociatie care se opune aderarii la UE.
Pana una alta, cerintele de preaderare ale UE au facut un bine demonstrabil in Croatia, o tara ce numara pana nu demult printre campionii coruptiei. Guvernul a fost fortat sa adopte 350 de noi legi si sa-si reformeze justitia. Progresele sunt insemnate, insusi fostul premier Ivo Sanader fiind in acest moment cercetat pentru fapte de coruptie. Raman valabile si criticile. Cel putin din punct de vedere economic, tara ar putea suferi. De exemplu, industria navala, concentrata in jurul santierelor din Rijeka, ar putea disparea cu totul. UE interzice subventionarea industriilor locale si cere privatizarea santierelor navale, un business in care sunt implicat 450 de companii croate.
Revenind la Zoran Sluga, acesta comenteaza standardele europene pentru custile gainilor, mult peste ce are el acum: „Puii au mai multe drepturi decat oamenii in UE”. Ca sa intruneasca toate conditiile ar avea nevoie de o investitie de 100.000 de euro si un efort considerabil. In timp ce se gandeste cum sa abordeze uriasa problema ce se contureaza la orizont, Sluga este constient ca nu prea are ce face si ca votul sau negativ de sambata nu va schimba nimic. „Sunt constient ca trebuie sa intram in UE, dar stiu de asemenea ca nu ne asteapta nimic bun”, conchide el.
Nici Marjan Bosnjak nu e foarte optimist ca va putea face ceva impotriva aderarii si vorbeste si el despre „pericole ce urmeaza”. „Industria si intreaga noastra economie nu sunt competitive. Este o cursa intre germani si italieni, premiul fiind obtinerea celei mai mari influente politice si economice in Croatia”, spune Bosnjak.


loading...

Adauga un comentariu