Secretele istoriei

Cruciada Aragoneza

Publicat: 05 ian. 2015
3

Cruciada Aragoneza ori Cruciada Aragonului a fost proclamata de Papa Martin al IV-lea impotriva regelui Aragonului, Pedro al III-lea cel Mare, in 1284 – 1285. Datorita cuceririi aragoneze a Siciliei, papa a hotarat organizarea unei cruciade impotriva regelui Pedro, pe care l-a deposedat in mod oficial de titlul regal. Motivul era acela ca Sicilia era fief papal. Bunicul actualului rege, Pedro al II-lea, predase regiunea Sfantului Scaun. Martin a cedat la randul lui Sicilia lui Charles, conte de Valois (si mai tarziu si conte de Anjou), fiul regelui Frantei, Filip al III-lea cel Cutezator.

Conflictul s-a transformat rapid intr-un fel de razboi civil, de vreme ce fratele lui Pedro, regele James al II-lea al Maiorcai, s-a aliat cu francezii. James mostenise de asemenea comitatul Roussillon, avandu-si domeniile intre cele ale monarhilor francezi si aragonezi. Pedro s-a opus mostenirii lui James, care-i era frate mai mic, care-i incalca astfel dreptul medieval al primului nascut, rivalitatea aceasta fiind transferata in mod oficial in cadrul cruciadei.

Vezi si Cruciada Germana din 1197

In 1284, o armata franceza sub conducerea lui Filip si Charles a intrat in Roussillon. Aceasta armata era compusa din cam 16.000 de cavaleristi, 17.000 de arcasi, in jur de 100.000 de pedestrasi si 100 de corabii cu echipajele lor in porturile din sudul Frantei. In ciuda sprijinului de care se bucura aceasta armata din partea lui James, populatia locala s-a rasculat impotriva lor. Orasul Elne a fost aparat cu vitejie de asa-numitul batard de Roussillon (bastard de Roussillon), fiul natural al lui Nuño Sánchez, fostul conte de Roussillon (1212–1242). Pana in cele din urma, orasul a fost cucerit, iar catedrala orasului a fost incendiata, in ciuda prezentei in oras a legatului papal, care a incercat sa opreasca devastarile. Fortelele regale au avansat.

Vezi si Cruciada din 1101

In 1285, Filip cel Cutezator a asediat orasul Girona. In ciuda rezistentei indarjite, orasul a fost cucerit. Charles a fost incoronat aici rege al Aragonului pe 28 aprilie de catre cardinalul Jean Cholet. Incoronarea s-a facut fara o coroana adevarata, pe crestetul lui Charles cardinalul plasand propria mitra. Charles avea sa fie numit in deradere roi du chapeau.

Situatia regelui Filip s-a agravat brusc, amiralul lui Pedro al III-lea, Roger de Lauria, reusind sa distruga in batalia de la Les Formigues intreaga flota fraceza. In plus, tabara franceza si chiar si legele au fost loviti de o epidemie de dezinterie. Mostenitorul tronului Filip al IV-lea a negociat cu inamicii tatalui sau pentru a asigura libera trecere a familiei regale peste Muntii Pirinei. Armatei franceze nu i s-a asigurat insa dreptul la libera trecere si a fost decimata in batalia de la Col de Panissars. Regele Frantei a murit la Perpignan, capitala lui James al Maiorcai, si a fost ingropat in Narbonne. Pedro a murit la randul lui la scurta vreme dupa aceasta.

Istoricul H. J. Chaytor descria cruciada Argonului ca „… poate cea mai nedreapta, nenecesara si catastrofala actiune intreprisa vreodata de monarhia Capetiana.” Pentru Franta, urmarile cruciadei au fost neinsemante, dar Maiorca a disparut ca entitate politica independenta. Fiul lui Pedro, Alfonso al III-lea a anexat Maiorca, Ibiza si Minorca in numai cativa ani. In 1291, tratatul de la Tarascon l-a recunscut pe Alfonso ca rege al Aragonului si a ridicat interdictiile papale asupra casei sale regale, iar in 1295, Tratatul de la Anagni a retrocedat Sicilia lui James.

Adauga un comentariu