National

CSM consulta instantele si parchetele in cazul modificarii Legii 303/2004

Publicat: 28 iul. 2015
1

Consiliul Superior al Magistraturii precizeaza ca propunerile de modificare a Legii 303/2004 au fost transmise in 2012, si ulterior in martie 2015, spre consultare, tuturor instantelor si parchetelor, urmand sa inainteze si amendamentele care au rezultat in sedinta din 21 iulie a Comisiei nr.1 si care nu au facut obiectul consultarii anterioare.

Precizarea CSM vine ca urmare a unui memoriu al unor magistrati, in prezent semnat de aproximativ 620 de judecatori si procurori, care critica modificarea legilor justitiei propusa in sedinta din 21 iulie a Comisiei nr. 1 din cadrul Consiliului, dar si a unei pozitii a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Intr-un comunicat, CSM precizeaza ca membrii Comisiei de lucru nr.1 — ”Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar” din Consiliu, au analizat marti memoriul magistratilor privind modificarile legilor justitiei si cel al UNJR referitor la propunerile de modificare a procedurii de selectie a magistratilor.

„Lucrarile privind propunerile de modificare si completare a legilor justitiei se afla pe rolul Comisiei nr. 1 din 2011 si au fost supuse analizei in cadrul mai multor sedinte ale acesteia. In anul 2012 propunerile de modificare si completare a Legii 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instantelor si parchetelor, inclusiv sub aspectul modificarilor propuse referitor la sistemul de promovare in functii de executie. In martie 2015, propunerile de modificare si completare a Legii 303/2004 au fost supuse consultarii din nou, iar opiniile tuturor instantelor si parchetelor au fost centralizate si analizate in sedinta Comisiei nr. 1 din 21 iulie 2015. Referitor la procedura de numire a fostilor magistrati cu o vechime de 10 ani in functii vacante in cadrul sistemului judiciar, evidentiem ca si aceste propuneri au fost transmise spre consultare, instantelor si parchetelor, impreuna cu celelalte propuneri, inca din anul 2012”, au apreciat membrii comisiei in urma analizarii aspectelor semnalate de magistrati.

Sursa citata mentioneaza ca pe rolul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor se afla proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 si ca in acest context, in 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat ca este utila sustinerea unui amendament, in sensul posibilitatii numirii in functii vacante la instante si parchete a fostilor magistrati care au ocupat timp de 10 ani aceasta functie si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.

In ceea ce priveste introducerea posibilitatii de numire in functia de judecator si procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor, CSM arata ca, in 3 martie 2015, Plenul Consiliului a analizat propunerea de modificare si completare a Legii 51/1991, inregistrata pe rolul Senatului si a retinut, printre altele, necesitatea completarii acesteia cu o noua dispozitie care sa confere magistratilor cu o vechime de cel putin 18 ani in aceasta functie, eliberati din motive neimputabile, dreptul de deveni avocati, fara examen.

„Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani. Sub acest aspect, subliniem ca procedura de numire va fi aprobata prin hotarare a Plenului CSM si va avea in vedere, prin sustinerea unui interviu si verificarea indeplinirii conditiilor de numire in aceste functii, asigurarea garantiilor referitoare la dobandirea unor cunostinte juridice temeinice si a unei experiente profesionale solide, numirea urmand a se face numai la judecatorii si parchetele de pe langa acestea. In cadrul aceleiasi sedinte, Comisia a apreciat ca se impune consultarea instantelor si parchetelor si cu privire la propunerile de modificare si completare a Legii 303/2004 care au rezultat din sedinta Comisiei nr. 1 din 21 iulie 2015 si care nu au fost anterior transmise spre consultare”, mai precizeaza CSM.

Conform comunicatului, propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate si dezbatute de Plenul CSM, singurul abilitat sa faca propuneri de modificare legislativa si sa le transmita ministerului Justitiei.

Adauga un comentariu