National

CSM: Traian Basescu a afectat INDEPENDENTA justitiei

Publicat: 17 dec. 2014
1
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, miercuri, ca presedintele Traian Basescu a afectat independenta Justitiei prin declaratiile facute pe 9 septembrie, la B1 Tv, conform carora „decizii ale unor procurori au fost controlate de un ziarist important”.
Iata comunicatul CSM:
„In sedinta din data de 17 decembrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca intemeiata cererea de aparare a independentei sistemului judiciar in raport cu afirmatiile publice din data de 9 septembrie 2014 ale domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei.
La data de 23 septembrie 2014, prin Hotararea nr. 1043, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la o eventuala atingere adusa independentei justitiei in raport cu afirmatiile domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, formulate in cadrul emisiunii „Sub semnul intrebarii”, difuzata de postul de televiziune B1TV la data de 9 septembrie 2014, declaratii preluate ulterior de catre mass media.

Citeste si: Secretarul general PNL: „DEMISIONEZ daca Ludovic Orban este presedintele PNL”

In cadrul emisiunii anterior amintite, domnul Traian Basescu a facut afirmatii in sensul ca „decizii ale unor procurori au fost controlate de un ziarist important”. Acesta a facut si aprecieri la adresa justitiei, a numirilor in functii a procurorilor, a implicarii puterii politice si executive in infaptuirea actului de justitie, precum si la necesitatea epurarii sistemului de elementele corupte. In acest context, domnul Traian Basescu a vorbit despre „coruptie si control politic asupra judecatorului”, despre reminiscentele vechi care s-au transferat si generatiei noi din sistemul judiciar, afirmand ca „sunt unii la care din cauza incorectitudinii unor procurori nu s-a mers pana la capat, pentru ca la un moment dat a intervenit cineva din sistemul putred, din sistemul vechi”.
Cu privire la aspectele mentionate, Inspectia Judiciara a efectuat verificari, in cadrul carora au fost stabilite urmatoarele:

Citeste si: Udrea vrea sa scoata oamenii in strada pentru Basescu

Din declaratia presedintelui Romaniei si din relatiile furnizate de PICCJ, DNA si DIICOT nu rezulta suficiente indicii care sa conduca la identificarea procurorilor despre a caror conduita se face vorbire si nici pentru verificarea veridicitatii sustinerilor domnului Traian Basescu, nefiind posibila  sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie ori declansarea procedurii de cercetare disciplinara fata de acesti procurori.
S-a apreciat ca in cazul in care presedintele Romaniei face afirmatii publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestand neincredere in independenta si impartialitatea unor magistrati, cu atat mai mult, ceilalti cetateni implicati in desfasurarea procedurilor judiciare, in calitate de parti ori subiecti procesuali, sunt influentati sa-si piarda increderea in justitie.
Chiar si in cadrul discursurilor politice, in aspectele care vizeaza autoritatea justitiei, trebuie sa se tina seama de rolul care revine puterii judiciare si de necesitatea de a se pastra increderea cetatenilor in actul in actul de justitie, in scopul protejarii magistratilor de atacurile lipsite de fundament venite din partea oricarei persoane.

Citeste si: CIRC in Parlament. Un revolutionar a amenintat ca se ARUNCA de la balcon

Potrivit dispozitiilor art. 1 si 30 din Legea nr.317/2004, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii apara corpul magistratilor impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
Prin urmare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat  ca afirmatiile domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, lansate in spatiul public in cadrul emisiunii „Sub semnul intrebarii”, difuzata de postul de televiziune B1TV la data de 9 septembrie 2014, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau”.
Adauga un comentariu