Magazin

CTP desfiinteaza ultimul film Star Wars: Forta s-o fi sculat, dar Star Wars a decedat

Publicat: 21 dec. 2015
1

Cristian Tudor Popescu a criticat intr-un articol pentru republica.ro cel mai recent film din seria Star Wars. Jurnalistul este dezamagit si sustine ca ”forta s-o fi sculat, dar Star Wars a decedat”.

El critica lipsa de logica in anumite secvente, precum cea in care Darth Vader il tortureaza pe cel mai bun pilot al Rezistentei Republicane, ajuns prizonier, pentru a-i spune unde e harta care duce la Luke Skywalker, desi Vader putea ”sa-i cotrobaie prin creier din prima”.

De asemenea, acesta critica si modul in care este construit personajul Darth Vader: ”m-a lovit aspectul personajului, un fel de sperietoare de ciori subtiratica. Darth Vader din 1977 era infricosator, te trecea un fior cand aparea, vocea lui James Earl Jones avea inflexiunile Raului, era malefic la modul impunator, nu se agita, ataca masiv, fara graba, imperial. Asta de acum e un soi de fan Vader, costumat in Darth Vader, la un carnaval Star Wars”.

Dincolo de faptul ca personajul nu mai este malefic si impunator asa cum era in vechile filme, si sabia acestuia a suferit o modificare deloc potrivita: ”Light Saber, sabia „laser” originala Jedi, nu are garda, modelul fiind katana samurailor. Ce si-o fi zis regizorul Abrams, ia sa facem o variatie, dupa sase episoade, si a mai bagat doua jeturi luminoase scurte, perpendiculare pe manerul clasicei arme. Cu sabie gardata in cruce luptau cavalerii crestinatatii – iata-l pe Darth Vader crestin”.

De fapt, sustine Cristian Tudor Popescu, Darth Vader a devenit atat de malefic incat a ajuns sa ”o ia in freza” de la ”negrul, un bucalat picat parca din HBO Comedy, pafarist total in materie de duel Jedi” si de la ”Rey, fata care schimba ciomagul cu sabia albastra Jedi, indata ce se scoala Forta in ea”.

”Oricum, cu Rosioara lui crucita, bietul Vader ajunge sa arate ca un activist de la Crucea Rosie, neinteles, in fata femeii care il sparge. E a treia superproductie de care dau cu ochii in cateva luni, dupa „Mad Max” si „The Martian”, unde femeia este cea mai tare din parcare, atat peste barbatul negativ, cat si peste cel pozitiv. Bag de seama ca Hollywoodul ne indreapta spre matriarhat”, mai scrie CTP.

In opinia sa, „Star Wars – The Force Awakens” plagiaza ”in stil pontist – 90 % din scenariu e calchiat dupa „A New Hope””: ”din nou o prabusire in desert, din nou Luke e cautat de rai, iarasi taraful de monstri cu trompe si tentacule care canta la diverse instrumente, Steaua Mortii, batranul care se lasa ucis, transferandu-si mostenirea interioara catre cel tanar s.a.m.d.”.

”Calchiat si prostificat. Pare ca un arierat mintal sta in spatele ecranului si apasa pe butoanele unui video game Star Wars cum ii vine, distrugand sistematic orice urma de sense of wonder. Sau, cine stie, regizorul o fi vrut sa faca o urmare nu la „Star Wars”, ci la „Space Balls” al lui Mel Brooks, si nu m-am prins eu…”, incheie jurnalistul.

Comentarii
Adauga un comentariu