National

Cu Audi A6 la scoala, in clasa a doua

Publicat: 01 dec. 2006

• In fiecare zi de scoala vine la ore cu un Audi A6 de un rosu aprins care ia ochii la toata lumea, nu poate sofa pentru ca nu are scoala • In situatia acestora mai sunt si alti rromi care au ocazia sa mearga la scoala prin programul cu finantare europeana „Scoala sanselor egale”

Dragos Stanescu are 36 de ani si este un om de afaceri de succes. Cu banii pe care i-a facut a reusit sa-si cumpere nu mai mult de cinci masini, dar pe care nu le poate conduce dintr-un simplu motiv, nu are permis. Tocmai din aceasta cauza s-a hotarat sa vina la scoala. Acum este in clasa a doua la Scoala cu clasele I – VIII Petru Rares din Harlau. In fiecare zi de scoala vine la ore cu un Audi A6 de un rosu aprins care ia ochii la toata lumea. Mai are si un permis de libera trecere de la Parlamentul Romaniei postat in parbrizul masinii. Din pacate, locul pe care-l ocupa in masina este cel din dreapta, la volan este soferul pe care-l pazeste si ca bodyguard. Numai ca i s-a cam urat sa stea numai in dreapta si s-a hotarat sa devina om cu carte, asa poate intra in randul oamenilor cu adevarat de succes.

Cu toate ca se declara mandru ca vine la scoala, Dragos Stanescu nu vrea sa spuna chiar la toata lumea in ce clasa este. „Am mai multe clase, dar nu de-ajuns, vreau sa mai continui. Am de toate si toata lumea din zona ma cunoaste, am un depozit de materiale pentru case”, se mandreste Dragos Stanescu din Harlau. Ieri, acesta a fost prezent la scoala impreuna cu familia, dar si cu soferul care-l duce si il asteapta peste tot.

Vin la scoala de nevoie

Ciprian si Lucian Stanescu sunt alti colegi ai lui Dragos si au 23, respectiv 25 de ani. Amandoi sunt in clasa a doua. Tainele alfabetului le-au descoperit deja. Acum studiaza materia clasei a doua pentru ca le este jena atunci cand nu stiu sa citeasca foarte bine sau nu cunosc notiuni elementare. Pe langa acestea, fratii Ciprian si Lucian au si un motiv mai practic: ii asteapta doua masini in garaj. Nu au nici ei permis de conducere si trebuie sa invete pentru ca vor sa conduca masinile pe care le au, un Volkswagen Passat si un Espero. „Este jignitor cand merg in oras si nu stiu sa scriu sau sa citesc. Stiam oleaca de carte, dar am vrut sa o iau de la capat. Vreau si permis de conducere”, a spus Ciprian Stanescu, elev la 23 de ani. Alti colegii spun pe sleau de ce vin la scoala. „Nu veneam de drag la scoala, ci de nevoie pentru carnet de conducere. Am o masina si m-am saturat sa platesc sofer”, a spus Ionel, elev in clasa a treia, la 24 de ani. In situatia acestora mai sunt si alti rromi care au ocazia sa mearga la scoala prin programul cu finantare europeana „Scoala sanselor egale”. In clasa special amenajata pentru elevii care au trecut demult varsta de scolarizare la Scoala Petru Rares erau 15 elevi prezenti la ore. Ieri, la Scoala Petru Rares din Harlau, a avut loc a treia conferinta de prezentare si promovare a proiectului „Scoala sanselor egale”, finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare 2003 „Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate”. Pentru aducerea rromilor la scoala, judetul Iasi a primit o finantare de 600 mii Euro. De acesti bani, printre altele, au fost dotate mai multe clase de la cele sapte scoli implicate in proiect si au fost facute noi anexe scolare. La Scoala Petru Rares au fost dotate laboratoare cu calculatoare si au fost renovate grupurile sanitare cu bani prin Phare. „Efectele acestei campanii trebuie vazute in teritoriu, de aceea am ales ca a treia conferinta sa aiba loc la Harlau. Rezultatele obtinute pana acum ating mai multe aspecte dintre care amintim formarea cadrelor didactice, educatia remediala, sunt peste 700 de copii care intampina dificultati in invatare inclusi in educatia remediala. Intarirea legaturii scoala – comunitate a fost realizata cu ajutorul mediatorilor scolari si prin actiunile derulate, adica intalniri, dezbateri si festivitati”, a declarat Camelia Gavrila, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean.loading...

Comentarii
  • CREDETI CA NU AU CONDUS ACESTE MASINI SI PE DRUMURILE PUBLICE ?
    Dar politistii nu le cunosc masinile ………..acum ca au aflat numerele de inmatriculare( IS.09.FGM) vor fi mai vigilenti …. cei de la Hirlau.

  • ptr. maximus. sa crezi tu ca politistii nu stiu ca rrrrromii conduc fara carnet.sub nasul lor conduc insa nu le fac nimic. acum rromii sunt iertati pentru f. multe fapte caci… trebuie sa-i integram. au ajuns protejatii romaniei

Adauga un comentariu