National

Cu cât vor crește pensiile și alocațiile de fapt

Publicat: 21 iul. 2020
Cu cât vor fi majorate pensiile de la 1 septembrie! Virgil Guran a anunțat procentul
Cu cât vor fi majorate pensiile de la 1 septembrie! Virgil Guran a anunțat procentul

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime și să provoace schimbări radicale, după ce a produs deja numeroase pagube. Mai multe domenii au fost afectate în această perioadă, în special economia. Din cauza pierderilor pe care le-a înregistrat bugetul României în urma acestei crize sanitare, autoritățile au decis că nu sunt posibile creșterea cu 40% pensiilor și dublarea alocațiilor. Deși au în vedere aceste majorări, nu sunt posibile acum în acest moment, având în vedere că pierderile au fost unele prea mari pentru a putea fi atinse astfel de procente. Cu toate acestea, vor avea loc anumite majorări, însă deloc apropiate de cele presupuse.

Cu cât vor crește pensiile și alocațiile. Procentele inițiale nu pot fi atinse

Creșterea pensiilor și a alocațiilor este un subiect controversat, despre care toată lumea vorbește în ultima perioadă. La nivelul autorităților responsabile, părerile sunt împărțite și, de cele mai multe ori, comtradictorii, ceea ce induce o stare de confuzie între oameni. Deși erau prevăzute dublarea alocațiilor și majorarea pensiilor cu 40%, din ultimele informații reiese că aceste procente sunt de domeniul trecutul și nu pot fi aplicate în acest moment, având în vedere că economia României a fost afectată semnificativ.

După multe dezbateri și multe controverse, aflăm prin surse că pensiile românilor și alocațiile celor mici ar putea crește din luna septembrie a acestui an. Procentul asupra căruia s-a căzut, în cele din urmă, de acord pentru punctul de pensii ar fi 15%, astfel că, cel inițial,de 40% sau cel propus de Florin Cîțu au picat.

Recalcularea pensiilor este aproape finalizată de Casa Națională de Pensii Publice care a adus mai mulți bani pentru aproape 300.000 de vârstinici. Deciziile emise urmează să fie comunicate beneficialilor indemnizației lunare. Creșterea medie este de 135 de lei.

„După o perioadă intensă, în care au fost asigurate toate tipurile de servicii prevăzute de lege, casele teritoriale de pensii se apropie de finalizarea recalculării pensiilor care fac obiectul prevederilor Deciziei nr.702/2019 a Curţii Constituţionale a României. Astfel, dintr-un total de 300.000 de dosare, au fost recalculate aprox.95%, iar deciziile au fost emise şi comunicate beneficiarilor. Pentru aceste pensii, creşterea medie a fost de 135 de lei. Procesul se va finaliza în scurt timp şi toate drepturile vor fi, astfel, achitate la zi.”, transmite Casa Națională de Pensii Publice.

Alocațiile, majorate cu 15%

O importanță deosebită prevede și proiectul de majorare a alocațiilor celor mici, lege ce, de altfel, va trebui promulgată de Președinte, după ce CCR a obligat Guvernul s-o aprobe. Din păcate, conform surselor, nu există această posibilitate, întrucât nu există resurse care să permită dublarea acestora. Ele vor fi majorate, însă, cu 15 la sută, de la data de 1 septembrie 2020.

Adauga un comentariu