Eveniment-Social

Cu ce infectii te poti alege daca mergi in astfel de locuri. Medicii ne avertizeaza

Publicat: 19 iul. 2015
1

@ Toate persoanele care merg in aceste spatii de agrement ar trebui sa fie atente @ Tratamentul acestor infectii trebuie prescris doar de catre medicii specialisti @ Fiind putine stranduri si piscine in oras, oamenii nu mai tin cont de conditiile pe care acestea le ofera @

Strandurile si piscinele, atat de mult frecventate pe perioada verii, ofera o sursa de contactare a multor infectii, mai ales ca numarul limitat al acestor spatii de agrement determina suprapopularea lor in sezonul cald. Piscinele care nu sunt sub supravegherea unui medic specialist prezinta un risc ridicat de transmitere de boli. Oamenii ar trebui sa tina cont de locul unde fac baie pentru a se racori, fiind indicate doar piscinele care sunt controlate de medicii epidemiologi. Bolile care se pot transmite prin piscinele care nu tin cont de aceste reguli sunt bolile virale, bolile determinate de bacterii si infectiile fungice.

Printre bolile virale transmise prin apa din piscine se numara conjunctivita, encefalita boala grava care are risc vital, meningita si alte infectii virale care pot afecta ficatul sau caile respiratorii. Conjunctivita este extrem de contagioasa si apare la nivelul globului ocular, caracterizandu-se prin inflamarea severa a pleoapelor, inrosirea intensa a ochilor si aparitia unei senzatii de corp strain in interiorul ochiului. Aceste semne si simptome pot dura o luna, iar tratamentul trebuie prescris cat mai repede de catre un medic oftalmolog. Conjunctivita este produsa de virusuri, iar pe langa manifestarile oculare, poate fi insotita si de febra, faringita sau manifestari neurologice, care apar la scurt timp dupa infectia conjunctivala. 

Trebuie urmate sfaturile medicilor pentru a nu se agrava starea de sanatate

Se pot transmite, de asemenea, boli determinate de bacterii care dau simptomatologie predominant digestiva: greata, varsaturi, dureri abdominale, asociate frecvent cu febra. Cele mai frecvente infectii digestive luate din apa piscinelor se manifesta prin diaree, care apare frecvent la copii, atunci cand se inghite accidental o cantitate mare de apa. Printre cei mai cunoscuti germeni care pot declansa infectiile se numara Cryptosporidium si Giardia. Sunt foarte rezistenti in apa amestecata cu clor si rezista zile intregi intr-o piscina, chiar daca s-a efectuat o clorinare corecta a apei. „In general, daca apare febra insotita de manifestarile digestive sau alte manifestari clinice, la 24 sau 48 de ore dupa baia in piscina, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul infectionist, pentru ca tratamentul se face numai la medicul specialist”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, medic primar in boli infectioase.

Alte infectii pe care persoanele le pot lua de la piscine sunt cele ale pielii. „Nu trebuie uitate infectiile fungice, adesea neglijate ca diagnostic, cu localizare tegumentara sau la nivelul cavitatii bucale”, a mai specificat prof. dr. Carmen Dorobat. Vara este frecventa micoza piciorului, cauzata de o ciuperca microscopica, care poate fi contactata daca mergem desculti pe marginea piscinei. Infectia afecteaza cel mai frecvent pielea dintre degete, talpa si unghiile. Nediagnosticata si netratata la timp, micoza evolueaza prin aparitia unor suprainfectii care produc mancarime, cojirea pielii, distrugerea unghiilor, insotite de miros neplacut.

Cateva sfaturi date de catre medici ne pot ajuta sa prevenim astfel de infectii. Sa nu facem baie in baltile sau lacurile neamenajate din jurul marilor orase, sa evitam piscinele foarte aglomerate si prost intretinute, dupa fiecare baie sa spalam bine ochii, urechile, mainile si picioarele, iar in cazul persoanelor care sufera de o boala infectioasa, sa nu frecventeze astfel de locuri deoarece pot infecta si alti oameni.

Adauga un comentariu