Magazin

Cu ce pret se vinde un tablou pictat de Hitler. Un evreu, singurul care a vrut sa i-l cumpere

Publicat: 24 mart. 2015
1
Cei care isi doresc sa aiba pe perete o opera de arta semnata de Fuhrer-ul celui de-Al Treilea Reich au acum ocazia sa o cumpere la un pret modic. O acuarela avandu-l ca autor pe Adolf Hitler este oferita la licitatie zilele acestea in Los Angeles. Casa de licitatii Nate D. Sanders spera sa obtina cel putin 30.000 de dolari pentru aceasta natura moarta, foarte vesela si colorata, datand din 1912. In acea perioada Hitler traia in Viena si era un tanar care visa ca va deveni un pictor celebru – in niciun caz un dictator sangeros.
Paradoxal, colectionarul care i-a cumparat atunci acuarela si care a fost unul dintre putinii care i-a apreciat talentul era evreu. Samuel Morgenstern i-a oferit tanarului Hitler un pret bun pentru micul sau tablou. In anii ’30, colectionarul a ramas insa fara tablourile sale, confiscate de regimul aceluiasi Hitler. Morgenstern a fost apoi deportat in ghetto-ul din Lodz, unde a murit in 1943.
Potrivit casei de licitatii, este una dintre putinele opere ale lui Hitler care nu infatiseaza cladiri sau scene de strada din Viena acelor vremuri. Tabloul ar trebui sa fie vandut pana vineri, desi momentan nu s-a inregistrat nicio oferta.
Adauga un comentariu