Sanatate

Cu ce trece durerea de stomac: Medicamentele cele mai des recoamndate de medici

Publicat: 11 iun. 2021
grafică bărbat care acuză durere de stomac
Durerile de stomac nu ascund boli grave şi pot fi rezolvate prin administarea unor medicamente

Nu este persoană care să nu fi acuzat măcar o dată în viață o durere de stomac, acestea fiind printre cele mai des întâlnite probleme de sănătate cu care ne confruntăm. Până să ajungă la un control la medic, multă lume vrea să știe cu ce trece durerea de stomac.

Durerile de stomac nu ascund boli grave şi pot fi rezolvate prin administarea unor medicamente pentru care nu este necesară rețetă de la medic.

Având în vedere numărul mare de preparate farmaceutice destinate afecţiunilor digestive, dar şi a numeroaselor cauze posibile ale durerilor de stomac, este dificil să știi ce medicament anume să iei pentru a scăpa de durerea de burtă.

Care sunt cauzele durerii de stomac

Durerea de stomac poate avea variate cauze, printer cele mai des întâlnite sunt stilul de viață nesănătos, alimentația, dar și anumite afecțiuni. De obicei, durerea de stomac este însoțită de constipație, flatulență, crampe și diaree.

În cazul în care durerea de stomac este însoțită de balonare, aceasta este cauzată de intoleranța organismului la anumite produse alimentare. Printre factorii care duc la apariția durerii de stomac aflându-se un tranzit intestinal lent, colon perforat sau pielonefrită.

Pe lângă alimentație, durerile de stomac mai pot fi cauzate și de stres, sedentarism, surplusul de kilograme, dar și unele afecțiuni commune, precum ulcerul gastric, gastrita, intoleranța la lactoză și gluten, calculi biliari sau endometrioza.

Ulcerul gastric este una dintre cele mai întâlnite boli care se manifestă când la nivelul mucoasei apar anumite leziuni.

Gastrita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamația mucoasei gastrice și care de cele mai multe ori poate fi provocată atât de factori externi cât și interni.

Intoleranța la lactoză și gluten poate să apară atât în urma unor infecții digestive dar și din cazua faptului că anumite produse din aceste categorii nu sunt tolerante de stomac. Intoleranța la gluten mai este cunoscută și ca boala celiacă.

În cazul calculilor biliari, durerea apare după mese bogate în grasimi și din cauza anumitor disfuncții la nivelul vezicii biliare.

Endometrioza este o boală care afectează foarte multe femei și poate da și dureri pelvine înainte și în timpul ciclului menstrual.

Cu ce trece durerea de stomac: Ce recomandă medicii

În funcție de fiecare afecțiune, medicul va prescrie anumite medicamente.

În cazul ulcerului gastric, medicul va recomanda preparatele antiacide cu efect de tamponare al acidului din stomac, antisecretoriile care reduc sau inhibă producția de acid gastric, protectoare ale mucoasei gastrice și asociere de antibiotice pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori.

Tratamentul în cazul gastritei țintește reducerea cantității de acid gastric pentru atenuarea simptomelor și pentru a permite vindecarea mucoasei stomacului.

Pentru intoleranța la lactoză și gluten, de obicei se administrează de suplimente enzimatice.

Tratarea calculilor biliari poate fi făcută prin luarea unor medicamente orale, care vor dizolva calculii când aceștia sunt în vezica biliară sau tratamentul combinat, un amestec al ambilor acizi biliari în dozaj egal — 5-7 mg din fiecare, în locul unei doze mult mai mari când fiecare se administrează separat.

În condițiile în care endometrioza este o boală cronică greu de eradicat, sunt mai multe opțiuni de tratament pentru ameliorarea simptomelor și a durerii asociate endometriozei cât și pentru încetinirea evoluției bolii și a formării de noi leziuni. Tratamentul se stabilește pentru fiecare femeie în parte.

Adauga un comentariu