Actualitate

Cu gandul la Iohannis visez frumos

Publicat: 25 iul. 2018
1

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut de sapte ori demisia premierului. Doamnei Dancila i-au rezistat nervii. Tot de sapte ori. Dupa care presedintele a stat cu mana intinsa la Guvern. Din mai multe motive. Iar marti, doamna Dancila a prezentat un bilant. Al Executivului. Daca bilantul este corect, ma astept ca presedintele Klaus Iohannis sa-si prezinte scuzele. Barbateste. Sa-si asume greseala. Visez sa-si asume eroarea. Visez gresit?

Cand a avut nevoie ca de aer de o discutie cu premierul Dancila, la capatul careia sa se ajunga la o intelegere, domnul Klaus Iohannis a facut frumos. S-a comportat ca si cand niciodata nu si-ar fi exprimat nici cea mai mica indoiala privind capacitatile doamnei Dancila de a conduce Executivul. A rugat-o frumos sa-i faca o vizita la Cotroceni. Nu a dat peste ea cu elefantii. Mai mult chiar, a asteptat rabdator o zi. Pentru ca doamna Dancila avea treaba. Presedintele Romaniei va indeplini timp de sase luni sarcina de a reprezenta statul roman, respectiv Guvernul, la Uniunea Europeana, in cadrul presedintiei rotative. Desi va avea un rol de reprezentare, Klaus Iohannis nu va fi in cele sase luni un simplu personaj decorativ. In numele statului roman, respectiv al Guvernului, dar si in numele Uniunii Europene, el va trebui sa indeplineasca o serie intreaga de sarcini. Onorarea acestora presupune existenta unei infrastructuri tehnice si umane, de care institutia prezidentiala nu dispune. Pentru ca, prin Constitutie, presedintele nu prea are atributii executive. Iar ditamai Ministerul de Externe e arondat la Palatul Victoria. Nicidecum la Cotroceni.

Presedintele a inteles. Cel putin la acest capitol, are nevoie de Guvern. Ca de aer. Iar Guvernul este dispus sa ii acorde intreg concursul. Nu de dragul lui. Ci de dragul Romaniei.

Mai exista insa si un alt element care il ardea pe pe presedintele Klaus Iohannis. Chiar mai mult. Si care nu putea fi devoalat. Nici opinie publice interne, nici opiniei publice externe. Iar acest element a precipitat intalnirea de la Cotroceni. Pe presedintele Klaus Iohannis il luase gura pe dinainte. Topaind prin Constitutie, el s-a batut cu caramida in piept la sumitul NATO de la Bruxelles. In numele Romaniei. A promis ca vom creste efectivele militare in Afganistan. A uitat ca nu are dreptul sa faca acest lucru in nume propriu. Si nici in numele institutiei pe care o reprezinta. Exista o procedura constitutionala pe care a incalcat-o. Conform acesteia, cresterea efectivelor trebuie initiata de Guvern. Guvernul face in acest sens o solicitare. Dupa care CSAT aproba. Cu avizul Parlamentului. Din prea multa topaiala, domnul Klaus Iohannis a ars niste etape. Iar acum doamna Dancila, din respect fata de imaginea Romaniei in lume, trebuia sa dreaga in mare viteza busuiocul. Pentru ca tot procedura spune ca exista niste termene in care trebuie formalizata o asemenea decizie. Iar domnul Iohannis risca sa piarda termenul.

Visez frumos cu gandul la domnul Klaus Iohannis, asteptandu-ma ca acesta sa-si prezinte public scuzele. Macar pentru cele doua situatii pe care le-am prezentat mai sus. Pentru ca, din nefericire, mai are si alte motive. Multe la numar.

Domnul Klaus Iohannis, utilizandu-si importanta calitate pe care i-a conferit-o cetateanul roman si, implicit, autoritatea morala, a informat de mai multe ori opinia pubica interna si externa ca masurile economice luate de Guvern sunt nesustenabile. Ca masinaria in mod inevitabil urmeaza sa se impotmoleasca. Ca ritmul de crestere economica va stagna. Ca va creste exponential datoria publica. Ca investitorii au fost speriati si urmeaza sa o ia la sanatoasa. Ca numai vin bani europeni. Pentru ca Guvernul nu actioneaza in acest sens. Si asa mai departe.

Totul s-a dovedit a fi fals. Ritmul nu a incetinit. Sumele atrase de la Uniunea Eurpeana au crescut semnificativ. Veniturile populatiei au crescut si ele. Unele chiar exponential. Investitorii nu s-au carabanit. Dimpotriva. Si mai pot enumera oricat de mult in cele ce urmeaza ce lucruri nu s-au intamplat din prevestirile sumbre ale presedintelui Klaus Iohannis. Dar ideea nu este sa fac o enumerare exhaustiva. Ci doar sa arat ca modul prostesc in care el a incercat sa puna la zid Guvernul a adus daune Romaniei. Fie si numai pentru ca a dat apa la moara dorintei unor multinationale de a obtine fara munca, din ce in ce mai mult. Sau pretentiei unor bancheri de a lua si  mai muta piele de pe romani, crescand ROBOR-ul in baza prevestirilor sumbre ale presedintelui si, implicit, dobanzile.

Pentru toate acestea ma astept de asemena ca presedintele Klaus Iohannis sa isi ceara public scuze. Si sa recunoasca deschis ca s-a inselat. Si ca a fost animat de intentii rele. Visez oare gresit?

La un singur capitol insa nu astept scuze de la presedintele republicii. Ci fapte. A luat un imobil cu acte false. De la Primaria Sibiului. Unde era intaistatator, beneficiar al increderii populatiei. Justitia, pe care afirma de dimineata pana seara ca o respecta, a stabilit nu numai ca actele erau false. Ci si faptul ca domnul Klaus Iohannis stia ca documentele fusesera masluite. E scris negru pe alb in sentinta civila. Imobilul a fost pierdut. Dar nu si banii. Una peste alta, domnul Klaus Iohannis a pagubit statul roman cu aproape o jumatate de milion de euro. Pe care nu vrea sa ii dea inapoi. Ascunzandu-se dupa fel de fel de chichite juridice. Si facandu-se ca nu stie un lucru elementar. Si anume ca, in conformitate cu legile acestui stat, pe care el il reprezinta si pe care a jurat ca le va respecta, nu exista nicio proprietate fara stapan. Ceea ce inseamna ca, pana cand Justitia va dezlega fel de fel de chichite, imobilul pierdut de Iohannis e al statului. Pentru ca asa functioneaza de secole aceasta entitate a romanilor.Tot ceea ce nu apartine unor persoane fizice sau juridice este al statului.

Ei bine, la acest capitol, scuzele ar fi insuficente. La acest capitol, Klaus Iohannis trebuie sa puna banul jos. Si repede. Pentru ca vin alegerile. Iar in alegeri ii garantez ca numai despre asta se va vorbi. Despre cum a inselat financiar statul roman insusi presedintele. Visez gresit daca imi imaginez ca Iohannis va da inapoi banii nemunciti si nemeritati?

Comentarii
Adauga un comentariu