News Flash:

Cu miloaga la UE

21 Iulie 2010
887 Vizualizari | 0 Comentarii
• Romania cere UE o derogare de la legislatia de mediu pentru firme penalizate cu 21 milioane euro

Autoritatile romane încearca sa convinga Comisia Europeana (CE) sa acorde o derogare de la legislatia privind emisiile de gaze cu efect de sera unui numar de 13 companii obligate sa plateasca penalizari totale de peste 21 milioane euro pentru încalcarea unor termene. "In urma cu doua saptamani, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului si Departamentul pentru Afaceri Europene au prezentat în sedinta de Guvern un memorandum pentru suspendarea sanctiunii, pentru ca este prima data cand aceasta legislatie se aplica în Romania. Va urma si o corespondenta cu CE, întrucat pentru unele companii nivelul penalizarii înseamna chiar si dublul cifrei de afaceri, si poate avea si impact social", au declarat surse guvernamentale. Companiile trebuie sa plateasca penalizari pentru circa 213 mii certificate pentru emisiile de gaze cu efect de sera.
La pretul de 100 euro pe tona de CO2, stabilit în legislatia europeana în domeniu, toate companiile enumerate vor trebuie sa plateasca penalizari în valoare totala de 21,3 milioane euro, din care 14,3 milioane euro este aportul Oltchim SA. Aceste companii au returnat Registrului National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera toate certificatele, dar abia în luna mai, dupa expirarea termenului legal, respectiv 30 aprilie. De asemenea, toate cele 13 companii au fost amendate, dar înca nu achitat sumele. Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera unei companii dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent într-o perioada definita. Prin planul national de alocare a certificatelor de emisii, fiecare companie primeste anual un numar de tone de emisii poluante pe care le poate lansa în atmosfera, pentru care primeste certificate. Companiile sunt obligate ca pana în 30 aprilie a fiecarui an sa restituie Registrului National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera un numar de certificate egal cu cantitatea totala de emisii provenite de la instalatia respectiva în anul calendaristic anterior. Certificatele sunt emise anual pana cel tarziu la 28 februarie. Daca aceste companii nu restituie Registrului certificatele respective la timp, sunt penalizate cu 100 euro pentru fiecare tona de CO2 aferenta, iar sumele astfel obtinute se constituite ca venituri la Fondul de mediu. In perioada 2008-2012, aproximativ 300 instalatii din Romania au dreptul sa emita un total de 379,7 milioane tone de emisii de gaze cu efect de sera, respectiv 75,9 milioane tone anual.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), urmatoarele companii trebuie sa plateasca penalizari pentru 213.147 certificate pe care nu le-au returnat în termenul legal:

- Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT)
- TMK - Resita
- EGGER Romania
- Fabrica de Caramizi Vaslui
- Prefab Construct
- Rafinaria Steaua Romana
- Teraplast GP
- Donalam
- Zaharul Oradea
- Ceramus
- Forever Pipe
- Monsanto Romania
- CERAM Material Construct
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3737 (s) | 22 queries | Mysql time :0.268184 (s)