Eveniment-Social

Cu Mossad-ul s-a fasait. Ce urmeaza?

Publicat: 08 apr. 2016
1
Scandalul „timorarii” sefului DNA de catre Black Cube s-a fasait. Cum era de altfel de asteptat. Cine si-ar putea imagina ca una dintre cele mai bune organizatii de spionaj din lume, Mossad-ul ar fi putut sa stea in spatele unei asemenea operatii executata prin intermediul unei societati fondata de unul dintre cei mai mari directori ai sai si din care fac parte spioni de prim-rand? Cum ar fi putut asemenea etnitati sa dea dovada de atat de mult amatorism? Dar faptul ca gogoasa se dezumfla, in mare viteza, nu ne impiedica absolut deloc sa ne punem cateva intrebari. Dimpotriva. Au fost capturati doi asa-zisi spioni Ron Weiner si David Geclowicz. Cel de-al doilea, despre care institutiile statului roman au informat opinia publica ca este fost agent Mossad, are doar 24 de ani. Si o idila cu o cetateanca vest-europeana, care a postat pe Facebook fotografii cu acesta. Pe care le-a sters imediat dupa declansarea scandalului. Asa spioni Mossad mai zic si eu. Spioni Mossad pe Facebook.
Ei sunt sub arest si se judeca pentru a fi pusi in libertate. Cum era si firesc, ambasadorul Israelului la Bucuresti – Israelul fiind unul dintre statele cele mai apropiate de Romania – a dat o succinta declaratie, prin care infirma zvonurile conform carora Israelul si Mossad-ul ar fi fost implicati in aceasta operatiune. Ceea ce nu inseamna, de fel, ca, in mod discret, nu incearca sa obtina eliberarea celor doi. Iar cei doi vor fi eliberati in curand. Pun pariu! Dar cine i-a prins? Aici informatiile sunt atat de contradictorii incat starnesc un ras nebun. Doamna Laura Codruta Kovesi lasa sa se inteleaga, dar, totusi, destul de explicit, ca, afland ca apropiati ai domniei sale sunt hartuiti, a sesizat DIICOT-ul. Pe alte canale, aflam insa ca cine a sesizat DIICOT-ul a fost un pensionar. Fost procuror. Domnul Ioan Lascu, care este tatal sefei DNA. In fine, fel de fel de lingai care fac parte din Divizia Media a SRI apar pe diverse posturi de televiziune pentru a ne strecura in urechi informatia ca acest serviciu secret si-a facut si de aceasta data datoria. Ca a vegheat la siguranta nationala. Si ca, de fapt, SRI este cel care i-a documentat si prins pe spioni.
Dar este vorba de o operatiune de spionaj? Acesta este unul dintre marile mistere. Pentru ca nu exista, dincolo de aceste afirmatii, nici cea mai mica informatie cum ca echipa Black Cube ar fi incercat sa fure secrete militare, economice sau de alta natura ale Romaniei. Tot ce stim, indiferent din ce directie suntem injectati cu informatii, este ca israelienii ar fi incercat sa penetreze informatic anturajul doamnei Kovesi. Dar doamne Kovesi nu detine secrete de stat. Doamna Kovesi coordoneaza munca procurorilor DNA si, conform legii, nici macar acolo nu are acces la continutul anchetelor. Ancheta fiind, nu-i asa, doar apanajul procurorului de caz. DNA nu se ocupa cu secretele de stat. Sub nicio forma. Deci, daca israelienii faceau spionaj, activitatea lor trebuia sa se desfasoare intr-o cu totul alta parte. Si sa vizeze alte institutii. Si alte personalitati publice.
Nu sunt deloc curios cum se va sfarsi acesta telenovela. Stiu sigur ca se va fasai. Am certitudinea ca cei doi israelieni vor fi urgent repatriati. Si ca, intr-un fel sau altul, va fi gasita si o scuza plauzibila. De exemplu, ca ei cercetau, in Romania, cazuri de mare coruptie in care erau implicati cetateni israelieni. Pana cand va fi spulberat mitul spionilor care tocmai au fost prinsi la Bucuresti, cu concursul tatalui doamnei Kovesi sau al doamnei Kovesi sau, cine stie, poate chiar al SRI, eu ma astept sa mai auzim cateva zile istorii amuzante despre grupuri ilegitime de interese care i-ar fi tocmit pe acestia pentru a-l  intima sau compromite pe seful DNA. Dar va fi un film de scurt metraj.Adauga un comentariu