National

Cu o luna înainte de accident vascular cerebral corpul tău iți trimite semnale de avertizare. Care sunt acestea

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cu o luna înainte de accident vascular cerebral corpul tău iți trimite semnale de avertizare. Care sunt acestea
Cu o luna înainte de accident vascular cerebral corpul tău iți trimite semnale de avertizare. Astfel puteți reduce riscul deteriorării creierului și cresc șansele de recuperare

Conform specialiștilor, cu o luna înainte de accident vascular cerebral corpul tău iți trimite semnale de avertizare. Astfel puteți reduce riscul deteriorării creierului și cresc șansele de recuperare. Iată care sunt aceste semnale care nu trebuie ignorate.

Un accident vascular cerebral se produce atunci când un vas de sânge (o artera), care irigă o parte a creierului, se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.

Celulele nervoase din acea zona vor fi afectate și se pot distruge în câteva ore. Acea parte a corpului, care este controlată de zona afectată a creierului, nu mai poate funcționa adecvat.

Semnale de avertizare înainte de un accident vascular cerebral

Pentru a recunoaște aceste semnale de avertizare ale unui accident vacsular cerebral, aveți nevoie de ajutor medical. Acest lucru este foarte important. Astfel puteți reduce riscul deteriorării creierului și cresc șansele de recuperare.

Iată câteva dintre simptomele premergătoare accidentului vascular cerebral semnalate la unii pacienți:

-inabilitatea de a rămâne conștient

-sughit

-slăbiciune și amețeli

-probleme cu respirația

-durere

-halucinații

– atacuri de tip epileptic

Recomandări de la medic pentru a limita un atac vascular cerebral

Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomandă:

Scurte plimbări zilnice sau antrenament la sala de sport, 20 de minute de plimbare în aer liber pe zi.

Repausul prin somn noaptea este foarte important (cel puțîn 7 ore, dar nu mai mult de 10).

Uleiul de măsline, folosit la orice preparat, ajută la normalizarea tensiunii arteriale, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Consumul de alimente bogate în potasiu (cartofii dulci, stafide, banane, suc de roşîi , fructele şi legumele proaspete, peştele, carnea slabă de curcan sau pui şi produsele lactate degresate) reduce cu 20% riscul de accident vascular cerebral.

Ce faci când cineva are un accident vascular

Când o persoana are un accident vascular cerebral, fiecare secunda contează, iar ceea ce faci în acele momente critice poate să salveze viață cuiva.

Specialiștii ne spun care sunt lucrurile importante pe care trebuie să le facem, astfel încât să fim pregătiți pentru a le oferi celor dragi cele mai bune șanse pentru a supraviețui unui AVC (accident vascular cerebral).

Cu cât un accident vascular cerebral rămâne mai mult timp netratat, cu atât creierul vă avea mai mult de suferit și cu atât mai mult țesut cerebral vă fi afectat. Însă exista tratamente care pot fi acordate daca persoana ajunge la spital în cel mai scurt timp.

Un prim lucru pe care trebuie să-l faci este să suni imediat la numărul unic de urgenta 112. Cel mai greu lucru pe care îl ai de făcut este să recunoști simptomele unui AVC. Daca observi oricare dintre simptomele unui accident vascular, ar trebui să suni la 112 imediat. Ar trebui să îi spui imediat dispecerului „Cred că am un accident vascular” sau „Cred că o persoana apropiata are un atac cerebral”.

Un alt lucru extrem de important în cazul unui AVC este timpul. Este recomandat să notezi undeva ora la care vezi primele simptome. Un medicament care „dizolva” cheagurile de sânge poate fi dat unei persoane daca aceasta are un accident vascular cerebral, având potențialul de a împiedică simptomele să se dezvolte, însă acest gen de medicament (activator tisular de plasminogen) trebuie să fie dat persoanei într-un interval de 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor, spun specialiștii. Pacienții, totodată, pot fi candidați pentru terapii mai avansate, cum ar fi tratamente endovasculare.

Daca un martor vede că o persoana are un accident vascular cerebral, ar fi de ajutor daca s-ar uita la ceas, pentru a vedea ora la care au început simptomele. În acest fel, personalul de la Urgenta poate să ia o decizie, fiind mai bine informat, în legătură cu opțiunile de tratament pentru acea persoana.

Cei mai mulți pacienți cu AVC nu necesita o resuscitare cardio-pulmonara, dar daca un prieten sau partenerul tău este inconștient atunci când l-ai descoperit, verifica-i pulsul și vezi daca respira. Daca nu îi găsești pulsul și nu respira, suna la 112 și începe resuscitarea cât timp aștepți să vina ambulanță.

Adauga un comentariu