Eveniment-Social

Cu ocazia Zilei Mondiale Anti-SIDA, medicii ieseni trag un semnal de alarma! Iata cate cazuri noi au fost identificate

Publicat: 30 nov. 2015
1

@ In Moldova, metoda de transmitere a infectiei este cea prin intermediul actului sexual @ Terapia specifica pentru acesti pacienti a crescut durata de viata @ Iasul este al doilea centru din Romania, dupa numarul pacientilor infectati

Astazi, 1 decembrie, este sarbatorita Ziua Mondiala de Lupta Anti-SIDA. Simbolul acestei lupte este o panglica rosie, care simbolizeaza optimismul si increderea in viata, sentimente pe care trebuie sa le aiba pacientii cu aceasta infectie.

„Rolul medicului infectionist si suportul psihologic pentru acesti pacienti este esential. Romania are o experienta de 25 de ani in ceea ce priveste managementul corect al pacientilor si modul de implementare al programului terapeutic sustinut de Ministerul Sanatatii”, declara prof. dr. Carmen Dorobat, presedintele Centrului Regional HIV/SIDA pe Moldova. In Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva” din Iasi functioneaza Compartimentul de infectii HIV, care asigura dispensarizarea si tratarea corecta a pacientilor de pe intreg teritoriul Moldovei. Fiind al doilea centru de ingrijire a pacientilor HIV dupa Bucuresti, in ceea ce priveste numarul pacientilor infectati, Spitalul de Boli Infectioase din Iasi a dezvoltat o traditie in ceea ce priveste ingrijirea acestor pacienti si desfasurarea de proiecte care asigura o buna ingrijire si sustinere psihologica a pacientilor cu HIV.

„Sub egida Institutului de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, s-au desfasurat proiecte ca: evaluarea activitatii sistemului nervos la pacientul cu HIV; evaluarea functiei renale la pacientii cu HIV; evaluarea aderentei pacientilor cu HIV la terapia specifica antiretrovirala. In plus, am cautat sa dezvoltam aceste proiecte  si transfrontalier, cu colegii infectionisti din Republica Moldova”, a mai precizat prof. dr. Carmen Dorobat.

Anul acesta au fost depistati 72 de noi pacienti cu HIV

In aria noastra geografica, in prezent, infectia se transmite predominant prin contact sexual, mai mult heterosexual decat homosexual, potrivit medicilor specialisti. Exista totusi o tendinta de crestere a caii de transmitere prin utilizarea de droguri cu administrare intravenoasa. La Iasi, doar in anul 2015 au fost 72 de pacienti noi depistati cu infectia HIV, iar totalul celor in evidenta activa a ajuns la 1.427 de pacienti.

„Dintre pacientii aflati in evidenta activa a centrului, 1.324 primesc tratament antiretroviral specific. Restul nu primesc, fie pentru ca nu indeplinesc criteriile de administrare, fie nu doresc medicatia, fie sunt plecati din tara”, a povestit si dr. Liviu Prisecariu, vicepresedintele Centrului Regional HIV/SIDA. La momentul actual, medicii atrag atentia in special generatiilor tinere asupra principalelor cai de prevenire a acestei infectii: evitarea contactului sexual cu persoane necunoscute; utilizarea mijloacelor de protectie pentru actul sexual; oprirea unor obiceiuri ce tin de administrarea de droguri, utilizarea administrarii de etnobotanice, operatiuni medicale executate in conditii improprii; manevrele de piercing si tatuaj pot fi, de asemenea, punctul de plecare a unei astfel de infectii.

„Atat medicii, cat si pacientii se bucura in prezent de o terapie specifica, ce are calitati deosebite, astfel incat durata de viata a pacientilor infectati se apropie de durata de viata a pacientilor de aceeasi varsta fara infectie HIV”, a conchis prof. dr. Carmen Dorobat.

Adauga un comentariu