Secretele istoriei

Cucerirea regiunii Peru de catre Francisco Pizarro

Publicat: 18 ian. 2015
3

Francisco Pizarro González a fost unul dintre cei mai celebri conchistadori spanioli, cuceritorul Imperiului Inca.

Pe 26 iulie 1529, Pizarro obtine de la Carol Quintul (caruia ii adusese aur, tesaturi si chiar cativa peruvieni) dreptul de a cuceri Peru, fiind numit, totodata, guvernator si capitan general al Noii Castilii, cum va fi numita regiunea respectiva, iar celor Treisprezece Faimosi li se acorda titlul de hidalgos.

Vezi si Povestea exploratorului britanic Mungo Park

In ianuarie 1531, Pizarro pleaca din Panama, cu cei patru frati, Hernando, Gonzalo si Juan Pizarro si Francisco Martín de Alcántara pentru a cuceri Peru, imbarcati pe trei nave (180 de soldati, trei calugari si 37 de cai). Dupa 13 zile de navigatie, debarca in Golful Coaque (pe coasta Esmeraldas), in apropierea Ecuatorului, de unde pleaca mai departe abia peste sase luni, dupa ce primeste intariri. Reia marsul spre sud, intr-o inaintare combinata pe mare si pe uscat, trece prin Puná si Túmbes, intemeiaza orasul San Miguel si, de aici, porneste (24 septembrie 1532) spre Cajamarca, unul dintre cele mai mari si frumoase orase inca, in care intra la 15 noiembrie 1532. Aici il atrage si il face prizonier, prin viclesug, pe marele inca Atahualpa. In timpul atacului din Cajamarca sunt ucisi intre 2 000 si 8 000 de amerindieni.

Vezi si Jacques Cartier, primul explorator al Golfului Sf. Laurentiu

Desi Atahualpa ofera o cantitate imensa de aur ca rascumparare, Pizarro ii insceneaza un proces si il condamna la moarte prin ardere pe rug, dar intrucat acesta a acceptat sa se boteze a fost „numai” strangulat.

Peru este in intregime supus, incepe jaful si exploatarea bogatiilor miniere, iar populatia luata in sclavie si treptat decimata.
Adauga un comentariu