Titlurile zilei

Culmea urbanismului la Iași! Proprietarul unui teren din zona centrală a fost obligat să construiască un bloc în loc de casă. Un metru pătrat se vindea și cu 2.500 de euro. Au fost presiuni din partea agenților imobiliari – FOTO

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Culmea urbanismului la Iași Proprietarul unui teren din zona centrală a fost obligat să construiască un bloc în loc de casă. Un metru pătrat se vindea și cu 2.500 de euro. Au fost presiuni din partea agenților imobiliari - FOTO
Pavel și Elena Pintilii se chinuie de 4 ani să obțină avizele pentru un PUZ din zona centrală a Iașului

Pavel și Elena Pintilii sunt proprietarii unui teren din centrul Iașului, care se chinuie să primească avizele pentru un proiect imobiliar de mai bine de 4 ani. La sesiunea de consultare publică nu s-au prezentat persoane care să depună obiecții. PUZ-ul mai are nevoie de avizul Comisiei de Urbanism și al Consiliului Local

Proprietarii unui teren din zona ultracentrală a Iașului se chinuie de aproape 4 ani să obțină avizele pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Soții Pavel și Elena Pintilii au în proprietate un teren cu o suprafață de 545 de metri pătrați, situat pe strada Semnului, nr. 6A, la intersecția cu strada Sf. Andrei, în spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Inițial, cei doi soți voiau să construiască o casă, dar Primăria Iași a refuzat solicitarea pentru că în imediata vecinătate era construit un bloc cu 4 etaje.

„Nu m-au lăsat să construiesc o casă pentru că era blocul de alături. Mi-au spus atunci că stric zona dacă facem o casă. Pur și simplu m-au obligat să fac bloc. Noi am cumpărat terenul în 2003. Am zis să o facem și pe asta. Am întocmit un PUZ pentru care există un aviz de oportunitate. De un an așteptăm să intre și în comisia de urbanism. Au fost presiuni, au venit agenți imobiliari care voiau să cumpere cu 200 de euro pe metru pătrat. Eu vindeam, dar numai să se achite prețul din zonă. În apropiere s-a vândut un metru pătrat de teren și cu 2.500 de euro”, a precizat Pavel Pintilii.

În acest moment există un blocaj la nivelul Comisiei de Urbanism, după ce pe ordinea de zi nu au mai fost incluse proiecte imobiliare.

Proiectul a trecut de consultarea publică organizată de Primăria Iași

În cursul zilei de ieri, 10.05.2021, la sediul Primăriei Iași a fost supus dezbaterii publice proiectul de pe strada Semnului, nr. 6A. În cadrul sesiunii nu au fost depuse obiecțiuni din partea vecinilor din zonă. Conform PUZ, ar urma să fie construit un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+3 (să nu depășească 14 metri), cu 8 locuri de parcare organizate pe suprafața terenului. Clădirea va ocupa un procent de 35 la sută din suprafața terenului, în timp ce coeficientul de utilizare a terenului nu va depăși 1.74. Astfel, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge la 953 de metri pătrați. Spațiile verzi vor ocupa 15 la sută din suprafața totală a terenului. O particularitate a proiectului constă în faptul că terenul are o deschidere la stradă de aproape 30 de metri.

„În perioada lucrărilor de construcții, activitățile de construcție a obiectivului propus sunt lucrări de construcții montaj și sunt producătoare de zgomote și vibrații. În vederea reducerii nivelului de zgomot și vibrații, beneficiarul investiției va trebui să impună constructorului să nu folosească utilaje cu grad avansat de uzură care pot emite, pe lângă zgomote la niveluri mai înalte, și alte noxe. În perioada de exploatare, construcția propusă nu constituie o sursă de zgomot și vibrații”, se arată în documentația PUZ.

Tot în zona centrală, un proiect asemănător a fost respins la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Nu departe de proprietatea soților Pintilii, se află proprietatea lui Alexandru Pascal, pe strada Semnului, nr. 16. În 2017, investitorul a primit avizul Consiliului Local, pentru un regim de înălțime de P+2+M, cu o suprafață de teren studiată de doar 488 de metri pătrați. Chiar și așa, arhitecții din cadrul CZMI au avut cu totul altă opinie. Pe terenul menționat se afla o casă bătrânească, dar care a fost demolată între timp. La un coeficient de ocupare a terenului de 1.85, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge în final la 900 de metri pătrați.

La un preț de vânzare de 1.000 – 1.200 euro/mp, imobilul ar valora peste 1 milion de euro. Terenul a fost achiziționat în 2014. Zona amintită suferă la capitoul trafic rutier. Străzile sunt înguste, iar numărul de mașini este tot mai mare. De întocmirea proiectului s-a ocupat arhitectul Ionel Dulman, asociat alături de Constantin Moldovan în societatea Expresiv Concept SRL.

Adauga un comentariu