Economic Local

Cultivatorii de usturoi din Iași primesc banii în luna decembrie 2021! Numărul beneficiarilor s-a triplat în acest an, comparativ cu anul precedent

Publicat: 20 nov. 2021
Plantații cu usturoi
Producătorii de usturoi din Iași care au cerut plata de maximum 3.000 euro/hectar vor primi banii în luna decembrie 2021

Legumicultorii din Iași care cultivă usturoi primesc cei 3.000 de euro, la hectar, începând cu luna decembrie 2021. În acest an s-au înscris în programul derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un număr de 30 de beneficiari, care cultivă 34 de hectare

Producătorii din Iași care au cerut plata de maximum 3.000 euro/hectar vor primi banii în luna decembrie 2021. Producătorii din sectorul legumicol au finalizat valorificarea producției de usturoi pentru subvenția de 3.000 de euro la hectar și au adus documentele necesare obținerii ajutorului financiar. Subvenția la usturoi a crescut de la 1.000 de euro la hectar la 3.000 de euro la hectar, după ce producătorii au susținut că cei 1.000 de euro sunt insuficienți, pentru că usturoiul este o cultură ce presupune costuri importante pentru înființare.

În decizia de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi, specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au argumentat că această cultură are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile, în context concurențial. Iașul este pe locul 3, la nivel național, ca suprafață cultivată cu usturoi, fiind înregistrate peste 400 de hectare.

Cultivatorii de usturoi din Iași care vor ajutorul de minimis trebuie să fi cultivat măcar 1.000 de metri pătrați

Suma maximă pe care o pot obține fermierii din Iași nu depășește valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzut la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Unul dintre cultivatorii de usturoi din Iași, care a obținut ajutorul de minimis în primul an de la deschiderea programului, este italianul Biagio Scrofani. Producătorul s-a stabilit în Iași în urmă cu aproape 20 de ani și de atunci a făcut agricultură, cultivând usturoi, varză sau roșii și pepeni. Județul Iași este pe locul 3, la nivel național, ca și suprafață cultivată cu usturoi. Comuna cu cei mai mulți cultivatori de usturoi este Răchiteni. Aici, în aproape fiecare grădină se află plantații cu usturoi din soiuri românești. Comuna a devenit la fel de cunoscută ca și cea din Botoșani, unde se află usturoiul de Copălău.

Producătorii de legume, din județul Iași, vor avea banii în conturi începând cu luna decembrie 2021

Un alt program derulat de MADR, care are succes în Iași, este cel de minimis la legume, fostul „Tomata”. În acest an s-au înscris din Iași 118 legumicultori, care exploatează o suprafață de 119.700 de metri pătrați. Fiecare producător primește 2.000 de euro la hectar dacă aduce la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură documentele justificative vânzării. Legumicultorii din Iași au solicitat ajutorul de minimis pentru roșii, castraveți, vinete, ardei, varză cultivate în spații protejate.

Programul de minimis s-a derulat în perioada 15 mai – 20 iulie 2021, iar Iașul este unul dintre județele fruntașe la numărul de solicitări, din partea legumicultorilor. Fiecare producător trebuie să cultive minimum 1.000 de metri pătrați cu o singură legumă. Producțiile minime eligibile sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate. Cele mai multe cereri din Iași au fost depuse de legumicultorii din zona Târgu-Frumos, care au început să aducă documentele justificative vânzării.

Adauga un comentariu